Βιβλιο

2013 Athens Voice Choice: Βιβλίο

 Δείτε τα 5 βιβλία με τη σειρά που τα ψήφισε η A.V. και ψηφίστε

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

O ζωγράφος του Μπελογιάννη (Νίκος Δαββέτας, εκδ. Μεταίχμιο)

Όταν ένας Έλληνας συγγραφέας βρίσκεται δολοφονημένος στο Παρίσι και η κληρονόμος του κυνηγημένη, όλα δείχνουν πως αιτία στάθηκαν τα προσχέδια του Πικάσο για το πορτρέτο του Μπελογιάννη, τα οποία είχε το θύμα στην κατοχή του πριν τα δώσει στη δεύτερη για να τα πουλήσει στη μαύρη αγορά. Στους ύποπτους υπολογίζονται η παρέα του (με την οποία μάλλον ήταν εμπλεκόμενος σε λαθρεμπόριο) και άνθρωποι από το πολιτικό παρελθόν του.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της A.V. εδώ


Άγρια Δύση (Μιχάλης Μοδινός, εκδ. Καστανιώτης)

n

Ένα βιβλίο για τον έρωτα, τη σύνδεση των ανθρώπων με τους τόπους τους, τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τον κόσμο μας. Ένα οικουμενικό μυθιστόρημα δρόμου, που συμπλέει με την ιστορία της ανθρωπότητας τον τελευταίο μισό αιώνα.


Σπάνιες Γαίες (Σώτη Τριανταφύλλου, εκδ. Πατάκη)

n

Ο Πραβιέν Σεργκέγεβιτς Μακάρεφ γεννήθηκε στη Ρωσία δέκα χρόνια μετά την επανάσταση των μπολσεβίκων. Σπούδασε εδαφολογία, ερωτεύτηκε μια ακροβάτισσα, διέπραξε ένα έγκλημα, γνώρισε μια μεγάλη φιλία στο πρόσωπο ενός Άγγλου κατασκόπου. Οι «Σπάνιες γαίες» εξιστορούν τη ζωή του σε πρώτο πρόσωπο.

Η Σώτη Τριανταφύλλου μίλησε στην A.V. :

«Με ενδιαφέρει η ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης και ο αντίκτυπός της στη Δύση. Έχω σπουδάσει σοβιετολογία με τον Μαρκ Φερό: το ενδιαφέρον μου ξεκινούσε από το φαινόμενο των «χρήσιμων ηλίθιων», δηλαδή από το πώς οι κομμουνιστές σε όλον τον κόσμο ήταν πρόθυμοι να δουν στη Σοβιετική Ένωση την πραγματοποίηση μιας κοινωνικής ουτοπίας και όχι ένα εγκληματικό καθεστώς». 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στην A.V. εδώ


Το αόρατο ρήγμα (Αρίστος Δοξιάδης, Ίκαρος)

n

Διαβάστε απόσπασμα από το βιβλίο του στην A.V.

Διαβάστε παλιά συνέντευξη του Αρίστου Δοξιάδη στην A.V. εδώ


Ανεμόσκαλα (Μιχάλης Σπέγγος, εκδ. Διόπτρα)

n

«Περπατάω στους δρόμους και βλέπω γύρω μου ένα πλήθος που σιχαίνομαι. Στις δημόσιες υπηρεσίες μου ζητούν μίζα και με βρίζουν, οι γιατροί μου ζητούν φακελάκι και με εξευτελίζουν, οι αστυνομικοί με δέρνουν, οι νεόπλουτοι με δέρνουν, είτε οι ίδιοι είτε μέσω των μπράβων τους, οι παπάδες θέλουν να με στείλουν στο Μεσαίωνα, τα σχολεία είναι διαλυμένα, ο γείτονας με καταπατά, ο έμπορος με κλέβει, ο μαλάκας με το μηχανάκι το ανεβάζει στον πεζόδρομο και με σκοτώνει, ο άλλος χύνει τα λύματά του στο ποτάμι όπου πίνω νερό. Είμαι τόσο εκνευρισμένος, που τα λέω ανάκατα, χωρίς σειρά… και ξαφνικά όλοι αυτοί γίνονται σύντροφοι συμπολεμιστές, οι εκπρόσωποι του καλού. Ε όχι, ρε γαμώτο μου, σε κανέναν πόλεμο και με κανέναν!»

«Όταν η κρίση χτυπάει την πόρτα, η ζωή τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Η Ανεμόσκαλα είναι γραμμένη για την Ελλάδα του σήμερα, την Ελλάδα της κρίσης».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μιχάλη Σπέγγου στο καινούργιο τεύχος του SOUL (Δεκέμβριος 2013-Ιανουάριος 2014).


ΨΗΦΙΣΤΕ  ΕΔΩ