Βιβλιο

Το ημερολόγιο Κατοχής του Βενιαμίν Χαΐμ Καπόν: Μία σπάνια μαρτυρία

Όσα βίωσε μία εβραϊκή οικογένεια της Θεσσαλονίκης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Polis Art Cafe (εκδ. Επίκεντρο)

Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Το ημερολόγιο Κατοχής του Βενιαμίν Χαΐμ Καπόν: 1446 μέρες αγωνίας» του Γιάννη Καρατζόγλου αποτελεί μία σπάνια μαρτυρία ημερολογιακής μορφής για τα όσα βίωσαν οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής της Ελλάδας από τα γερμανικά στρατεύματα. Το βιβλίο είναι ένα από τα λίγα γραπτά, που περιγράφουν με λεπτομέρεια την τότε ζωή των Εβραίων και συγχρόνως μας δίνει μία συλλογική ματιά στα εθνικά, αλλά και τα διεθνή γεγονότα της εποχής.

Συγκεκριμένα, στο βιβλίο παρακολουθούμε μία τυπική εβραϊκή αστική οικογένεια της Θεσσαλονίκης από τις απαρχές του ελληνοϊταλικού πολέμου, στην διάρκεια της Κατοχής και κατά την δραπέτευση της τον Μάρτη του 1943 από τη γερμανοκρατούμενη συμπρωτεύουσα προς την ιταλοκρατούμενη Αθήνα. Εκεί πλέον ακολουθούμε τα βήματα της οικογένειας από κρυψώνα σε κρυψώνα, στην προσπάθεια διαφυγής πατέρα και γιου προς την Μέση Ανατολή , στον εγκλεισμό τους στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου και στην «απόλυση» τους από αυτό, αλλά και στα γεγονότα των Δεκεμβριανών, της Απελευθέρωσης και στην αποχώρηση του ΕΛΑΣ από την πρωτεύουσα.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί στις 5 Δεκεμβρίου στο Polis Art Cafe (Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα), σε μία εκδήλωση που θα χαιρετηθεί από τον Μίνο Μωϋσή, Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, και θα συντονιστεί από τον εκδότη των εκδόσεων Επίκεντρο, Πέτρο Παπασαραντόπουλο. Μαζί με τον Γιάννη Καρατζόγλου, στη συζήτηση θα συμμετέχουν η πρώην Γενικός Γραμματέας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, Λίλιαν Καπόν, ο ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας του «Άουσβιτς» Γιώργος Πηλιχός και ο καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ Ευάνθης Χατζηβασιλείου.


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Γιάννης Καρατζόγλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1946. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και είναι υποψήφιος Διδάκτορας Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ως ποιητής έχει δημοσιεύσει 7 ποιητικές συλλογές, όπως και δοκίμια κριτικής. Ασχολείται με την ιστορία της Θεσσαλονίκης και είναι τακτικός συνεργάτης του περιοδικού «Θεσσαλονικέων Πόλις» με σχετικές μελέτες και άρθρα.