Βιβλιο

Δημοτικά τραγούδια για το γάμο και την ξενιτιά

Συλλογές της Σούλας Τόσκα-Καμπά

2642-204777.JPG
Δημήτρης Φύσσας
ΤΕΥΧΟΣ 465
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
58529-127771.jpg

Το ήδη πλατύ λαογραφικό της έργο εμπλούτισε περαιτέρω η γνωστή λαογράφος Σούλα Τόσκα-Καμπά με τρία βιβλία, που είναι όλα συλλογές δημοτικών τραγουδιών. Πρόκειται για δύο τόμους με τραγούδια του γάμου (στεριανά, νησιώτικα) και έναν με τραγούδια της ξενιτιάς, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος.

Τα στεριανά γαμήλια τραγούδια προέρχονται απ’ όλες τις ηπειρωτικές περιοχές που αποτελούν το σημερινό ελληνικό κράτος συν Μικρασία και Πόντο. Τα νησιώτικα καλύπτουν τα μεγάλα νησιά Κρήτη και Εύβοια κι όλα τα αρχιπελάγη της ελληνικής επικράτειας, συν Ίμβρο και Κύπρο. Τέλος, τα τραγούδια της ξενιτιάς προέρχονται απ’ όλες τις παραπάνω περιοχές και δίνονται με πρόλογο του Μ.Γ. Μερακλή, μεγάλου λαογράφου και πανεπιστημιακού.

image n image

Η μέθοδος της κ. Τόσκα-Καμπά είναι να παραθέτει τα τραγούδια κατά περιοχή, αποτυπωμένα συνήθως με την ντόπια λαλιά και με τη σχετική βιβλιογραφία μετά από κάθε κεφάλαιο, και όχι συγκεντρωτική στο τέλος (ποιος θα την κοίταγε;). Είναι φανερό ότι η λαογράφος επέλεξε υλικό από μια ευρεία γκάμα πηγών.

Ειδικά στα γαμήλια τραγούδια υπάρχει και περαιτέρω διάκριση σε 11 επιμέρους κεφάλαια, που αντιστοιχούν σε ανάλογες τελετουργίες: το πρώτο αφορά το πλάσιμο του προζυμιού για τα ψωμιά του γάμου, τα τελευταία το γαμήλιο γλέντι και τα παινέματα για τη νύφη, το γαμπρό και τον κουμπάρο. Όλα τα βιβλία συνοδεύονται από περιορισμένο, αλλά καίριο φωτογραφικό υλικό.

Οι εργασίες της Αρτινής ερευνήτριας είναι καρπός μεγάλου μόχθου και αξίζει να προσεχτούν. Δίνουν ολοκληρωμένα δύο όψεις ενός πολιτισμού που, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν υπάρχει πια. Προσωπικά, με συγκίνησαν μερικά από τα τραγούδια της ξενιτιάς.

d.fyssas@gmail.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φώτης Πεχλιβανίδης - Ένα καινούργιο χθες
Φώτης Πεχλιβανίδης - Ένα καινούργιο χθες: Rock the Kasbah!

«Τότε έγραφα για πράγματα που δεν είχαμε βρει ακόμα λέξεις να τα περιγράψουν, όπως η τοξική αρρενωπότητα, τα fake news), η κουλτούρα της επαγρύπνησης εναντίον φυλετικών προκαταλήψεων και διακρίσεων»

Σέρχιο Πιτόλ: Η Τέχνη Της Γραφής
Σέρχιο Πιτόλ: Η Τέχνη Της Γραφής

Το βιβλίο του Σέρχιο Πιτόλ «Η τέχνη της φυγής» (Δώμα, μετ. Αγγελική Βασιλάκου) είναι ο πρώτος τόμος της «Τριλογίας της μνήμης» του Μεξικανού συγγραφέα. Το ξεκίνησα και δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου.

Το κουίρ βιβλίο της εβδομάδας: Greekling, του Kostya Tsolakis
Το κουίρ βιβλίο της εβδομάδας: Greekling, του Κόστια Τσολάκης

Greekling, όπως Γραικύλος, εκ του Graeculus: φράση υποτιμητική που χρησιμοποιούνταν από τους Ρωμαίους για συμπολίτες τους που ήθελαν να το παίζουν Έλληνες. Κατά (μειωτική) επέκταση: ο υποταγμένος Έλληνας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.