- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Book preview: Τι θα διαβάσουμε τη φετινή σεζόν
Ολόφρεσκα βιβλία, τα πολυτιμότερα δώρα του χειμώνα που έρχεται. Ξεφυλλίσαμε τα σημαντικότερα για να μην ψάχνετε από το κάτω ράφι
Τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία που θα κυκλοφορήσουν τους επόμενους μήνες.
Έρχονται φρεσκοτυπωμένα, μοσχομυρίζουν μελάνι και υπόσχονται απολαυστικές αναγνώσεις. Χωρίς τα βιβλία, ο χειμώνας δεν θα ήταν τίποτε άλλο από ένα τσούρμο κατσούφικους μήνες, που μετά το δειλινό θα έτρεχαν σπίτι για να πέσουν σε νάρκη.
Να τι θα διαβάζουμε τη φετινή σεζόν, όσο οι μέρες μικραίνουν και τα σύννεφα πυκνώνουν.
Μερικές σελίδες είναι ηχηρότερες από τις άλλες και διαβάζονται με το volume δυναμωμένο. Το μακρύ, μεγάλο ταξίδι του Γιάννη Αγγελάκα στις επικράτειες της δημιουργίας συνεχίζεται με μια μαγευτική περιπλάνηση στους ωκεανούς των λέξεων. Ο θρυλικός τραγουδοποιός αφήνει τα οικεία εδάφη της στιχοπλοκής και της ποίησης για να μας παρασύρει στη γοητεία της εξιστόρησης. Το βιβλίο του «Ο Μεγάλος Μαθητής και ο Μικρός Δάσκαλος» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.
Στο ίδιο ροκ τέμπο, ένας ακόμη μουσοτραφής εραστής της ποπ κουλτούρας καταθέτει το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο του. Ο δημοσιογράφος και παραγωγός του ATHENS VOICE Radio 102.5 Στέφανος Τσιτσόπουλος ξέρει ότι τον αγαπώ, κι αν συχνά αποθεώνει τον J.D. Salinger, είναι γιατί τον έχει μελετήσει περισσότερο από τον καθένα. Το «Ροκ Σταρ» (εκδ. Μεταίχμιο) είναι το από καιρό οφειλόμενο tribute του στον συγγραφέα που τον γαλούχησε. Προπάντων, είναι μια ιστορία ενηλικίωσης γύρω από το τι σημαίνει να μεγαλώνεις στην επαρχία καταβροχθίζοντας λογοτεχνία και μουσική, ψηλαφώντας τον δρόμο σου προς τα φώτα της μεγάλης πόλης και τις λεωφόρους των μελοποιημένων ονείρων.
Ο βασισμένος σε πραγματικά γεγονότα «Τελευταίος φύλακας» του Δημήτρη Οικονόμου (Ίκαρος) αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας διατρέχοντας παράλληλα όλη την ιστορία της Ηπείρου.
Επιστρέφοντας στο Μεταίχμιο, η «Επιστροφή» της Πέρσας Κουμούτση εκτυλίσσεται στη Θεσσαλονίκη της παραμονής του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Κωνσταντίνος Τζαμιώτης διερωτάται «Σε ποιον ανήκει η κόλαση», μέσα από διακόσιες σύντομες ιστορίες, ενώ αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός αποτελεί η επανεμφάνιση της Άλκης Ζέη με το «Ένα παιδί από το πουθενά», ένα βιβλίο που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, όπως άλλωστε το σύνολο του έργου της.
