- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Η Αθηνά Λατινοπούλου σχηματίζει έναν πίνακα ζωής
Ένας κόσμος πλασμένος από την ευαισθησία της και την ατομική της πείρα στο βιβλίο «Να γίνεις εσύ Θεός» (εκδόσεις Βακχικόν)
Το μυθιστόρημα της Αθηνάς Λαινοπούλου «Να γίνεις εσύ Θεός» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Γράφει η Νένα Κοκκινάκη
Ζωγράφος και γλύπτρια η Αθηνά Λατινοπούλου, μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και του Συλλόγου καλλιτεχνών Βορείου Ελλάδας, έχοντας πραγματοποιήσει πάνω από 20 ατομικές και συμμετάσχει σε 100 περίπου ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με τα έργα της να βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές και μουσεία, εμφανίστηκε στην πεζογραφία μας το 2010 με το αυτοβιογραφικό της αφήγημα «Οι κορδέλες της δικής μου πραγματικότητας» (Εκδόσεις Τέχνης Οίστρος). Το βιβλίο «Να γίνεις εσύ Θεός» είναι το δεύτερο πεζογραφικό έργο της, ένα πρωτότυπο και εξαιρετικά ενδιαφέρον αφήγημα, πολύ ωριμότερο αυτή τη φορά, το οποίο διαβάζεται απνευστί, καθώς η συγγραφέας αποδεικνύεται δεξιοτέχνης στην αφήγηση και τις τεχνικές της. Κεντρική ηρωίδα του η Ερασμία, από εύπορη οικογένεια προσφύγων του Πόντου που το 1822 εγκαθίσταται στο Κιλκίς, κόρη δικηγόρου και μορφωμένη, που κάνει την επανάστασή της αναπτύσσοντας μια συμπεριφορά - απότοκο της κοινωνίας όπου μεγάλωσε και της διαπαιδαγώγησης που έλαβε.
Το μυθιστορηματικό σκηνικό τοποθετείται σε μια μικρή μακεδονική πόλη λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, εποχή γεμάτη φόβους, προκαταλήψεις και ανασφάλειες. Η Ερασμία βέβαια κανένα λόγο δεν είχε να αισθάνεται ανασφαλής, καθώς ούτε η κοινωνική της θέση ούτε η μόρφωσή της (ετοιμαζόταν να φύγει στη Θεσσαλονίκη να σπουδάσει νομικά) το επέτρεπαν. Είχε άλλωστε μεγαλώσει δίπλα στον άνθρωπο που με τη στάση του την έκανε να πιστεύει πως είναι το κέντρο του κόσμου. Ο πατέρας της μη μπορώντας να αντισταθεί σε οποιαδήποτε επιθυμία της (ανεξάρτητα αν σε αυτό συντελούσε το γεγονός ότι ο ίδιος ήταν αιχμάλωτος της σαρκικής απόλαυσης με όποιο κόστος) δεν αντιδρούσε σε μια συμπεριφορά άκρως προκλητική, που δεν αμφισβητεί απευθείας τους ισχύοντες κανόνες αλλά τους υπονομεύει καταλυτικά. Μια συμπεριφορά - αποτέλεσμα της διαφοράς της κοινωνικής θέσης αλλά και των κοινωνικών προκαταλήψεων. Η ηρωίδα, εγωίστρια, χαιρέκακη, καχύποπτη και προπάντων άπληστη, γίνεται έρμαιο μιας λανθασμένης συλλογιστικής, της οποίας οι επιπτώσεις θα είναι καταλυτικές.
Σε μια εποχή που ο έρωτας αποτελούσε τη δυσκολότερη ίσως υπόθεση της ζωής, η συγγραφέας καταφέρνει να πλέξει το εγκώμιό του. Στο πρόσωπο της Αντιγόνης, αδελφής της μητέρας της Ερασμίας, η συγγραφέας υπερασπίζεται με όλη τη δύναμή της την αγάπη που σμιλεύεται με το χρόνο, αδιαφορεί για την ανθρώπινη ετυμηγορία και σπάνια διεκδικεί. Η στάση αυτή συνδυάζει την υπακοή της Αντιγόνης (που μπαίνει σε μια παράνομη σχέση γνωρίζοντας τον έρωτα στο πρόσωπο του συζύγου της αδελφής της) προς τους κοινωνικούς κανόνες με τη βίαιη αντίδραση της Ερασμίας, η οποία πραγματοποιείται με τρόπο θεατρικό, με μια επίφαση δραματικής συμπεριφοράς. Και μόνον όταν αναλογιζόμενη τα λάθη της ύστερα από τα δραματικά γεγονότα που έχουν προηγηθεί, φτάνει μπροστά στον εκπρόσωπο του Θεού και ακούει από το στόμα του ότι «ο άνθρωπος ορίζει μόνος του την πορεία της ζωής του», μόνον όταν θα θελήσει η ίδια να αισθανθεί την παρουσία Του και πληροφορείται από τον ιερέα ότι «για να βιώσει την παρουσία του Θεού, θα πρέπει η ίδια να γίνει Θεός και να κάνει τα έργα και τα λόγια του τρόπο ζωής», ή αλλιώς να αποκτήσει ανεκτικότητα, μόνον τότε η ηρωίδα θα νιώσει ηρεμία στην ψυχή της. Δυστυχώς όμως τα γεγονότα είχαν ήδη ξεπεράσει τις νέες αποφάσεις της. Η συμπεριφορά της τόσο απέναντι στην Αντιγόνη και τον πατέρα της, όσο και απέναντι στους στενούς της συγγενείς, η προσπάθειά της να καλλιεργήσει το πάθος στον σύζυγο της παιδικής φίλης της (χωρίς μάλιστα να κατευθύνεται από τον έρωτά της γι’ αυτόν), την είχε πλέον οδηγήσει στην «ύβρη», από την οποία δεν επρόκειτο να ξεφύγει.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Εποχές κόλασης ή paradiso;
Κείμενα των Όργουελ, Λούξεμπουργκ, Ιστράτι και Γκογκ
Τα δώρα της Athens Voice στους αναγνώστες της
«Προσπάθησα να γράψω ένα ποίημα που δεν παραιτείται, δεν παραδίδεται, δεν σηκώνει αμαχητί τα χέρια ψηλά, δεν το βάζει στα πόδια μπροστά στην αγριάδα και τη σκληρότητα της ζωής και της εποχής»
«Ίσως τώρα να είμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο να γίνουμε τελικά θύματα τις ίδιας μας της επιτυχίας ως είδος»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.