Βιβλιο

Ο Δημήτρης Φιλιππίδης μάς συστήνει την ανώνυμη αρχιτεκτονική

Πόσα κομμάτια της πόλης σου δεν ξέρεις από ποιον δημιουργήθηκαν;

Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το «Ανώνυμη αρχιτεκτονική. Μια άρρητη παρουσία» είναι το νέο βιβλίο του Δημήτρη Φιλιππίδη από τις εκδόσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς

Σκέψου τις πόλεις, τις αγροτικές και τις ημιαστικές κοινότητες της Ελλάδας. Πόσα από τα αρχιτεκτονικά έργα που σου ήρθαν στο μυαλό δεν έχεις ιδέα από ποιον σχεδιάστηκαν, ή μάλλον κανένας μας δεν ξέρει από ποιον δημιουργήθηκαν; Αυτήν ακριβώς την ανώνυμη αρχιτεκτονική πραγματεύεται το νέο βιβλίο του Δημήτρη Φιλιππίδη. 

Ο συγγραφέας αποτυπώνει φωτογραφικά ένα από δείγμα ανώνυμης αρχιτεκτονικής

Ο συγγραφέας και ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου υπογράφει το «Ανώνυμη αρχιτεκτονική. Μια άρρητη παρουσία», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Πρόκειται για ένα βιβλίο αποτέλεσμα μίας πολυετούς εργασίας του Δημήτρη Φιλιππίδη, η οποία περιλαμβάνει την επιτόπια έρευνα, την καταγραφή και τη μελέτη και τη φωτογραφική ή/και σχεδιαστική απεικόνιση της ανώνυμης αρχιτεκτονικής είτε αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις, είτε σύνολα.  

Ποια προσέγγιση ακολουθεί ο συγγραφέας στην «Ανώνυμη αρχιτεκτονική. Μια άρρητη παρουσία»; Από τη μία, τα ανώνυμα αρχιτεκτονικά έργα παρουσιάζονται από την οπτική των καθημερινών αναγκών που οδήγησαν στη «γέννησή» τους. Από την άλλη, μέσα από τις σελίδες της έκδοσης του ΠΙΟΠ, θα ανακαλύψουμε τον «διάλογο» που συντελείται ανάμεσα σε αυτά τα ανώνυμα αρχιτεκτονήματα και στα έργα της επώνυμης αρχιτεκτονικής.  

Μια σχεδιαστική αποτύπωση της ανώνυμης αρχιτεκτονικής

Χαρακτηριστικές του περιεχομένου του βιβλίου είναι οι ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της παρουσίασής του. Συγκεκριμένα στις 6 Μαρτίου, είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε σε μία εκδήλωση στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς στην Πλάκα, η οποία συντονίστηκε από την Δρ. Αρχαιολογίας και διευθύντρια Υπηρεσίας Εκδόσεων του ΠΙΟΠ, Ουρανία Καραγιάννη. Σε αυτήν, εκτός από τον ίδιο τον Δημήτρη Φιλιππίδη, βρέθηκαν προσωπικότητες από τον χώρο της αρχιτεκτονικής, με τον αρχιτέκτονα Οδυσσέα Σγουρό να μιλά για τις «Συνάφειες και ωσμώσεις. Η αδιαίρετη όψη του κόσμου είναι ανώνυμη», τον αρχιτέκτονα και καθηγητή του Πολυτεχνείου της Κρήτης Νίκο Σκουτέλη για τη θεματική «Προς έναν άτλαντα του κοινότυπου» και τον αρχιτέκτονα Γιώργο Τριανταφύλλου για το θέμα «Από την τρίτροχη μοτοσικλέταα στο προμελετημένο ηλεκτροσόκ».  

 

Ποιος είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Ανώνυμη αρχιτεκτονική. Μια άρρητη παρουσία»; 

Ο γεννημένος το 1938 Δημήτρης Φιλιππίδης αποφοίτησε ως αρχιτέκτονας από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το 1975 έγινε καθηγητής πολεοδομίας, ενώ σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ. Από το 1964 μέχρι το 1995, εργάστηκε σε διάφορα γραφεία εκπονώντας αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές μελέτες και διακρίθηκε σε διαγωνισμούς. Συνολικά έχει γράψει 16 βιβλία, ενώ έχει δημοσιεύσει άρθρα και κριτικές βιβλίων για την ελληνική παραδοσιακή και σύγχρονη αρχιτεκτονική, την πολεοδομία και την αρχιτεκτονική εκπαίδευση.