- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Να ένα κλισέ που εκφέρεται δίκαια και ανενδοίαστα σε οποιαδήποτε κουβέντα για την εκδοτική παραγωγή: κάθε φέτος και καλύτερα. Η κυκλοφορία των απάντων του Χόρχε Λουίς Μπόρχες από τις εκδόσεις Πατάκη αρκεί από μόνη της για να μας γεμίσει προσμονή. Εξαντλημένο και εκτός κυκλοφορίας προ πολλού, το ογκώδες πεζογραφικό corpus του ανεκτίμητου Αργεντινού φτάνει ξανά στα χέρια μας στην κλασική μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη. «Άπαντα τα πεζά», λοιπόν, σε δύο τόμους τον Οκτώβριο, αλλά και «Ποιήματα» μεταφρασμένα από τον Δημήτρη Καλοκύρη, τον Νοέμβριο.
Ο κύκλος των αποκατεστημένων δημιουργών, ωστόσο, δεν κλείνει εδώ. Ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Αμερικανούς συγγραφείς, ο Πολ Όστερ, ίσως ο μόνος του οποίου το έργο μπορεί να συγκριθεί με εκείνο των Φίλιπ Ροθ και Ντον Ντε Λίλο, περνά στο Μεταίχμιο. Ξεκινώντας από το «Αόρατος» και προχωρώντας προς τα πίσω, σταδιακά θα μας παραδοθούν όλοι οι τίτλοι του μυθιστοριογράφου που παραμένουν ανέκδοτοι από το 2007. Τέλος, ας υπογραμμιστεί και η εν χορδαίς και οργάνοις επανεμφάνιση του Χαρούκι Μουρακάμι: αυτή τη φορά οι εκδόσεις Ψυχογιός μάς συστήνουν την αμετάφραστη έως σήμερα χορταστική μινιατούρα, «Τις μικρές ώρες».
Περνώντας σε παγκοσμίως πρόσφατες κυκλοφορίες, πληροφορούμαστε πως οι εκδόσεις Πόλις μετέφρασαν τάχιστα, αλλά με την αψεγάδιαστη φροντίδα με την οποία τις έχουμε ταυτίσει, το «Expo 58» του δημοφιλέστατου Τζόναθαν Κόου. Ενώ το «Ταγκό της παλιάς φρουράς» του Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε κυκλοφορεί τον Οκτώβριο από τον Πατάκη. Οι διεθνείς κριτικές το εξυμνούν αφειδώλευτα και φτάνουν στο σημείο να το χαρακτηρίσουν ως υπέρτατη κατάθεση του Ισπανού συγγραφέα που μας χάρισε τον «Πίνακα της Φλάνδρας» και τη «Λέσχη Δουμάς». Οκτώβριο έρχεται παράλληλα και το «Γράμμα από το Τόκιο», υπό Peter Yeldham (εκδ. Διόπτρα). Μια ιστορία αγάπης, θάρρους και δοκιμασίας ανθρώπινων δεσμών εκτυλισσόμενη την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Τον Δεκέμβριο καταφθάνει άλλη μια πολυαναμενόμενη κυκλοφορία: «Sweet Tooth» του Ίαν ΜακΓιούαν (εκδ Πατάκη). Ο οριστικός ελληνικός τίτλος εκκρεμεί. Ένα μήνα νωρίτερα, θα διαβάσουμε από τον ίδιο εκδότη και το «Χόμερ και Λάνγκλεϊ», του E.L. Doctorow, μια μυθικών αποχρώσεων ελεύθερη ανάπλαση της βιογραφίας των περιβόητων αδελφών Κόλιερ από τη Νέα Υόρκη. Ενώ το «Αστερισμός ζωτικών φαινομένων» του Anthony Marra (εκδ. Ίκαρος) υπόσχεται ένα ανθρώπινο μωσαϊκό αντάξιο των μυθιστορηματικών τοιχογραφιών του 19ου αιώνα. Από τον Ίκαρο επίκειται επίσης το ντεμπούτο του Sam Byers, «Ιδιοπάθεια». Η Telegraph συμπεριέλαβε το συγγραφέα ανάμεσα στους πέντε νέους πεζογράφους που αξίζει να παρακολουθήσουμε, και θα το κάνουμε. Βρετανικό τυγχάνει και ένα επιπλέον μυθιστόρημα του Ίκαρου: «Ο φάρος» της Alison Moore, διθυραμβικά υποδεχόμενο από την κριτική και υποψήφιο για Man Booker το 2012. Παλιός μας γνώριμος, ο Γερμανός Ντάνιελ Κέλμαν επιστρέφει με το «F» (εκδ. Καστανιώτη).
Περιδιαβαίνοντας πιο νουάρ μονοπάτια, οι αναγνώστες ψυχολογικού θρίλερ θα ενθουσιαστούν με την επιστροφή του William Landay, συγγραφέα του παταγωδώς επιτυχημένου «Yπόθεση Jacob». Νέος τίτλος, η «Διπλή παγίδα», από τις εκδόσεις Διόπτρα. Προσωπικός αγαπημένος αυτού εδώ του συντάκτη, ο Σκοτσέζος Φίλιπ Κερ της «Τριλογίας του Βερολίνου», θα μας διηγηθεί τη σκοτεινή ελεγεία της «Μοιραίας Πράγας» του 1941, από τις εκδόσεις Κέδρος. Ενώ ο Τζόναθαν Λέθεμ του «Σκιές στο Μπρούκλιν» (εκδ. Κέδρος) θα πειραματιστεί με τους κανόνες του αστυνομικού για να καταλήξει με ένα ευρηματικό έργο που υπερβαίνει τα όρια του υβριδίου. Σημειώστε το όνομα του Λέθεμ, πρόκειται για παραμυθά ύψιστης κλάσης που αδίκως δεν έχει τύχει προσοχής στη χώρα μας.
Οι εκδόσεις Καστανιώτη μάς συστήνουν τον Αργεντινό μυθιστοριογράφο Ρικάρντο Πίλια και τον «Νυχτερινό στόχο» του. Νουάρ και από τις εκδόσεις Πόλις: «Το Παρίσι εν καιρώ ειρήνης», του Gilles Martin-Chauffier. Ακλόνητη στην απόφασή της να μας παραδώσει ολόκληρο το έργο του μεγάλου συγγραφέα, η Άγρα ετοιμάζει τον «Σεληνιασμό» του Ζορζ Σιμενόν, αλλά και «Τα Χριστούγεννα του Μεγκρέ». Και ασφαλώς, άφθονο βορειοευρωπαϊκό αστυνομικό από το Μεταίχμιο: ως τα τέλη του έτους αναμένουμε καινούργια βιβλία των Jo Nesbo, Camilla Lackberg, Lisa Marklund, Arne Dahl, Jan Guillou, Arnadul Indridason, καθώς και Ίαν Ράνκιν, με τον τρανό Ρέμπους να ανασύρεται από τη ναφθαλίνη προκειμένου να ξεσκονίσει τον «Τάφο κάποιου άλλου».
Τι άλλο; Η λίστα είναι πραγματικά ανεξάντλητη και μοιάζει ακατόρθωτο να τη διατρέξεις δίχως να θέλεις να αποκτήσεις τα πάντα! Κλασική πεζογραφία: «Έφηβος» του Ντοστογιέφσκι και «Πετρούπολη» του Andrei Bely από τη μεγάλη φλέβα της ρωσικής λογοτεχνίας που επιμένει να εξερευνά η Ίνδικτος. «Τρυφερή είναι η νύχτα» του Φιτζέραλντ (εκδ. Μεταίχμιο), «Η τέχνη του να μη διαβάζεις» του Schopenhauer και «Ένα πάθος στην έρημο» του Balzac από την Άγρα. «Η θάλασσα τ’ αδέρφι μου» του Τζακ Κέρουακ από τον Πατάκη. «Ιστορίες του Καντέρμπερι» του Τζέφρι Τσόσερ στο Μελάνι. Νίτσε και «Αντίχριστος», Ίψεν με «Έσχατες κορυφές», «Ποιήματα και πεζά» του Άλβαρο ντε Κάμπος, καθώς και δύο έργα του Fernando Pesoa από τις εκδόσεις Gutenberg: «Ο φύλακας των κοπαδιών» και «Γράμματα στην Ωφέλεια». Ίταλο Καλβίνο, «Αμερικανικά μαθήματα» και «Παρουσία» του Άρθουρ Μίλερ, αμφότερα από τον Καστανιώτη. Τέλος, 3ος και 4ος τόμος του «Αρχιπελάγους Γκουλάγκ», του Σολτζενίτσιν από τον Πάπυρο.
Fast forward σε ορισμένα ενδεικτικά σύγχρονα έργα, τα οποία θα ήταν ασυγχώρητο να αμελήσουμε: «Μακάρι να ήσουν εδώ» του Γκράχαμ Σουίφτ και το υποψήφιο για Πούλιτζερ «Ο ποταμός της μνήμης» του Ρίτσαρντ Πάουερς από την Εστία. «Η περιπλάνηση των λέξεων» του Eduardo Galeano από τον Πάπυρο, «Το κάλεσμα του κούκου», όπου η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ υιοθετεί την περσόνα του Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ με θαυμαστά αποτελέσματα και «Αν ήμουν εσύ», της Λίσα Ρενέ Τζόουνς από τον Ψυχογιό. «Τελικός στόχος» του μέγιστου James Patterson από τη Bell, καθώς και «Joyland» του παμμέγιστου Stephen King. Από τις ίδιες εκδόσεις έρχονται και νέα έργα των Michael Connelly και John Grisham. Τέλος, ένα από τα πιο πολυσυζητημένα μυθιστορήματα των τελευταίων ετών, «Το παιδί του ξένου», το πλέον φιλόδοξο έργο του Βρετανού Άλαν Χόλινγκχερστ (εκδ. Καστανιώτη). Κόντεψα να το ξεχάσω! Φίλιπ Ροθ, «Θέατρο του Σάμπαθ» (εκδ. Πόλις), ένα βιβλίο στο οποίο ο ίδιος ο συγγραφέας τρέφει ιδιαίτερη αδυναμία.
Διαβάστε πολύ, λοιπόν, διαβάστε ακόρεστα. Το 2014 αναμένεται ακόμη καλύτερο, καθώς μας υπόσχεται καινούργιο Τόμας Πίντσον, ενώ έπειτα από σκανδαλωδώς μακρά απουσία επανακάμπτει η Ντόνα Ταρτ – αλήθεια, ποιος θυμάται τη «Μυστική Ιστορία»; Ή, καλύτερα, ποιος μπορεί να τη λησμονήσει;
Φωτογραφία: Ani Jo
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Εποχές κόλασης ή paradiso;
Κείμενα των Όργουελ, Λούξεμπουργκ, Ιστράτι και Γκογκ
Τα δώρα της Athens Voice στους αναγνώστες της
«Προσπάθησα να γράψω ένα ποίημα που δεν παραιτείται, δεν παραδίδεται, δεν σηκώνει αμαχητί τα χέρια ψηλά, δεν το βάζει στα πόδια μπροστά στην αγριάδα και τη σκληρότητα της ζωής και της εποχής»
«Ίσως τώρα να είμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο να γίνουμε τελικά θύματα τις ίδιας μας της επιτυχίας ως είδος»
Ξεφυλλίζουμε νέα βιβλία και προτείνουμε ιδέες και τίτλους
Ξεφυλλίζουμε νέα βιβλία και προτείνουμε ιδέες και τίτλους για τους μικρούς φίλους του βιβλίου
Αν μιλάτε συχνά με φαντάσματα, δεν χρειάζεται να διαβάσετε αυτό το βιβλίο. Αν όμως όχι, δείτε τι ιστορίες έχουν να σας πουν.
Ξεφυλλίζουμε νέα βιβλία και προτείνουμε ιδέες και τίτλους για τις γιορτές των Χριστουγέννων
Ξεφυλλίζουμε νέα βιβλία και προτείνουμε ιδέες και τίτλους για τις γιορτές των Χριστουγέννων
Ξεφυλλίζουμε νέα βιβλία και προτείνουμε ιδέες και τίτλους για τις γιορτές των Χριστουγέννων
Το λογοτεχνικό ντεμπούτο του συνθέτη & πιανίστα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ο Μωβ Σκίουρος
H σημαντική ποιήτρια που πέθανε στα 27 της καλεί τους αναγνώστες να την ανακαλύψουν στις σελίδες ενός νέου βιβλίου
Το βιβλίο του, με τον τίτλο «Στον ίδιο δρόμο», είναι από κάθε άποψη ένα γοητευτικό ανάγνωσμα. Τόσο γιατί αφηγείται μια γοητευτική ζωή, όσο και γιατί είναι γοητευτική η γραφή του.
Ο τόμος αριθμεί τον εικοστό τρίτο της σειράς «Ο Κύκλος των Μουσείων», μιας εκδοτικής πρωτοβουλίας η οποία αποτελεί μακρά πολιτιστική συνεισφορά στο πλούσιο αρχαιολογικό απόθεμα της Ελλάδας.
5 προτάσεις για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.