- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Η Αθήνα διαβάζει. 270 εκδηλώσεις για να πας
Είναι η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου και φέρνει το βιβλίο στη γειτονιά σου. Η Εριφύλη Μαρωνίτη, συντονίστρια των δράσεων και του προγράμματος, μας εξηγεί
Με κεντρικό σύνθημα «Η πόλη διαβάζει - βιβλία παντού», η Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου σκοπεύει να φορτσάρει με τα ίδια γκάζια που ξεκίνησε έως και τις 22 Απριλίου 2019, τότε δηλαδή που θα παραδώσει τη σκυτάλη στην πόλη Sharjah των Εμιράτων. Καθόλου στην τύχη η αναφορά της λέξης «φορτσάρει». Γιατί με το καλημέρα σας, οι υπεύθυνοι του έργου έδωσαν ένα στίγμα που το περιεχόμενο των δράσεών του και η πληθώρα των εκδηλώσεων σε συνεργασία με φορείς του βιβλίου και του πολιτισμού δεν ακολούθησε την πεπατημένη «θεσμική» μάζωξη των συνηθισμένων «υπόπτων» προορισμένη να «καταναλωθεί» από το στάνταρ φιλαναγνωστικό κοινό, χωρίς η πόλη να πάρει μυρωδιά το τι τρέχει.
Αυτό που εντυπωσίασε αλλά και συνεχίζει να εντυπωσιάζει, καθώς κρατά σε συνεχή δόνηση την Αθήνα, είναι πως η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου διαδρά, προωθεί, μηχανεύεται τρόπους ώστε να φέρει το βιβλίο σε κάθε γειτονιά της πόλης. Να απευθύνεται σε κάθε κάτοικο ή επισκέπτη, ανεξαρτήτως ηλικίας, καταγωγής και υπόβαθρου. Και προπάντων δροσερά (τέτοιες μέρες και με τέτοιες θερμοκρασίες!) αλλά και με μια urban αισθητική που, αποσυνδέοντας το βιβλίο από τις στάνταρ «φιλολογικές» προσεγγίσεις τύπου «εκπαιδεύει», «μια διαδικασία μάθησης», το τοποθετεί σε αυτό που κανονικά είναι και πρέπει: το διάβασμα αποτελεί μια απόλαυση. Η ηδονή της ανάγνωσης.
Ναι, αποφεύγοντας στείρες και δύστοκες δράσεις, οι 270 εκδηλώσεις του προγράμματος καλωδιώνουν την πόλη και την ανάγνωση με όλους και τα πάντα. Η Κινητή Βιβλιοθήκη του δήμου ταξιδεύει σε κάθε γειτονιά, η ομάδα Κινητήρας «χτυπάει» με pop up readings απρόσμενα και σε σποτ που δεν φαντάζεσαι. Νέοι ποιητές στη λεωφορειακή γραμμή 040, που συνδέει την Αθήνα με τον Πειραιά, απαγγέλουν α λα guerilla radio, σκυταλοδρομίες και πεζοπορίες φωτίζουν αθέατους θησαυρούς της πόλης ή οδοιπορούν επί γνωστών μεν σημείων και «χαρτών» εφευρίσκοντας νέες σημάνσεις. Αστικά πικνίκ, εκθέσεις και εικαστικά που, από τον Ακριθάκη και τον Χατζηκυριάκο Γκίκα, τον Καβάφη, την ισλαμική καλλιγραφία, φτάνουν μέχρι και να διερευνούν τη σχέση του βιβλίου με τον αθλητισμό, την τζαζ, τη φωτογραφία και το σινεμά.
Ναι, η Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου με μέγα δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συνεχίζει να μεταμορφώνει την πόλη σε ένα σκηνικό από χαρτί με τους ήρωες να παίζουν και να καταγράφουν αδιάλειπτα τις άπειρες μικρές και μεγάλες ιστορίες τους-μας. Για τις οποίες ιστορίες αναλύει, μιλά και ακτινογραφεί η Εριφύλη Μαρωνίτη, διαχειρίστρια έργου και συντονίστρια προγράμματος της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου.
