Βιβλιο

Η Λένα Διβάνη μιλάει για τα «Ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της Ελλάδας»

Η ιστορία της χώρας μέσα από ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο, μέσα από οκτώ μεγάλους έρωτες

Δημήτρης Αθανασιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πώς παρουσιάζει η Λένα Διβάνη το νέο της βιβλίο «Ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της Ελλάδας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Οκτώ μεγάλοι έρωτες, γυναίκες και άνδρες που έγραψαν ιστορία. Γεώργιος Παπανδρέου και Κυβέλη: Δυο ηθοποιοί στο ίδιο σπίτι - Παύλος και Φρειδερίκη: Η βασίλισσα που έγινε βασιλιάς - Νίκος Μπελογιάννης και Έλλη Παππά: Έρωτας και επανάσταση - Ελευθέριος Βενιζέλος και Έλενα: Ένας γάμος εθνικού συμφέροντος - Ο Ίων Δραγούμης, η Πηνελόπη Δέλτα και η Μαρίκα Κοτοπούλη: Ο Άμλετ, η Κυρία και η θεατρίνα - Χαρίλαος και Σοφία Τρικούπη: Αδελφές ψυχές - Όθωνας και Αμαλία: Ερωτευμένοι με την Ελλάδα - Μαντώ Μαυρογένους και Δημήτριος Υψηλάντης: Έρωτας σαν πόλεμος.

«Με αυτό το βιβλίο ήθελα να διερευνήσω την ιδιωτική ζωή των πρωταγωνιστών της ιστορίας και να καταλάβω πού τους επηρέασε για να πάρουν τις αποφάσεις που πήραν, να δράσουν με τον τρόπο που έδρασαν και να επηρεάσουν τη δικιά μου και τη δικιά σας τη ζωή τελικά» σημειώνει η Λένα Διβάνη για τα «Ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της Ελλάδας». «Η ιδέα να μιλήσω κάποτε για την ιδιωτική ζωή των πρωταγωνιστών της ιστορίας τρύπωσε στο μυαλό μου πολλά χρόνια πριν, την περίοδο που έγραφα το διδακτορικό μου, όταν έκανα μια πολυήμερη συνέντευξη με τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο» εξηγεί στις πρώτες γραμμές. 

Το νέο βιβλίο της συγγραφέα και ιστορικού που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, θα μεταφερθεί σε σειρά ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί από το κανάλι Cosmote History μέσα στο 2020 και είναι υποψήφιο στα βραβεία ATHENS VOICE Choice 2019, διερευνά πόσο επηρεάζει η προσωπική ζωή των πρωταγωνιστών της ιστορίας την πολιτική δράση τους αλλά και, αντιστρόφως, πόσο επηρεάζει η δημόσια έκθεση τα του οίκου τους. 

Γιατί, όπως αναφέρει στον πρόλογο η συγγραφέας, «είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τις αποφάσεις ενός δημόσιου προσώπου χωρίς να γνωρίζουμε τις ανομολόγητες ανάγκες του, τα τραύματά του».

© ACTION IMAGES / EUROKINISSI

«Αν δεν ξέρεις τι σήμαινε για την Έλλη Παππά ο Μπελογιάννης, πώς να δικαιολογήσεις την απόφασή της να γεννήσει το παιδί του, αν και παντρεμένη με άλλον, φυλακισμένη και μελλοθάνατη; Πώς να ερμηνεύσεις τη διαλυτική στάση του Ανδρέα Παπανδρέου απέναντι στην Ένωση Κέντρου αν δεν ξέρεις την άβυσσο που τον χώριζε από τον πατέρα του; Και ο Παύλος γιατί άραγε άφησε τη Φρειδερίκη να γίνει από βασίλισσα βασιλιάς;

Διάλεξα να μιλήσω για ζευγάρια γιατί στον έρωτα και στη συμβίωση είμαστε όλοι έκθετοι και γυμνοί, ολόκληροι. Φυσικά άκουγα συνεχώς στα αυτιά μου τον αντίλογο: Πώς να μαντέψω τη δυναμική ενός ζευγαριού, πώς να συνοψίσω το φως και το σκοτάδι του; Η αμφιβολία όμως δε με σταμάτησε, απλώς έθρεψε τη γοητεία της έρευνας. Βούτηξα με το κεφάλι στις ζωές τους και κυριολεκτικά τους αγάπησα προσπαθώντας να δω μέσα από τα μάτια τους. Δεν ήθελα απλώς να ψαχουλέψω τα συρτάρια τους, ήθελα να καταλάβω τους περιορισμούς που η κοινωνία τούς επέβαλλε τότε, να δώσω σάρκα και οστά στις χάρτινες φιγούρες των πρωτοσέλιδων.

Διάλεξα τα πιο επιδραστικά ζευγάρια, τα πιο έντονα για να καλύψουν την ιστορία της Ελλάδας από το 1821 ως τη χούντα. Οι άντρες λόγω εποχής είναι πρωταγωνιστές αλλά και οι γυναίκες της ζωής τους είναι εξίσου σημαντικά, φλεγόμενα πρόσωπα.

Ελπίζω να απολαύσετε όσο απήλαυσα εγώ αυτή την ακροβασία ανάμεσα στην ιστορία και στη λογοτεχνία» σημειώνεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου από τη συγγραφέα.

 

 

Παρουσιάζοντας on camera τα «Ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της Ελλάδας» η Λένα Διβάνη μιλάει για το νέο της βιβλίο και όσα θα συναντήσουν οι αναγνώστες στις 485 σελίδες του, εξηγώντας πώς και γιατί ζωντάνεψε τις προσωπικότητες-πρωταγωνιστές που έφτασαν στην κορυφή αλλά και όσα διερεύνησε. Διαβάστε εδώ ένα απόσπασμα του βιβλίου.

Η Λένα Διβάνη γεννήθηκε το 1955 στον Βόλο και είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας της Εξωτερικής Πολιτικής στη Νομική Σχολή Αθηνών. Εκτός από τις ιστορικές μελέτες της, έχει δημοσιεύσει μία συλλογή διηγημάτων («Γιατί δεν μιλάς για μένα;» Νεφέλη, 1995, Βραβείο Μαρία Ράλλη για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς) και τέσσερα μυθιστορήματα («Οι γυναίκες της ζωής της», Καστανιώτης, 1997, που έχει μεταφερθεί στην τηλεόραση από την ΕΤ1, «Εργαζόμενο αγόρι», Καστανιώτης, 2000, «Ενικός αριθμός», Καστανιώτης, 2002, «Ψέματα. Η αλήθεια είναι...», Καστανιώτης, 2005). Το πρώτο της μυθιστόρημα έχει μεταφραστεί στα ισπανικά και κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο «Alfaguara Global» και στα ιταλικά από τον εκδοτικό οίκο «Crocetti». Διηγήματά της έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά και τα πολωνικά. Επίσης, έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία για παιδιά και έναν τόμο με τα θεατρικά της έργα που παίχτηκαν στο «Τρένο στο Ρουφ» και στην «Πειραματική Σκηνή Τέχνης», στη Θεσσαλονίκη. Συνεργάστηκε με το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού σε θέματα ομογένειας. Θήτευσε ως αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου. Είναι ιδρυτικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ.