Βιβλιο

Ανακαλύψτε τον Δον Κιχότε μέσα από τη νέα λαμπρή μετάφραση της Μελίνας Παναγιωτίδου

Το αθάνατο έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες ολοκληρώθηκε με το δεύτερο μέρος που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΔΟΝ ΚΙΧΟΤΕ ΝΤΕ ΛΑ ΜΑΝΤΣΑ ΜΕΡΟΣ ΙΙ, Συγγραφέας: ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ ΝΤΕ ΜΙΓΚΕΛ, Εκδότης: ΕΣΤΙΑ

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις της Εστίας το δεύτερο και τελευταίο μέρος ενός από τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών, του Δον Κιχότε σε εξαιρετική μετάφραση της Μελίνας Παναγιωτίδου.

Όταν το 1605 ο Θερβάντες συστηνόταν στο υποψήφιο αναγνωστικό κοινό του ως «πατριός» του ευφάνταστου ιδαλγού δον Κιχότε ντε λα Μάντσα, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι έκτοτε το βιβλίο του δεν θα έπαυε να εκδίδεται και να μεταφράζεται σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, ότι θα θεμελίωνε το μοντέρνο μυθιστόρημα ή ότι θα προκαλούσε τη συγγραφή ακαταμέτρητων χιλιάδων τόμων και θα απασχολούσε όλους τους μείζονες κατοπινούς του συγγραφείς και στοχαστές.

Το έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες ήταν ένα πειραματικό λογοτέχνημα που βρισκόταν πολύ μπροστά από την εποχή του. Γεννημένος ανάμεσα στην άμπωτη της Αναγέννησης και την πλημμυρίδα της Αντιμεταρρύθμισης, γόνος όλης της προγενέστερης λογοτεχνικής παράδοσης και τολμηρός ανανεωτής της, ο Δον Κιχότε ντε λα Μάντσα, είτε ως ιδαλγός είτε ως ιππότης, αειθαλής και αθάνατος, διαλέγεται με το γίγνεσθαι και της δικής μας εποχής.

Μιγκέλ ντε Θερβάντες - Δον Κιχότε ντε λα Μάντσα Δεύτερο Μέρος. Εκδ. Εστία
Ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέδρα γεννήθηκε το 1547 στο Αλκαλά ντε Ενάρες. Το 1570 κατετάγη σε ισπανικό σύνταγμα το οποίο στάθμευε στη Νεάπολη, υπό τις διαταγές του Ντιέγο ντε Ουρμπίνα, και ένα χρόνο αργότερα πολέμησε γενναία και τραυματίστηκε στη ναυμαχία της Ναυπάκτου. Κατόπιν, έλαβε μέρος στην κατάληψη της Κέρκυρας, στην πολιορκία του Ναυαρίνου και στην εκστρατεία κατά της Τύνιδας, έως ότου το 1575, επιστρέφοντας στην Ισπανία, αιχμαλωτίστηκε από τους Βερβερίνους κουρσάρους του Αρναούτη Μαμή και οδηγήθηκε σκλάβος στο Αλγέρι. Αποπειράθηκε να δραπετεύσει επανειλημμένως, όμως η απολύτρωσή του δεν έγινε δυνατή παρά μόνο το 1580. Έκτοτε, δεν έπαψε να αντιμετωπίζει οικονομικές δυσχέρειες και να προσπαθεί να εξασφαλίσει τα προς το ζην, ενώ φυλακίστηκε δύο φορές.

Είχε γράψει θεατρικά έργα και μια ποιμενική μυθιστορία, τη Γαλάτεια, αλλά η επιτυχία ήρθε μόλις το 1605, όταν η έκδοση του Μέρους I του Δον Κιχότε τον κατέστησε αμέσως δημοφιλή. Το 1613 δημοσιεύτηκαν οι Παραδειγματικές νουβέλες και το 1615 εμφανίστηκε η συνέχεια του Δον Κιχότε, την οποία είχε προαναγγείλει δέκα χρόνια νωρίτερα. Ο Θερβάντες πέθανε τον Απρίλιο του 1616 στη Μαδρίτη. Ο Περσίλες, το κύκνειο άσμα του και το κορυφαίο, όπως πρέσβευε ο ίδιος, έργο του, εκδόθηκε τον Ιανουάριο του επόμενου έτους.

Το πρώτο μέρος κυκλοφόρησε το 2009 από τις εκδόσεις της Εστίας σε μετάφραση της Μελίνας Παναγιωτίδου. Για τις δυσκολίες αυτού του μεταφραστικού εγχειρήματος είχε μιλήσει τότε στην ATHENS VOICE

Τώρα, με τη λαμπρή νέα μετάφρασή της δημιουργεί τις ιδεώδεις προϋποθέσεις για μια εκ νέου ανακάλυψη από το ελληνικό κοινό του αθάνατου αυτού έργου.


Μιγκέλ ντε Θερβάντες - Δον Κιχότε ντε λα Μάντσα
Δεύτερο Μέρος: Ο ευφάνταστος ιππότης Δον Κιχότε ντε λα Μάντσα
Μετάφραση (από τα ισπανικά), εισαγωγή, σημειώσεις:  Μελίνα Παναγιωτίδου
Νέα έκδοση, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες
Βιβλιοπωλείον της Εστίας. Πρώτη έκδοση: Οκτώβριος 2018
Σελ.: 820. Τιμή: €27

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κουίρ βιβλίο της εβδομάδας: Greekling, του Kostya Tsolakis
Το κουίρ βιβλίο της εβδομάδας: Greekling, του Κόστια Τσολάκης

Greekling, όπως Γραικύλος, εκ του Graeculus: φράση υποτιμητική που χρησιμοποιούνταν από τους Ρωμαίους για συμπολίτες τους που ήθελαν να το παίζουν Έλληνες. Κατά (μειωτική) επέκταση: ο υποταγμένος Έλληνας

Η επιχειρούσα κοινωνία,  Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος,Κώστας Χ. Χριστίδης, εκδόσεις Παπαζήση
Η επιχειρούσα κοινωνία: Ένα βιβλίο για την ιστορία, τη φιλοσοφία, την ηθική και το μέλλον του επιχειρείν

Ο Θανάσης Παπανδρόπουλος και ο Κώστας Χρηστίδης δίνουν μία διαφορετική υπόσταση στην έννοια του επιχειρείν και του χώρου μέσα στον οποίον αυτό μπορεί να αναπτυχθεί

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.