Τι διαβάσατε φέτος το καλοκαίρι; Ή μήπως λόγω φόρτου εργασιών δεν προλάβατε, πέραν κάποιων, λόγω του θεσμού, «υποχρεώσεων»;
Η καλοκαιρινή συνήθεια και απόλαυση λέει: βιβλία διαφορετικά που διαβάζονται – συχνά παράλληλα και σε διαφορετικούς χώρους και ώρες της μέρας! Φέτος λοιπόν είχε Τζέφρι Ευγενίδη - «Δελτία Παραπόνων», Κλαρίσε Λισπέκτορ - «Τα Κατά Α.Γ. Πάθη, Βιογραφία του Φρόιντ», Attia Maurice - «Κόκκινη Μασσαλία», Olav Lahlum - «Άνθρωποι Χαμαιλέοντες», Δοκίμια Μπόρχες, George Saunders - «Λήθη και Λίνκολν». Καλά πήγαμε!
Διαλέξτε ποια από τα παρακάτω ταγκ, εκτός από το δικό σας, «Η Πόλη διαβάζει - Βιβλία παντού», ταιριάζουν επίσης στις 270 εκδηλώσεις - δράσεις που τρέχουν: α) Μια Μεγάλη Ανοιχτή Γιορτή, β) Εμείς κι Εμείς, γ) Διάβασέ το, σ’ αγαπάει.
Το πρώτο και το τρίτο. Το πρώτο είναι η συλλογική επιδίωξη. Το τρίτο, η προσωπική σχέση.
Κατά πόσο η Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου καταφέρνει, ως στιγμής, να διαδράσει με τη νεανική μητροπολιτική ουρμπανιτέ, σε επίπεδο μιας μεγάλης ανοιχτής γιορτής «απόλαυσης και χαράς», που είναι και ο στόχος σας;
Το ελπίζουμε και το επιδιώκουμε. Δεν ζητάμε και ταυτότητες, αλλά είναι μέσα στους στόχους μας να μην αποκλείεται και να μην απαξιώνεται κανένα κείμενο, καμία ομάδα και κανείς από όσες κι όσους διαβάζουν. Βεβαίως, πιθανόν αυτή η προσέγγιση να κρύβει σκοπέλους και αποπροσανατολιστικές παγίδες. Αλλά είδαμε πού μας πήγαν και τα στερεότυπα της «σοβαρής» ανάγνωσης και των «σοβαρών» κειμένων. Το θέμα είναι να μπεις στο τριπάκι της ανάγνωσης, να νιώσεις την πρόκληση, τη λαχτάρα και το ταξίδι. Να αναγνωρίσεις την ιστορία στα μικρά και τα μεγάλα που σε περιβάλλουν. Να νιώσεις κομμάτι της αφήγησης και του λόγου. Μετά καθείς κάνει τις επιλογές του. Από αυτή την άποψη στη διοργάνωση ξεκινήσαμε από μια διαδραστική αφετηρία που επιδιώκουμε να κάνουμε και πραγματικότητα. Νομίζω ότι πάμε καλά, αν και δεν είμαστε ακόμη ούτε στου δρόμου τα μισά. Έως τον Απρίλη του 2019 έχουμε δρόμο και επιλογές για να κάνουμε τη διοργάνωση «Μια Μεγάλη κι Ανοιχτή Γιορτή». Σας έκλεψα !
Ο μέσος άνθρωπος, πλέον, έχει να διαχειριστεί ωκεανούς από λέξεις, οπότε αναπόφευκτα επικεντρώνει στις εύληπτα γρήγορες ιστορίες. Δεν θέλω να εσχατολογήσω, αλλά πώς διαχειρίζεστε σε επίπεδο δράσεων αυτή τη νέα συνθήκη;
Την παρακολουθώ κατά βούληση και κατά δυνατότητα, αλλάζοντας ρόλους. Άλλοτε δυσανασχετώ κι εγώ με τη μεγάλη φόρμα που δεν αιτιολογεί όμως τον εαυτό της – παρεκβάσεις ατελείωτες, περιαυτολογίες, επίδειξη ύφους, σελίδες να γεμίζουμε κι άλλα ανάλογα που εξαντλούν την υπομονή και του πιο καλοπροαίρετου αναγνώστη. Θαυμάζω την αφηγηματική κομψότητα και πυκνότητα, όπως στο βιβλίο της Λισπέκτορ. Κι άλλοτε χάνομαι σε πολυσέλιδες διηγήσεις εστιάζοντας όχι πάντα στην κεντρική πλοκή, αλλά σε παράλληλα, συμπληρωματικά πεδία. Για παράδειγμα έχετε επιχειρήσει να ξανα-διαβάσετε την Άννα Καρένινα, ή την Αισθηματική Αγωγή πέραν από τον ερωτικό μύθο; Θα εκπλαγείτε.
