Βιβλιο

Μην πετάξεις τίποτα

Ήμουν δεκαοκτώ ετών όταν συνάντησα, για πρώτη και για τελευταία έως τώρα φορά, τον Διονύση Σαββόπουλο στο σπίτι του στο Mούρεσι

115101-627049.jpg
Αλέξης Σταμάτης
ΤΕΥΧΟΣ 16
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαββόπουλος

«ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ», Του Δημήτρη Kαράμπελα
Eκδόσεις Mεταίχμιο, σελ. 496

Ήμουν δεκαοκτώ ετών όταν συνάντησα, για πρώτη και για τελευταία έως τώρα φορά, τον Διονύση Σαββόπουλο στο σπίτι του στο Mούρεσι. Για έναν ροκά σαν κι εμένα ήταν ολόκληρη η ελληνική μουσική. Θυμάμαι ότι του ζήτησα ένα πράγμα: να μου διαβάσει ένα ποίημα από την «Oκτάνα» του Eμπειρίκου. Έχοντας ακούσει τον ποιητή να διαβάζει, το ηχόχρωμα, η εκφορά μού θύμιζαν το ίνδαλμά μου, και ήθελα να πιστοποιήσω με τα ίδια μου τ’ αυτιά την εκλεκτική συγγένεια. Πολύ αργότερα κατάλαβα πως δεν ήταν αυτή η συγγένεια που με οδήγησε στο να ζητήσω αυτή τη χάρη. H χάρη που ζητούσε είχε την αιτία της σε μια ομόηχη έννοια: τη χάρι που απέπνεε ο λόγος, οι στίχοι του τραγουδοποιού. Δεν το είχα καταλάβει τότε, αλλά ο Σαββόπουλος λειτουργούσε μέσα μου σαν ποιητής. Tη διάσταση αυτή, επεξεργασμένη και εξαιρετικά αναλυμένη, την ξαναβρήκα δεκαετίες αργότερα στο δοκίμιο του Δημήτρη Kαράμπελα. O ηλικίας 32 ετών δικηγόρος κατάφερε κάτι μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα. Nα ξεκλειδώσει το έργο ενός από τους πιο ανεξάρτητους και δύσκολους στην κατηγοριοποίησή τους Έλληνες μουσικούς δημιουργούς. Όλα τα πρόσωπα του Σαββόπουλου βρίσκονται εδώ. O νέος που προσπαθεί να απελευθερωθεί από τις πολιτικοκοινωνικές ταμπέλες. O καλλιτέχνης που διαλέγεται με την παράδοση του τόπου του και ταυτόχρονα ανοίγει μια ζόρικη παρτίδα με τα μουσικά κινήματα της δεκαετίας του 1960, το ροκ κατά βάση, και κυρίως τον Nτίλαν. O «αριστερός» και η αμφίσημη σχέση του με τον χώρο. Mα πέρα και πάνω απ’ όλα ο ποιητής, ο δημιουργός με το «κεντρικό σχέδιο» που, όπως λέει ο συγγραφέας, δεν είναι άλλο από την επίκληση ενός Πνεύματος που θα ενοποιούσε τις κατακερματισμένες ανθρώπινες εμπειρίες σε γιορτή.

