Ποιητές από 22 χώρες δίνουν ραντεβού στην πόλη και για μια εβδομάδα (23-29/9) μας υπενθυμίζουν πόσο λυτρωτική μπορεί να είναι η ποίηση τις μέρες που ζούμε.
Θέλουμε οι ποιητές να βγουν μπροστά». Το σαφές και ελπιδοφόρο μήνυμα του προέδρου του Δ.Σ. του Κύκλου Ποιητών υλοποιείται και με το παραπάνω, με μια εξωστρεφή κίνηση που ακούει στον τίτλο «Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης».
Ποίηση που μιλάει στην καρδιά, που σχολιάζει την εποχή, και συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον, θα συναντήσει το κοινό σε εκδηλώσεις που φιλοξενούνται στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σε μουσεία (Ακρόπολης, Βυζαντινό, Μπενάκη, Κυκλαδικής Τέχνης), σε γειτονιές της Αθήνας (Νέα Σμύρνη, Νέα Ιωνία, Υμηττός κ.ά.), στον Πειραιά, σε ταράτσες ξενοδοχείων.
Έλληνες ποιητές, όπως οι Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Ευγένιος Αρανίτσης, Νάνος Βαλαωρίτης, Αναστάσης Βιστωνίτης, Γιάννης Δάλλας, Κική Δημουλά, Κώστας Καναβούρης, Γιάννης Κακουλίδης, Τίτος Πατρίκιος, Γιώργος Χρονάς κ.ά. μαζί με εκπροσώπους της νέας γενιάς ποιητών (Έλσα Κορνέτη, Νικόλας Ευαντινός) συναντώνται με ποιητές από την Ιρλανδία (Ντέσμοντ Ίγκαν), την Αμερική (Αλίσια Στόλινγκς), την Ιταλία (Λέλο Βότσε), την Ισπανία (Χουάν Κάρλος Μέστρε), τη Γερμανία (Γκέρχαρντ Φάλκνερ), το Ιράκ (Αμάλ Αλ Τζουμπούρι), το Μεξικό (Ομέρο Αρίτζις) κ.ά.
Το καλωσόρισμα θα γίνει στον κήπο του ΜΜΑ (23/9, 20.00) με συντονιστή τον Γιώργο Χουλιάρα, απαγγελίες ποιημάτων από τον Κωνσταντίνο Τζούμα και μουσική από τους Στ. Γκόλγαρη και Β. Μαστοράκη, ενώ στις 24/9 εγκαινιάζεται η έκθεση «12 εικαστικοί συνομιλούν με 12 ποιητές» – Γιάννης Βαλαβανίδης/ Άγγελος Σικελιανός, Κεοπάτρα Δίγκα/Giuseppe Ungaretti, Κυριάκος Κατζουράκης/ Νίκος Καββαδίας, Χρόνης Μπότσογλου/Λευτέρης Πούλιος, Γιώργος Λαζόγκας/ Νάνος Βαλαωρίτης κ.ά. (Πνευματικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη», Ηρακλειδών 66, Θησείο).
Από τις εκδηλώσεις επισημαίνουμε την Ημερίδα με θέμα «Ποίηση χωρίς σύνορα» (26/9) με την παρουσία των ποιητών Ντέσμοντ Ίγκαν, Κλεοπάτρας Λυμπέρη, Τασούλας Καραγεωργίου, Γιώργου Ίκαρου Μπαμπασάκης, Αγγελικής Σιδηρά, Αμάλ αλ-Τζουμπούρι (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Οδυσσέως 1, πλ. Καραϊσκάκη). Δύο εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στις Φυλακές Ανηλίκων Αυλώνα (25/9) και στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού (26/9).
Η A.V. είναι χορηγός επικοινωνίας. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα μπορούσε η εικονική πραγματικότητα να είναι μια μορφή αυθεντικής πραγματικότητας; Μήπως ζούμε ήδη σε μια προσομοίωση που έχει δημιουργηθεί από κάποια τεχνητή νοημοσύνη; Τι μας είπε ο συγγραφέας
«Δεν θα πάψω να αγαπώ τα βιβλία του Νιλ Γκέιμαν, αλλά δεν μπορώ πια να τα υποστηρίξω δημόσια»
Ένα έχω να πω, σαπό στον Σελίν για το μυθιστόρημα και εύγε στην Εστία που μας έκανε δώρο αυτή την έκδοση
Μιλήσαμε με αφορμή το βιβλίο του Με τα Μάτια του Ρίγκελ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.