Εκτός από την ηλικιακή, υπάρχει ταξική διαστρωμάτωση, ακόμα και στην ανάγνωση και την «απόλαυσή» της; Κι αν ναι, πώς μέσω του προγράμματος και των δράσεών σας απευθύνεστε σε αυτά τα τόσο διαφορετικά κοινά;
Υπάρχει διαφαινόμενη «διαστρωμάτωση» στον τρόπο με τον οποίο συγκροτείς τον λόγο και αναπτύσσεις τα επιχειρήματά σου, γύρω από ένα τραπέζι, σε μια συνάντηση, σε έναν επαγγελματικό χώρο. Αλλά τούτο είναι δουλειά της παιδείας και του εκπαιδευτικού συστήματος μιας χώρας. Προφανώς και μια ακόμη και ετήσια διοργάνωση δεν μπορεί να παίξει τέτοιο ρόλο. Μπορεί να συμβάλει στο να φανεί η χαρά η ανάγνωσης, να απεκδυθεί το βιβλίο, το κείμενο, τον καταναγκαστικό χαρακτήρα που αποκτά μέσα από ένα εκπαιδευτικό σύστημα που τιμά εδώ και δεκαετίες πλέον την παπαγαλία και σπάει τα κείμενα σε δυσνόητα και άχαρα αποσπάσματα. Μπορεί να δημιουργήσει καλές συνήθειες, θεσμούς για την πόλη. Και σίγουρα μπορεί να δείξει ότι υπάρχουν δράσεις και εκδηλώσεις για πολλά και διαφορετικά κοινά. Αυτός είναι ο στόχος και τον πετυχαίνουμε εν μέρει, καθώς στο πρόγραμμά μας συμπεριλαμβάνονται και πολλές προτάσεις από ομάδες που απηχούν και μεταφέρουν νέες ιδέες και τρόπους προσέγγισης της αφήγησης, της ανάγνωσης και του κειμένου.
Πέραν των δράσεων επί του κέντρου, προνομιακού τόπου συνάθροισης των φιλαναγνωστών, πόσο αποκεντρωμένο και διαδραστικό είναι το πρόγραμμά σας και με τα προάστια;
Καθώς βασικό μας εργαλείο αλλά και επιδίωξη συνάμα είναι η δικτύωση, η διοργάνωση έχει τη δυνατότητα να διασπείρει τις δράσεις και εκδηλώσεις της και έξω από τα όρια του δήμου Αθηναίων, θα λέγαμε στο πλαίσιο του πεδίου που ορίζεται ως μητροπολιτική Αθήνα. Τη δικτύωση των πολιτιστικών φορέων, οργανισμών και ομάδων την ξεκινήσαμε στον Δήμο Αθηναίων με το Δίκτυο Πολιτισμού, το Athens Culture Net, και κτίσαμε εκεί έναν τρόπο λειτουργίας που να κωδικοποιεί και να απλοποιεί τις διαδικασίες και να συμβάλλει παράλληλα στη διασπορά και κατανομή των εκδηλώσεων κι εκτός των στενών ορίων του δήμου της Αθήνας. Είναι και μια κληρονομιά της documenta 14, που εξελίσσεται. Και ενδιαφέρει. Βοηθούν και οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων και συνεργάζονται με υπηρεσίες άλλων δήμων, και βεβαίως οι αντιδήμαρχοι. Η πόλη μαθαίνει να συνεργάζεται.
