Ο Βασίλης Κατσικονούρης γράφει για «Καρό παιδιά, ριγέ πατεράδες»
Γράφουμε για να τακτοποιήσουμε μέσα μας σχέσεις κι ενοχές, προσμονές και ελπίδες, ματαιώσεις και μετάνοιες, επείγοντα κι ανομολόγητα
Ο Βασίλης Κατσικονούρης φτιάχνει μικρές ιστορίες, ανακαλεί μνήμες, μπερδεύει παρόν και παρελθόν, δίνει ένα βιβλίο συγκίνησης, νοσταλγίας, τρυφερότητας
Ξεσπώ σε ένα γέλιο τρανταχτό και αυθόρμητο. Πνιχτό όμως. Μαζεύομαι αμέσως. Είμαι στο μετρό, δεν μου αρέσει καθόλου να εκδηλώνομαι καθώς διαβάζω. Εξάλλου η επόμενη παράγραφος είναι πολύ συγκινητική, μου κόβει το γέλιο, με επαναφέρει την ίδια στιγμή.
Ο Βασίλης Κατσικονούρης στο «Καρό παιδιά, ριγέ πατεράδες» φτιάχνει μικρές ιστορίες, ανακαλεί μνήμες, μπερδεύει παρόν και παρελθόν, δίνει ένα βιβλίο συγκίνησης, νοσταλγίας, τρυφερότητας. Οι ήρωές του υπάρχουν απ’ το στρατό −ο τερατώδης Καρπόζηλος, ερωτοχτυπημένος γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνος−, από την εφηβική μας καθημερινότητα, τα κορίτσια των πενήντα θυμόμαστε βέβαια την «Πάττυ» (κοριτσίστικο περιοδικό της εποχής − τα άλλα ήταν η «Μανίνα» και η «Κατερίνα») , από τις εμπειρίες και τις σκηνές της ζωής του. Καλοκαιρινές διακοπές της φοιτητικής ζωής, με απρόοπτες εξελίξεις, ένα τζουκ μποξ να τρώει λαίμαργα δίφραγκα για να πλημμυρίζει την ατμόσφαιρα με το «Ντιλάιλα», και η Ρόζα, η πρώτη γεύση του έρωτα, ή μάλλον η επιβεβαίωση της ύπαρξης του ανδρισμού.
Μα και σκηνές του τώρα, ο συζυγικός καβγάς που βγάζει τον αφηγητή νύχτα χωρίς παπούτσια στο δρόμο και με καταφύγιο το θέατρο, συντηρεί πικρία και χαμόγελο, θυμό και κατανόηση. Τα κείμενα του Κατσικονούρη, τόσο ζωντανά και αβίαστα, τόσο θεατρικά τελικά, είναι αληθινά στιγμιότυπα καθημερινότητας. Ένα view master, με αδιάκοπη ροή, μας δίνει συνεχείς εικόνες που γεννούν συναισθήματα.
Η ιστορία όμως, που πάνω της βασίζεται όλο το έργο του συγγραφέα, που περιγράφει τη γέννησή του, που εξαιτίας της υπάρχουν όλα τα άλλα, είναι η τελευταία και ομότιτλη του βιβλίου. Ο έφηβος που γράφει στο μακρινό κουζινάκι, ακατανόητος στο περιβάλλον της μικροαστικής γνωστής μας οικογένειας της δεκαετίας του ’80, επίμονος, σαρκαστικός, απολαυστικός. Αυτή ήταν η οικογένειά μας εκείνη την εποχή. Ο πατέρας με τον μεσημεριανό του ύπνο και τον απογευματινό καφέ, η μάνα με το περίφημο επάγγελμα «οικιακά» και τα παιδιά της φοιτητικής ζωής σε μια διαρκή προσπάθεια να ξεφύγουν από τα οικογενειακά «πρέπει» και να δρασκελίσουν στα ατομικά «θέλω».
Μάλλον έτσι είναι. Γράφουμε για να τακτοποιήσουμε μέσα μας σχέσεις κι ενοχές, προσμονές και ελπίδες, ματαιώσεις και μετάνοιες, επείγοντα κι ανομολόγητα. Για τους γονείς που φεύγουν, τους αγαπημένους που χάνονται για πάντα, ή όσους φεύγουν από τη ζωή μας κι αφήνουν την ανάγκη να τους απευθυνόμαστε. Τους παντοτινούς συνομιλητές μας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Εποχές κόλασης ή paradiso;
Κείμενα των Όργουελ, Λούξεμπουργκ, Ιστράτι και Γκογκ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.