Στο «Τα διηγήματα» (1931-1977), η διηγηματογραφία της Έλλης Αλεξίου συγκεντρώνεται για πρώτη φορά σε έναν τόμο (Καστανιώτης). Στις ίδιες εκδόσεις, οι λογοτέχνες που απαγορεύτηκαν, λογοκρίθηκαν, κυνηγήθηκαν ή καταδικάστηκαν στη σιωπή, από τον Τολστόι ως τον Όσκαρ Ουάιλντ και από τον Νερούδα μέχρι τον Ηλία Πετρόπουλο, συναντώνται στο ευρηματικό παζλ του Κώστα Αρκουδέα, «Επικίνδυνοι συγγραφείς», ενώ στις «Παράξενες ιστορίες της κυρίας Φι», η Φωτεινή Τσαλίκογλου ενδίδει στο απροσδόκητο, στο απίθανο που παραμονεύει σε κάθε μας βήμα. Ο Πάνος Αμυράς δίνει και πάλι ζωή στον υπαστυνόμο με «Τα λύτρα» (εκδ. Διόπτρα), ένα βασισμένο σε αληθινά γεγονότα μυθιστόρημα που ξεδιπλώνεται τον Σεπτέμβριο του 1943, με τις πρώτες φλόγες του εμφυλίου να τυλίγουν τη χώρα. Για μεγάλο διάστημα εκτός κυκλοφορίας, το «Δεσποινίς Πελαγία» του Γιάννη Ξανθούλη επανεκδίδεται με νέο εξώφυλλο από τη Διόπτρα.
Mε το πρόσφατο Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος στο παλμαρέ των διακρίσεών της, η Σώτη Τριανταφύλλου συνεχίζει την εν εξελίξει τετραλογία της για τη Σοβιετική Ένωση με το «Λούνα παρκ στο ιερό βουνό», όπου μια παρέα Γεωργιανών αποπειράται να αυτομολήσει στη Δύση, με τραγικά αποτελέσματα (Πατάκης). Στις εκδόσεις Πόλις, ο Τεύκρος Μιχαηλίδης εξυφαίνει ένα πρωτότυπο νουάρ που διαδραματίζεται την εποχή της βυζαντινής αυτοκρατορίας με το «Φονικό στη μεγάλη εκκλησιά». Ο Γιάννης Μακριδάκης υπογράφει τις «Βάρδιες των πουλιών» στην Εστία και ο Άρης Σφακιανάκης σκιαγραφεί το πορτρέτο του Καποδίστρια μέσα από το βλέμμα του σωματοφύλακά του στη «Σκιά του κυβερνήτη» (Κέδρος). Στον «Μεγάλο υπηρέτη» του Δημήτρη Σωτάκη (Κέδρος), το διαρκές κυνήγι της ευτυχίας και η ψευδαίσθηση της δύναμης της εξουσίας μπαίνουν στο μικροσκόπιο του καταξιωμένου συγγραφέα.
Από τις εκδόσεις Πατάκη: Ο Ισίδωρος Ζουργός συνομιλεί με τους κόσμους του Σαίξπηρ και του Ραμπελαί στο «Οι ρετσίνες του βασιλιά», ο Μίμης Ανδρουλάκης επιστρέφει με το «Αγάπη Μέδουσας. Ιστορική προδοσία γραμμένη στο κύμα» και ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης διερευνά την περίοδο της αποστασίας και τα Ιουλιανά του ’65 μέσα από το πρώτο κοινόβιο της Θεσσαλονίκης και την παρέα τυχοδιωκτών αντιηρώων του «Casa Μπιάφρα».
Στο καταιγιστικό νουάρ «Εξημέρωση» (Bell) του Γιώργου Δάμτσιου, η σειρά «Ευγενείς Άγριοι» περνά στο δεύτερο βιβλίο, ενώ το «Μετά βίας» του Αντώνη Πάσχου (Bell) είναι το μυθιστόρημα μιας βίαιης ενηλικίωσης με αντικείμενο το bullying, στα χρόνια πριν η λέξη μπει στην καθημερινότητά μας.
