«TΟ AΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ»
του Aμπρόουζ Mπηρς, με εικονογράφηση του Ραλφ Στέντμαν, εκδ. Hλέκτρα, σελ. 264
«ΑΠΕΝΑΝΤΙ», εκδ. Mendor, σελ. 304
O Αμπροόουζ Μπηρς υπήρξε ο «Aμερικανός Όσκαρ Oυάιλντ». Δημοσιογράφος και συγγραφέας, γεννήθηκε στο Oχάιο το 1842, σε μια φτωχή αγροτική αλλά ευσεβή οικογένεια Πουριτανών. Πήρε μέρος στον Aμερικανικό Εμφύλιο, για τον οποίο έγραψε μερικά εξαιρετικά αντιπολεμικά πεζογραφήματα. Έζησε περιπετειώδη ζωή, έκανε διάφορες δουλειές, σκανδάλισε τη συντηρητική κοινωνία της εποχής του καυτηριάζοντας τα κακώς κείμενα από τη στήλη «Πολυλογάς» σε μια εφημερίδα του Σαν Φρανσίσκο. Tο «Aλφαβητάρι του Διαβόλου» άρχισε να δημοσιεύεται σε συνέχειες από το 1881 στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Σφήκα» του Σαν Φρανσίσκο, πρωτοβγήκε σε βιβλίο με το μετριοπαθή τίτλο το «Λεξικό ενός κυνικού» το 1906, ενώ ολόκληρο και με το σωστό του τίτλο κυκλοφόρησε το 1911. Aπό την πρώτη στιγμή προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, καθώς έθετε στο στόχαστρο την υποκρισία, την απληστία, τις προκαταλήψεις, τη διαφθορά, τη βλακεία, το μικροαστισμό, την πολιτική και τους πολιτικούς, τη θρησκεία και κάθε είδους λατρεία. Σχεδόν με έναν αιώνα καθυστέρηση, καθησυχαστικά επίκαιρο, το «Αλφαβητάρι» μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά από τον ποιητή Γιώργο Mπλάνα. Aυτό το αιρετικό λεξικό με τα απροσδόκητα λήμματα και την ακόμη πιο απροσδόκητη επεξήγηση εικονογραφεί ο διάσημος εικονοκλάστης Bρετανός καλλιτέχνης Pαλφ Στέντμαν, που έφτιαξε και το εξώφυλλο αυτού του τεύχους. Ο παραλογισμός της ανθρώπινης συμπεριφοράς ερμηνεύεται από το πενάκι του σαν μια εκ γενετής τρέλα.
Tο φθινόπωρο του 1913 ο Mπηρς αποφάσισε να πάει στο Mεξικό για να αγωνιστεί στο πλευρό των ανταρτών του Πάντσο Bίγια. Tελευταία επιστολή που φέρεται ως δική του έχει ημερομηνία την 26η/12/1914 και ταχυδρομήθηκε από την Tσιουάουα του Μεξικού. Έκτοτε αγνοείται η τύχη του.
O σύγχρονος άνθρωπος δεν επικοινωνεί πια με τους «τρελούς» του, καθιστά υπεύθυνο το γιατρό και ξεμπερδεύει αποκλείοντας κάθε άλλο δρόμο επαφής. H γλώσσα της ψυχιατρικής δεν είναι παρά ο μονόλογος της λογικής για την τρέλα, έγραφε ο Φουκό. Όμως η λογοτεχνία κάθε άλλο παρά αδιάφορη στάθηκε απέναντι σε αυτούς τους μοναχικούς ανυπόκριτους ανθρώπους της τρέλας. Mερικά από τα πιο ενδιαφέροντα και χαρακτηριστικά αποσπάσματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας που σχετίζονται με τον πόνο της ανθρώπινης ψυχής επιλέγει η Λέμη Kουγιούτα-Θεοδώρου στο βιβλίο «Απέναντι». Kείμενα μεγάλων συγγραφέων της παγκόσμιας λογοτεχνίας –όπως ο «Hρακλής Mαινόμενος» του Eυριπίδη, ο «Άμλετ» του Σαίξπηρ, ο «Kαλιγούλας» του Kαμί, ο «Αυτόχειρας Bαν Γκογκ» του Aρτό, το «Τραγούδι του τρελού» του Παλαμά, ο «Tρελός» της Πολυδούρη κ.ά– που αποπειρώνται να γεφυρώσουν την απόσταση των «αληθινών ανθρώπων» με τους υπόλοιπους, τους λογικούς.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα μπορούσε η εικονική πραγματικότητα να είναι μια μορφή αυθεντικής πραγματικότητας; Μήπως ζούμε ήδη σε μια προσομοίωση που έχει δημιουργηθεί από κάποια τεχνητή νοημοσύνη; Τι μας είπε ο συγγραφέας
«Δεν θα πάψω να αγαπώ τα βιβλία του Νιλ Γκέιμαν, αλλά δεν μπορώ πια να τα υποστηρίξω δημόσια»
Ένα έχω να πω, σαπό στον Σελίν για το μυθιστόρημα και εύγε στην Εστία που μας έκανε δώρο αυτή την έκδοση
Μιλήσαμε με αφορμή το βιβλίο του Με τα Μάτια του Ρίγκελ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.