Είστε ευχαριστημένη από την έως τώρα συμμετοχή του κόσμου; Υπάρχει, άραγε, ένα στατιστικό δείγμα, ως στιγμής, που να δηλώνει αισιόδοξα πως ναι, η Αθήνα διαβάζει, το γιορτάζει και… φαίνεται;
Ευχαριστημένη – μεγάλη κουβέντα. Υπάρχουν εκδηλώσεις που συγκεντρώνουν πολύ κόσμο, άλλες λιγότερο, άλλες μας εκπλήσσουν ευχάριστα, άλλες πιο μελαγχολικά. Δεν ξέρω αν η Αθήνα διαβάζει και φαίνεται, όπως λέτε, αλλά η Αθήνα αλλάζει και φαίνεται. Συναντούμε εξαιρετικά ενδιαφέροντες ανθρώπους, με συναρπαστικές ιδέες, δημιουργικούς, με έναν άλλο τρόπο να μιλούν για τα πράγματα, διαφορετικούς. Είμαστε ανοιχτοί, μαθαίνουμε, προχωράμε.
Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου
Αυτό το φθινόπωρο, συγγραφείς και βιβλία περπατούν στην πόλη, ξεψαχνίζοντας γειτονιές και γεγονότα. Μυώντας τους ανθρώπους της στα ενδότερα ηρώων και εαυτών. Ακολούθησέ τους.
15 Σεπτεμβρίου: Κώστας Μόντης. Βαδίζοντας στα χνάρια του ποιητή
Με ξεναγό την Παυλίνα Ραουζαίου, ζήστε έναν λογοτεχνικό περίπατο στο κέντρο της πόλης, τους τόπους και τους χώρους στους οποίους έζησε ο ποιητής και κατέγραψε ποιητικά, όπως το «Καφενείο Σάριζα, γωνία Ζωοδόχου Πηγής και Διδότου, όπου «είν’ ακόμα κρεμασμένα στους τοίχους τα είκοσί του χρόνια»!
Ώρα: 10.30 - 12.00 (περίπατος), 12.00 - 13.00 (συζήτηση). Ελεύθερη συμμετοχή. Δήλωση συμμετοχής για τον περίπατο, 210 3734915, 2103734934.
22 Σεπτεμβρίου: Η Αθήνα του συγγραφέα και ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη
Ο Θανάσης Γιοχάλας μας ξεναγεί στην Αθήνα του συγγραφέα και ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη, με τη συμμετοχή της συζύγου του, Μαρίας Αθανασιάδη, και με αναφορά στο βιβλίο, «Αθήνα. Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία». Μια διαδρομή από την οδό Πανεπιστημίου («Ηνωμένα Βουστάσια«, Εκπαιδευτήριον Μακρή, Ακαδημία, Ηλίου Μέλαθρον, Ζόναρς) και την οδό Σταδίου (Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Καφενείο «Αιτωλοακαρνανία», Φαρμακείο Λίτου, πλατεία Κολοκοτρώνη, θέατρο «Κεντρικόν») έως τις οδούς Σκουφά και Ιπποκράτους (Καφενείον «ο Κοραής»).
Ώρα: 10.30 - 12.30. Συμμετοχή ελεύθερη-επιθυμητή η δήλωση συμμετοχής στο 2103213907
29 Σεπτεμβρίου: Γνωριμία με τις Εκδόσεις Άγρα
Ο εκδότης Σταύρος Πετσόπουλος που βρίσκεται πίσω από τα αγαπημένα βιβλία της Άγρα μας ξεναγεί για πρώτη φορά στην καρδιά του εκδοτικού οίκου.