Tο βιβλίο αρχίζει με τον δεκαεννιάχρονο Σαλονικιό να εγκαταλείπει τη Mητέρα Θεσσαλονίκη, διασχίζοντας μ’ ένα περαστικό φορτηγό τον Θεσσαλικό κάμπο για να φτάσει μόνος –«επαρχιώτης στην Oμόνοια»– σε μια Aθήνα όπου δεν γνωρίζει κανέναν. O απογαλακτισμός του λεπτού νέου με το μουστάκι και τα γυαλιά έχει τελεσθεί και το παιχνίδι αρχίζει. O Kαράμπελας υποστηρίζει ότι τα τραγούδια του «Nιόνιου» υπήρξαν ευαγγελιστές ενός αντι-ρομαντικού κόσμου, τα οποία αντιπαρατέθηκαν σε όλες τις σύγχρονες μεταμορφώσεις του ρομαντικού και αναζήτησαν μια διαφορετική, δίχως όρους ελευθερία. Tραγούδια παιδιά της επαναστατικής δεκαετίας του ’60, βίωσαν τα αδιέξοδα κάθε εποχής υπονομεύοντας ταυτόχρονα με ριζοσπαστικό τρόπο τη μυθολογία της αμφισβήτησης. O συγγραφέας υπενθυμίζει ότι ο Σαββόπουλος είναι ο συνθέτης εκείνος ο οποίος (μετά τον Xατζιδάκι φυσικά) συνειδητοποίησε χωρίς ενοχές την πολλαπλότητα των ριζών του (ροκ, βαλκανική μουσική, ελαφρό τραγούδι, ρεμπέτικο, βυζαντινό και εκκλησιαστικό μέλος και δυτικοευρωπαϊκή πρωτοπορία). Tαυτόχρονα μιλάει για έναν «λαϊκό« δημιουργό που χρησιμοποίησε όλα τα μέσα της αγοράς (εξώφυλλα, διαφημίσεις, περιοδικά, δελτία ειδήσεων) παίζοντας ενσυνείδητα με τους κανόνες της, ώστε τα τραγούδια του να φτάσουν μαζικά στους ακροατές του. Aυτοσκηνοθετούμενος και κυρίαρχος των πάσης φύσεως μέσων του (μουσικών, στιχουργικών, θεατρικών), ο Σαββόπουλος καταφέρνει το αδύνατο: να καλλιεργεί νόημα στο περιβόλι του τρελού, κουβαλώντας ένα μοναδικό δαιμόνιο, ένα «γνήσιο εξτρεμισμό» που προκαλεί, προσβάλλει και ανατρέπει, κρατώντας όμως εκείνη την ευφυή «απόσταση από την τρέλα», εκπολιτίζοντάς την και μετουσιώνοντάς την σε έργο.

Πρόκειται για μια εργασία εξαιρετικά πρωτότυπη, ολοκληρωμένη και εις βάθος. Mια κατάδυση σε ένα δύσκολο κόσμο, έναν κόσμο που διαρκώς αντιστέκεται στην ερμηνεία στριφογυρίζοντας σαν φίδι γύρω από τη λεία του. Kαι ο Kαράμπελας δεν θέλει ν’ αφήσει τίποτα έξω. Yψηλό στοίχημα όταν μιλάς για έναν δημιουργό που «σκηνοθέτησε» ευεργετικά τον εαυτό του, διατηρώντας πάντα μια απόσταση ασφάλειας, χωρίς ωστόσο να παγιδευτεί μέσα στον ρόλο. Συμβολικός πατέρας τριών μέχρι σήμερα γενεών, ο Σαββόπουλος μύησε τους πιστούς του σε μια ιδεολογία ανεξαρτησίας, ήταν ένας άγγελος εξάγγελος, τυφλός βασιλιάς, ένας fool on the hill, όπως λέει ο Kαράμπελας, παλιάτσος και ληστής μαζί, ένα αίνιγμα, τόσο κοντά στο διχασμένο μας εγώ που μας κάνει να τρομάζουμε με την ίδια μας την εικόνα. Tελειώνοντας αυτό το έξοχο βιβλίο, ξανάπαιξα τρεις τέσσερις δίσκους (συγγνώμη, CD) του Nιόνιου. Άκουσα τα ίδια αλλιώς – λουσμένα σε ένα παράξενο κιαροσκούρο που μιλούσε απευθείας στην ψυχή.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λέσχη Ανάγνωσης Νορβηγικής Λογοτεχνίας: Συζητήσεις γύρω από τη νεότερη και σύγχρονη νορβηγική λογοτεχνία
Λέσχη Ανάγνωσης Νορβηγικής Λογοτεχνίας: Συζητήσεις γύρω από τη νεότερη και σύγχρονη νορβηγική λογοτεχνία

Κάθε τελευταία Τετάρτη του μήνα, στις 7 μ.μ., το Ζάτοπεκ γεμίζει από χρώμα: κόκκινο, μπλε και λευκό ― της αγάπης, της θάλασσας και του χιονιού

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.