- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Λεπτομέρειες 455
Ο τζίρος της βιβλιαγοράς την περασμένη χρονιά κινήθηκε κάτω από τα 400 εκ. ευρώ
Οι λεπτομέρειες της εβδομάδας που πέρασε
Η Άλις Μάνροου –Νόμπελ Λογοτεχνίας 2013– με τα μάτια του Τζόναθαν Φράνζεν των «Διορθώσεων» και της «Ελευθερίας»: «Δεν είναι παίκτης του γκολφ σε γήπεδο προπόνησης. Είναι μια γυμνάστρια με μια σκέτη εφαρμοστή φόρμα γυμναστικής, μόνη σ’ ένα γυμνό παρκέ, που ξεπερνάει όλους τους μυθιστοριογράφους με τα φανταχτερά κοστούμια τους, με τα μαστίγια, τους ελέφαντες και τις τίγρεις». Ακόμα περισσότερα εγκώμια στη συλλογή δοκιμίων του «Ακόμα πιο μακριά» (μετ. Α. Παπασταύρου, Ωκεανίδα).
Γιάννης Τσίρμπας: «Η Βικτώρια δεν υπάρχει» (Νεφέλη). Εξήντα σελίδες όλες κι όλες, με το ξενοφοβικό παραλήρημα ενός τύπου της πλατείας, μπολιασμένο με αφηγήσεις ταπεινών και καταφρονεμένων από εποχές προ-κρίσης, προ-Χρυσής Αυγής. Το ντεμπούτο ενός γεννημένου διηγηματογράφου, με ακαδημαϊκές περγαμηνές στις πολιτικές επιστήμες, που βγάζει σπίθες αρδεύοντας από την υπόγεια βία, την υπαρξιακή ασφυξία και τους στενούς ορίζοντες της αμορφωσιάς.
Μια και είμαστε στο κεφάλαιο «μικρή φόρμα», όπου να ’ναι κυκλοφορεί από τον Καστανιώτη η συλλογή «Παρουσία» με έξι διηγήματα που έγραψε ο Άρθουρ Μίλερ ενώ πλησίαζε τα 90, γεμάτος νοσταλγία για το ερωτικό και πολιτικό του παρελθόν (μετ. Α. Κορτώ). Οι κριτικές που γράφτηκαν ήταν μάλλον χλιαρές, αλλά εκείνος ήταν πια στους ουρανούς.
Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, τέτοιες και χειρότερες ήταν κι οι κρίσεις των ειδημόνων για τα θεατρικά του, και μάλιστα για τα πρώτα, που σήμερα θεωρούνται αριστουργήματα! Ξεφυλλίζοντας την αυτοβιογραφία του («Στη δίνη του χρόνου») έπεσα στην παρακάτω φράση: «Αν είχα ακούσει τους κριτικούς θα είχα πεθάνει πνιγμένος σ’ ένα βόθρο». Δεν ήταν δικιά του, του Τσέχοφ ήταν, αλλά ο Μίλερ την προσυπέγραφε.
Ο τζίρος της βιβλιαγοράς την περασμένη χρονιά κινήθηκε κάτω από τα 400 εκ. ευρώ (το 2009 ξεπερνούσε τα 525 εκ.), ενώ η εκδοτική παραγωγή μετά βίας άγγιξε τους 7.000 νέους τίτλους (χίλιοι και βάλε λιγότεροι από το 2011). Πού ακόμα οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ; Σε Πατάκη, Μεταίχμιο και Ψυχογιό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Εποχές κόλασης ή paradiso;
Κείμενα των Όργουελ, Λούξεμπουργκ, Ιστράτι και Γκογκ
Τα δώρα της Athens Voice στους αναγνώστες της
«Προσπάθησα να γράψω ένα ποίημα που δεν παραιτείται, δεν παραδίδεται, δεν σηκώνει αμαχητί τα χέρια ψηλά, δεν το βάζει στα πόδια μπροστά στην αγριάδα και τη σκληρότητα της ζωής και της εποχής»
«Ίσως τώρα να είμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο να γίνουμε τελικά θύματα τις ίδιας μας της επιτυχίας ως είδος»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.