Βιβλιο

Διαβάσαμε την αριστοτεχνικά γραμμένη «Καλή κοινωνία» του Amor Towles

Νέο μυθιστόρημα από τον συγγραφέα του best seller των New York Times «Ένας Τζέντλεμαν στη Μόσχα»

Φίλιππος Κόλλιας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Oι εκδόσεις Διόπτρα παρουσιάζουν στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό την «Καλή κοινωνία». Ένα ιστορικό ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα από τον συγγραφέα του βιβλίου «Ένας Τζέντλεμαν στη Μόσχα», που ξεπέρασε τα 1.500.000 αντίτυπα και σύντομα θα μεταφερθεί στην τηλεόραση

Ένα μυθιστόρημα με χαρακτήρες ολοζώντανους και ατμόσφαιρα που σαγηνεύει, ένα έργο ενορχηστρωμένο στις νότες της τζαζ, βουτηγμένο στην αίγλη της ρετρό Νέας Υόρκης, των φαντασμαγορικών κοκτέιλ και των υπέρλαμπρων ενδυμάτων, των εξαίσιων συναισθημάτων και τον ρομαντισμό της νιότης. Συγγραφέας ο οποίος ξεδίπλωσε τον πλούτο των δυνατοτήτων του με το «Ένας Τζέντλεμαν στη Μόσχα» (κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Διόπτρα) ο Amor Towles μεταφέρει το σκηνικό στο Μανχάταν της δεκαετίας του ’40, ανασυνθέτοντας με σπάνια γλαφυρότητα την ατμόσφαιρα της Νέας Υόρκης της εποχής εκείνης.

 Στις σελίδες ενός βιβλίου που ξυπνά νοσταλγία για το «Πρόγευμα στο Τίφανις» και θα συνεπάρει τους λάτρες του Φιτζέραλντ και του Τρούμαν Καπότε, ο Amor Towles στήνει με μαεστρία και λεπτό χιούμορ το σκηνικό της πλοκής σε όλους τους χώρους όπου πάλλεται η καρδιά της πόλης: μπαρ, εστιατόρια, μουσικές σκηνές, εξοχικά, αλλά και εκδόσεις και περιοδικά. Ταυτόχρονα όμως με τη νοσταλγία της εποχής, αναδίδεται με μια γλυκόπικρη τρυφερότητα και η νοσταλγία του έρωτα και της νεότητας, γιατί, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος, «αν ερωτευόμαστε μόνο τους ανθρώπους που είναι ιδανικοί για μας, τότε δεν θα γινόταν τόση φασαρία για τον έρωτα».

 

Η υπόθεση της «Καλή κοινωνίας» τοποθετείται στη Νέα Υόρκη, παραμονή πρωτοχρονιάς του 1937, στον απόηχο της Μεγάλης Ύφεσης. Δύο φίλες, η Κέιτ Κόντεντ και η Ιβ Ρος, συναντούν σε ένα από τα περίφημα τζαζ κλαμπ της αμερικανικής μητρόπολης τον γοητευτικό νεαρό τραπεζίτη Τίνκερ Γκρέι. Γεμάτοι όνειρα, μπρίο και κέφι για ζωή, οι τρεις τους θα ερωτευτούν, θα απογοητευτούν, θα επαναπροσδιορίσουν τα όνειρά τους και, πάνω από όλα, θα προσπαθήσουν να μάθουν τους κανόνες του παιχνιδιού της καλής κοινωνίας. Δεν θα πάψουν όμως να παλεύουν με τα δικά τους φαντάσματα και να προσποιούνται αυτό που θα ήθελαν να είναι.

photo © David Jacobs
 Όταν ο ειδικός επενδύσεων στο Μανχάταν Amor Towles αποφάσιζε να εγκαταλείψει μια εικοσαετή καριέρα στις επιχειρήσεις προκειμένου να αφοσιωθεί στο γράψιμο, δε θα μπορούσε να προβλέψει ότι με το πρώτο του κιόλας έργο πυροδοτούσε ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Η «Καλή κοινωνία» κυκλοφόρησε το 2011 και βρέθηκε στη λίστα των best sellers των New York Times τόσο στη χαρτόδετη όσο και την trade έκδοσή του. Η Wall Street Journal το κατέταξε στα καλύτερα βιβλία της χρονιάς, ενώ η γαλλική μετάφρασή του κέρδισε το βραβείο Fitzgerald. Ακολούθησε το «Ένας Τζέντλεμαν στη Μόσχα», μυθιστόρημα το οποίο ξεπέρασε σε πωλήσεις τα 1.500.00 αντίτυπα και σύντομα θα μεταφερθεί στις τηλεοπτικές οθόνες. Εκδόθηκε το 2016 και συμπεριλήφθηκε στα καλύτερα βιβλία της χρονιάς από τα σημαντικότερα Μέσα Ενημέρωσης –ανάμεσά τους, οι Chicago Tribune, Miami Herald, Philadelphia Inquirer, St. Louis Dispatch και το NPR. Και τα δύο βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 15 γλώσσες, ενώ το έργο του διαβάζεται από όλο και περισσότερους αναγνώστες ανά τον κόσμο.


Amor Towles, «Καλή κοινωνία», σελ. 488, μετάφραση Ρηγούλα Γεωργιάδου, εκδόσεις Διόπτρα