Ο πιο δυνατός δημιουργός είναι αυτός που θα αντέξει στη μνήμη σου. Παρά τις κοσμογονίες, τις ανατροπές και τις ανακατατάξεις του πλανητικού πολιτικοστρατιωτικού θεάτρου επιχειρήσεων, ο Τζον Λε Καρέ δεν παύει να καταθέτει την πιο επακριβή και διεισδυτική πρόζα της εποχής μας, γεγονός που επιβεβαιώνεται στο «Ένας έντιμος άνθρωπος» (Bell). Ένα ακόμη τιτάνιο όνομα της λογοτεχνίας της σκοτεινής πλευράς, ο Τζέιμς Ελρόι, πρόκειται επίσης να μας επισκεφθεί σύντομα με τη «Θύελλα» στις εκδόσεις Κλειδάριθμος.
Ο Colm Tοibίn εμπνέεται από τους χαρακτήρες της ελληνικής τραγωδίας στο «Σπίτι με ονόματα» (Ίκαρος), ενώ ο Fabio Stassi, συγγραφέας που αγαπήθηκε από το κοινό μέσα από τη «Χαμένη αναγνώστρια», επανέρχεται με τη δεύτερη ιστορία του με ήρωα τον βιβλιοθεραπευτή Βίντσε Κόρσο: Το «Κάθε σύμπτωση έχει ψυχή» κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις Ίκαρος. Στο «Ιδού, εγώ», του Τζόναθαν Σάφραν Φόερ, μια σπουδαία φωνή της σύγχρονης αμερικάνικης λογοτεχνίας επιστρέφει (Κέδρος). Το «Έλα να με βρεις» του Andrè Aciman (Μεταίχμιο) αποτελεί συνέχεια του παγκόσμιου μπεστ σέλερ «Να με φωνάζεις με τ’ όνομά σου», ενώ η λαχτάρα για περισσότερο Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας ικανοποιείται με το «Σύντομες συνεντεύξεις με απαίσιους άντρες», στις εκδόσεις Κριτική. Ο Anthony Horowitz ανανεώνει τον μύθο του Τζέιμς Μποντ στο «Ο θάνατος του 007» (Διόπτρα) και η Jessica Fellowes, γνωστή για τη δουλειά της στο Downtown Abbey υπογράφει τη δεύτερη υπόθεση Μίτφορντ στο «Χαρισματικός, νέος & νεκρός» (Διόπτρα).
Στο «Μακάρι όλα να πάνε καλά» (εκδ. Μεταίχμιο), η Σουηδή Carolina Setterwall συστήνεται ως θηλυκός Κνάουσγκορντ και ήδη φιγουράρει στην κορυφή της λίστας των μπεστ σέλερ με τις ειλικρινείς της απεικονίσεις αγάπης και απώλειας.
Το μεγαλειώδες ιστορικό έπος του Ken Follet «Ο χειμώνας του κόσμου» επανεκδίδεται από τη Bell, ενώ το βραβευμένο με Booker «Ένα άλογο μπαίνει σ’ ένα μπαρ» του Ντάβιντ Γκρόσμαν έρχεται στις εκδόσεις Ψυχογιός. Βραβείο Booker, και μάλιστα ως νεότερη υποψήφια στην ιστορία του θεσμού διεκδίκησε και η Ντέιζι Τζόνσον, της οποίας το «Κάτω από την επιφάνεια» κυκλοφορεί από τον Καστανιώτη.
Επενδύοντας στους σύγχρονους κλασικούς, οι εκδόσεις Πατάκη μάς φέρνουν σε καινούργια μετάφραση την αριστουργηματική νουβέλα «Η Φράννυ και ο Ζούι», του J.D. Salinger, καθώς επίσης και το «Φόβος και παράνοια στο Λας Βέγκας» του Χάντερ Τόμπσον, ενώ στον κατάλογο της σύγχρονης ξένης πεζογραφίας ξεχωρίζουμε το «Έτσι αρχίζει το κακό», του πολυδιαβασμένου Χαβιέ Μαρίας, το «Γράμματα από τη Μονμάρτη» του Νικολά Μπαρρό, αλλά και τη νουάρ «Πινακίδα» του Αντρέα Καμιλλέρι.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Εποχές κόλασης ή paradiso;
Κείμενα των Όργουελ, Λούξεμπουργκ, Ιστράτι και Γκογκ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.