- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Μια νέα πεζογράφος αναμετριέται με την απώλεια και το κενό
Πολλά από τα κείμενά της Κλαυδιανού παρακολουθούν έναν συνειρμό στις πιο ανοίκειες διακλαδώσεις του
Μια κριτική για το βιβλίο της Αγγελίνας Κλαυδιανού «Όταν φυσάει», εκδ. Στερέωμα
Στα κείμενα της Αγγελίνας Κλαυδιανού (γεν. 1992) φυσάει δυνατά, κάνει κρύο. Ο ουρανός είναι απειλητικός, άλλοτε βαρύς και υγρός, άλλοτε καυτός∙ τσουρουφλίζει το δέρμα, καίει τα μάτια, ξεραίνει το λαιμό, βουβαίνει το στόμα.
Ο κόσμος είναι σκληρός σαν ατσάλι, αφιλόξενος, «πύρινος». Κάτω από αυτόν τον εχθρικό θόλο, οι άνθρωποι, αμνήμονες ή προγραμματισμένοι, ουρανοβάτες ή κομπάρσοι, κηφήνες ή χτίστες (τέτοιες ιδιότητες προσδίνει στους αφηρημένους χαρακτήρες που εποικούν τις σελίδες της η νεαρή συγγραφέας) πορεύονται σε μια χωρίς νόημα ύπαρξη. Στον ερημότοπο των αποκαλυπτικών τοπίων που σκιαγραφεί η Κλαυδιανού, η ζωή αποτυπώνεται στην έσχατη, γυμνή πραγματικότητά της. Δεν έχει εδώ καμιά σημασία η ιστορική συγκυρία, η κοινωνική θέση∙ ο άνθρωπος είναι μόνος, αντιμέτωπος με τον αδυσώπητο χρόνο, εντοιχισμένος στην φυλακή της υποκειμενικότητάς του.
Πότε πότε εισβάλλει στα αφηγήματα αυτά και μια αγγελική παρουσία, ένας εκπεσών θεός. Είναι οι στιγμές που η συγγραφέας τείνει προς μια σχεδόν θρησκευτική αναζήτηση – όχι για να αγγίξει, ασφαλώς, κάποιο θεό, αλλά για να προσεγγίσει μια διάσταση του ανέκφραστου. Επιχειρώντας να αποτυπώσει, στα κείμενά της, τη χαμένη αίσθηση του κοσμικού δέους και του αρχέγονου άγχους, διατρανώνει την ανάγκη για νόημα – όμως αυτό διαρρέει ακατάπαυστα, αποστεγνώνοντας τη ζωή, καταδικάζοντάς την στην στειρότητα και την αποξένωση.
Το βάρος της μοναξιάς, της απομόνωσης και της αδυναμίας του ατόμου για επαφή, της καθυπόταξής του σε εξευτελιστικές, εξωτερικές πιέσεις ή και στις εξίσου εξευτελιστικές, εσωτερικές πιέσεις που το οδηγούν στην παραισθητική πρόσληψη του αντικειμενικού κόσμου και στην αμφισβήτηση της ίδιας του της ταυτότητας, διαπερνά όλες τις ιστορίες της Αγγελίνας Κλαυδιανού, είτε αυτές έχουν να κάνουν με περιπλανώμενους, παρίες και πένητες, είτε με αστρονόμους ενός αλλοτινού καιρού και παιδιά που πετούν, είτε με αδιέξοδους έρωτες κάτω από το χαμηλό ταβάνι των διαψευσμένων προσδοκιών. Μυθικά, αλληγορικά, ονειρικής ποιότητας στοιχεία συναρμόζονται στα διηγήματά της∙ πολλές φορές και ο ρυθμός της αφήγησης θυμίζει παραμύθι. Όμως οι ιστορίες της δεν είναι αλληγορίες, γιατί δεν έχουν τίποτε να πουν ή να διδάξουν. Δεν είναι καν μυθοπλασίες, γιατί σκοπός της είναι να προβάλλει μια ψυχολογική αλήθεια με όρους ποιητικούς, να μεταδώσει μέσα από ποιητικές εικόνες την γκροτέσκα, διαθλασμένη και οξυμένη εικόνα ενός κόσμου που έχει διασαλευτεί, έχει εξαρθρωθεί, ίσως έχει παραφρονήσει. Πράξεις στερημένες από κάθε κίνητρο, χαρακτήρες αδιάκοπης ρευστότητας, αλλεπάλληλα γεγονότα τοποθετημένα σαφώς έξω από τον χώρο της έλλογης εμπειρίας στοιχειώνουν τα γραπτά της∙ τα πάντα εκτυλίσσονται μέσα σε αλλόκοτα, μυστηριώδη τοπία, σε μιαν ατμόσφαιρα ανεπίλυτης αγωνίας, συχνά αποτροπιαστική.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Εποχές κόλασης ή paradiso;
Κείμενα των Όργουελ, Λούξεμπουργκ, Ιστράτι και Γκογκ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.