Το «Περίγραμμα» της Rachel Cusk έκανε την κριτική να παραληρεί
Πρώτο μέρος μιας τριλογίας με φόντο την καλοκαιρινή Αθήνα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg, σειρά Aldina
Το νέο βιβλίο της Rachel Cusk «Περίγραμμα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg, σειρά Aldina.
Πώς είναι δυνατόν σ’ ένα βιβλίο όπου δεν γίνεται τίποτε, να γίνονται τα πάντα; Σ’ ένα βιβλίο όπου στην ουσία πλοκή δεν υπάρχει, η ένταση να κορυφώνεται σελίδα τη σελίδα, όχι γιατί τα γεγονότα προωθούν την υπόθεση –τέτοια γεγονότα δεν υπάρχουν– αλλά γιατί τα πρόσωπα αναδέχονται την απουσία τους ως αναπόδραστη συνθήκη της ζωής τους; Πόσο βαριά μπορεί να είναι αυτή η παραδοχή και πόσο μπορεί να πυκνώσει την αφήγηση η αφοπλιστικά εξομολογητική αυθιστόρηση των προσώπων που περιβάλλουν την κεντρική ηρωίδα; Και ποια στ’ αλήθεια είναι αυτή η ηρωίδα της οποίας γνωρίζουμε μόνο το όνομα – Φαίη– και τον προορισμό του ταξιδιού της – την Αθήνα– , όπου πρόκειται να διδάξει δημιουργική γραφή ένα καλοκαίρι;
Τίποτε δεν θα μάθουμε για την Φαίη εξαρχής – μόνο για τους ανθρώπους που συναντά, μαθητές στο σεμινάριο, καλλιτέχνες σε δείπνα, μια τυχαία γνωριμία που την πηγαίνει βόλτα με το σκάφος του, γυναίκες. Όλοι τη χρησιμοποιούν αποκλειστικά ως δοχείο εξομολογήσεων· είναι μια σιωπηλή ακροάτρια που μοιάζει πρόθυμη να απορροφήσει τα πάντα, ένα αντηχείο των παθών των συνομιλητών της. Και καθώς η μια αφήγηση συγχωνεύεται με την άλλη, η μια ιστορία μπλέκεται με την επόμενη, έτσι που καμιά φορά ο αναγνώστης συγχέει τις αφηγηματικές φωνές, καθώς τα πρόσωπα εμφανίζονται αιφνίδια, χάνονται και επανεμφανίζονται απροσδόκητα, δημιουργούν προσδοκίες και τις διαψεύδουν, υπογραμμίζουν το κενό τους με σαρκαστική αποστασιοποίηση, ή προσπαθούν να ξεδιαλύνουν τον ριζικό παραλογισμό του βίου τους, η καλοκαιρινή Αθήνα όπου έχει προσγειωθεί η ηρωίδα δεν είναι ένα θέατρο όπου εκτυλίσσεται μια κωμωδία ηθών, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά ένας τόπος αποκάλυψης και αναστοχασμού, όπου κάτω από το σκληρό, μεσογειακό φως απογυμνώνεται η καταδικασμένη φύση των σχέσεων, η αγεφύρωτη απόσταση μεταξύ των ανθρώπων.
Η Φαίη ακούει, λοιπόν, αλλά δεν σχολιάζει. Σπανίως αντενεργεί με τους ανθρώπους που συναντά – απλώς απορροφά τις ιστορίες τους. Και οι ιστορίες τους τα έχουν όλα: μοιχεία, διαζύγια, γονική παραμέληση, αποτυχίες, θλίψη, πλήξη. Η απρόσωπη πόλη που τους περιβάλλει, πλατείες «οριοθετημένες από μπετόν», «κουφάρια καμένων κτιρίων» χώροι «καρβουνιασμένοι και απόκοσμοι σαν σπηλιές», ένα ψόφιο σκυλί που σαπίζει στον δρόμο, σκουπίδια, είναι ένα σκηνικό που δεν σηκώνει την απόκρυψη. Κάτι περισσότερο: οι πάντες φαίνεται ότι επείγονται να μιλήσουν.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Εποχές κόλασης ή paradiso;
Κείμενα των Όργουελ, Λούξεμπουργκ, Ιστράτι και Γκογκ
Τα δώρα της Athens Voice στους αναγνώστες της
«Προσπάθησα να γράψω ένα ποίημα που δεν παραιτείται, δεν παραδίδεται, δεν σηκώνει αμαχητί τα χέρια ψηλά, δεν το βάζει στα πόδια μπροστά στην αγριάδα και τη σκληρότητα της ζωής και της εποχής»
«Ίσως τώρα να είμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο να γίνουμε τελικά θύματα τις ίδιας μας της επιτυχίας ως είδος»
Ξεφυλλίζουμε νέα βιβλία και προτείνουμε ιδέες και τίτλους
Ξεφυλλίζουμε νέα βιβλία και προτείνουμε ιδέες και τίτλους για τους μικρούς φίλους του βιβλίου
Αν μιλάτε συχνά με φαντάσματα, δεν χρειάζεται να διαβάσετε αυτό το βιβλίο. Αν όμως όχι, δείτε τι ιστορίες έχουν να σας πουν.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.