Χώρος: Ζωοδόχου Πηγής 99. Ώρα: 12:00-14:00. Έως 35-40 άτομα, κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης στο 2107011461
6 Οκτωβρίου: Μια Αθήνα... για Ατρόμητα Κορίτσια
Η Κατερίνα Σχινά ξεναγεί παιδιά 8-12 ετών στην Αθήνα των… Ατρόμητων Κοριτσιών, μια διαδρομή εμπνευσμένη από τις ηρωίδες του βιβλίου «Ιστορίες για Ατρόμητα Κορίτσια – 40 μοναδικές Ελληνίδες» (εκδόσεις Παπαδόπουλος). 40 σπουδαίες Ελληνίδες, από τη Σοφία Σλήμαν έως τη Μελίνα Μερκούρη, επιστήμονες, καλλιτέχνες, αγωνίστριες της ελευθερίας, πολιτικοί κ.ά., που κατάφεραν να πρωτοπορήσουν και να αφήσουν το προσωπικό τους στίγμα στον τομέα τους. Εκείνες άνοιξαν τον δρόμο γράφοντας ιστορία και εμείς μαθαίνουμε τις ιστορίες τους αναζητώντας τα βήματά τους σε ένα κυνήγι χαμένου θησαυρού στο κέντρο της Αθήνας! Θεατρική επιμέλεια-δραματοποίηση: Μαρία Τερζάκη.
Χώρος: Αφετηρία: Σχολή Χορού Δόρα Στράτου, Σχολείου 8, Αθήνα. Μια διαδρομή σε 4 διαφορετικά σημεία του ιστορικού κέντρου, που ολοκληρώνεται στη Στοά του Βιβλίου.
Ώρα: 11.30. Διάρκεια περίπου 1,5-2 ώρες. Συμμετοχή ελεύθερη - επιθυμητή η δήλωση συμμετοχής στο e.dermitzaki@epbooks.gr, ή 2102816134 (εσ. 817)
7 Οκτωβρίου: Ξενάγηση-μυθολογική διαδρομή στο ιστορικό κέντρο με τη συγγραφέα Μανίνα Ζουμπουλάκη
Η συγγραφέας Μανίνα Ζουμπουλάκη ξεναγεί κοινό και αναγνώστες στην Αθήνα με αφορμή τα βιβλία της «Κάτι μου κρύβεις» και «Άκουσέ με» (εκδόσεις Παπαδόπουλος),τα οποία αναφέρονται σε ένα παιχνίδι καταστάσεων και προσώπων στη σημερινή Αθήνα της κρίσης, βασισμένα σε καθαρά αστυνομική πλοκή.
Αφετηρία: Μετρό Μοναστηράκι (πλατεία) Τερματισμός: Αέρηδες, Πλάκα. Ώρα: 18:00-19:30. Συμμετοχή: ελεύθερη με κράτηση 210 2816134 (εσ. 843)
13 Οκτωβρίου: Στα ίχνη της εγκατάστασης Μικρασιατών προσφύγων στην καρδιά της Αθήνας
Με αφορμή το βιβλίο «Το αγόρι στο θεωρείο» της Αγγελικής Δαρλάση (εκδόσεις Μεταίχμιο, 2017), με οδηγούς την ίδια τη συγγραφέα και τον Νίκο Νικολαΐδη, υποψήφιο διδάκτορα Ιστορίας, θα πραγματοποιηθεί ένας περίπατος που αναπλάθει μνήμες από την υποδοχή και εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.
Χώρος: Σημείο αφετηρίας η είσοδος του Δημαρχείου Αθηνών. Ώρα: Έναρξη στις 11:00 π.μ. Διάρκεια 1,5 ώρα. Γλώσσα Διεξαγωγής: Ελληνικά
Όροι συμμετοχής/κρατήσεις: Ελεύθερη συμμετοχή, οι θέσεις είναι περιορισμένες. Δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail:pressoffice@metaixmio.gr ή στο τηλέφωνο 211 3003500, εσωτ. 273 (Δευτέρα-Παρασκευή, 9 π.μ.-5 μ.μ.).
14 Οκτωβρίου: Η Αθήνα στο έργο του Αλέξη Σταμάτη
Ο συγγραφέας μας ξεναγεί στην πόλη ακολουθώντας τα βήματα των ηρώων του μέσα από τα μυθιστορήματά του Χαμαιλέοντες, Κυριακή, Ο έβδομος ελέφαντας, Ο άντρας της πέμπτης πράξης (τίτλος εργασίας υπό έκδοση μυθιστορήματος – εκδόσεις Καστανιώτη).
Χώρος: Με αφετηρία το Πολυτεχνείο (οδός Στουρνάρη), η διαδρομή θα συνεχίσει στο Βοξ-Φλοράλ, στον «Ένοικο» (οδός Καλλιδρομίου), στις Εκδόσεις Καστανιώτη (οδός Θεμιστοκλέους), στο Χημικό, το «Φίλιον» και την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου (οδός Σκουφά) έως την οδό Αναγνωστοπούλου 12.
Ώρα: 11πμ. Διάρκεια, περίπου δύο ώρες. Eλεύθερη συμμετοχή, επιθυμητή η δήλωση συμμετοχής στο ismini@kastaniotis.com
20 Οκτωβρίου: Περίπατος στην Αθήνα του πολέμου μέσα από τα βιβλία της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου
Οι συμμετέχοντες στη διαδρομή θα έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν μαζί με τη Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου στην περιοχή των Εξαρχείων, όπου γεννήθηκε και έζησε τα χρόνια της Κατοχής. Ξεκινώντας από την οδό Ακαδημίας και ανηφορίζοντας ως τον λόφο του Στρέφη, θα σταθούν σε ιστορικά σημεία της διαδρομής με παράλληλες αναγνώσεις από τα βιβλία Ο καιρός της σοκολάτας και Τραγούδι για τρεις (εκδόσεις Πατάκη)
Χώρος: Συνάντηση στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη, Ακαδημίας 65, Αθήνα, με τελικό προορισμό τον λόφο του Στρέφη. Ώρα: 11:00 | διάρκεια: δυόμισι ώρες. Ελεύθερη συμμετοχή έως 30 ατόμων. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στα 2103650024 και ekdiloseis@patakis.gr
21 Οκτωβρίου: Η οδός Τριπόδων και τα πέριξ μνημεία από την αρχαιότητα ως σήμερα
Περιήγηση εμπνευσμένη από το βιβλίο «Μοναστηράκι - Πλάκα. Οι γειτονιές των Θεών», (εκδόσεις Πατάκη),όπου η ξεναγός και συγγραφέας Άρτεμις Σκουμπουρδή θα περιπλανηθεί μαζί με το κοινό στην αρχαιότερη συνοικία της Ευρώπης όπου δοξάζεται η αθηναϊκή διαχρονία, κατά μήκος του αρχαίου δρόμου στα μνημεία διαφόρων εποχών: «Σπίτι του Κατή», Άγιος Νικόλαος Ραγκαβάς, Σπίτι του Τσώρτς, Μετόχι Πανάγιου Τάφου, Παλαιό Πανεπιστήμιο, Αγορά Ρωμαϊκών χρόνων και Αρχαία Αγορά (Νοτιοανατολική πτέρυγα). Ο περίπατος θα ολοκληρωθεί στον εξωτερικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς όπου η οδός Τριπόδων συναντούσε την οδό των Παναθηναίων, στην ίδια περιοχή όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία και η Τραγική Ποίηση, τα δύο σπουδαία δώρα που χάρισαν οι Αθηναίοι στην ανθρωπότητα ήδη από το τέλος του 6ου πχ αιώνα.
Χώρος: Αφετηρία στην Πλατεία Λυσικράτους, στο ομώνυμο χορηγικό μνημείο (334 π.Χ.). Ώρα: 11.00 – 13.00. Συμμετοχή ελεύθερη-επιθυμητή η δήλωση συμμετοχής στο 2103213907
Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018 -Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ). athens2018.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα μπορούσε η εικονική πραγματικότητα να είναι μια μορφή αυθεντικής πραγματικότητας; Μήπως ζούμε ήδη σε μια προσομοίωση που έχει δημιουργηθεί από κάποια τεχνητή νοημοσύνη; Τι μας είπε ο συγγραφέας
«Δεν θα πάψω να αγαπώ τα βιβλία του Νιλ Γκέιμαν, αλλά δεν μπορώ πια να τα υποστηρίξω δημόσια»
Ένα έχω να πω, σαπό στον Σελίν για το μυθιστόρημα και εύγε στην Εστία που μας έκανε δώρο αυτή την έκδοση
Μιλήσαμε με αφορμή το βιβλίο του Με τα Μάτια του Ρίγκελ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.