book voice 293
Με αφορμή το νέο του βιβλίο «Και με κλειστά μάτια θα βλέπω» (εκδ. Καστανιώτη), ο Παύλος Κάγιος, ο γνωστός δημοσιογράφος του πολιτιστικού ρεπορτάζ των «Νέων», απαντά στις ερωτήσεις μας.
Mιλάτε στο βιβλίο για την Ελλάδα των φτωχών, των χαμένων, των αφανών. Πόσο επίκαιρη είναι η καταγραφή αυτή στο σημερινό σκηνικό της κρίσης; Τώρα, με την οικονομική κρίση, μπορεί να μας δοθεί και μια ευκαιρία να εξανθρωπιστούμε. Να δούμε ότι κοντεύαμε να χάσουμε και την ψυχή μας από την αυταπάτη της ευμάρειας. Όλα έρχονται και παρέρχονται, αλλά η αγάπη των δύο ηρώων που περνάει διά πυρός και σιδήρου τα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα στην Ελλάδα –μεσοπόλεμος μέχρι σήμερα– παραμένει άσβηστη.
Μοιάζει η σκληρότητα των καιρών που περιγράφετε στο βιβλίο με τη σημερινή; Είμαι γέννημα-θρέμμα του κέντρου της Αθήνας. Στο Μεταξουργείο γεννήθηκα, μεγάλωσα στην Ακαδημία Πλάτωνος και στον Κολωνό. Στην Ομόνοια επέστρεψα γιατί αγάπησα αυτή την πόλη που την κατέστρεψε η αντιπαροχή. Η έκρηξη του σημερινού μεταναστευτικού κύματος είναι ντροπή για το ανθρώπινο γένος που δεν κατάφερε να χορτάσει τον κόσμο.
Ποια είναι τα αγαπημένα σας σημεία στην Αθήνα; Η Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το Θησείο, το Μοναστηράκι, τα Πετράλωνα, τα αρχαία στην Ακαδημία Πλάτωνος.
Πόσο έχετε επηρεαστεί από την κινηματογραφική σας θεώρηση στo γράψιμο; Όλα για μένα είναι εικόνες. Και η «πνοή» του γραπτού λόγου θέλω να έχει εικόνες, να πάλλεται από την εναλλαγή των εικόνων της ζωής.
Ποια ταινία σάς άλλαξε τη ζωή; Η «Ευδοκία» του Αλέξη Δαμιανού και το «Σημασία έχει να αγαπάς» του Αντρέι Ζουλάφσκι.
Ποια βιβλία σάς σημάδεψαν; Το «Έγκλημα και τιμωρία» του Ντοστογιέφσκι, το «Όσα παίρνει ο άνεμος» της Μάργκαρετ Μίτσελ, και ποιήματα του Τάσου Λειβαδίτη.
Μπορεί να υπάρξει σήμερα αγάπη που νικά όλα τα εμπόδια; Φυσικά. Ο έρωτας και μόνο αυτός πηγή της ιστορίας όλων των ανθρώπων.«Χαρά στα μάτια που θα δουν τριών ημερών φεγγάρι» είναι μια έκφραση που λέει η Βάσω, η ηρωίδα του βιβλίου.
Ποιο είναι το νόημα της ζωής; «Και με κλειστά μάτια θα βλέπω» λέει ο ήρωας του βιβλίου και προχωράει, βρέξει χιονίσει. Αυτή είναι η δική του επανάσταση, το πείσμα για ζωή μέσα από λάθη, αντιξοότητες, με κόντρα τον καιρό. ●
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα μπορούσε η εικονική πραγματικότητα να είναι μια μορφή αυθεντικής πραγματικότητας; Μήπως ζούμε ήδη σε μια προσομοίωση που έχει δημιουργηθεί από κάποια τεχνητή νοημοσύνη; Τι μας είπε ο συγγραφέας
«Δεν θα πάψω να αγαπώ τα βιβλία του Νιλ Γκέιμαν, αλλά δεν μπορώ πια να τα υποστηρίξω δημόσια»
Ένα έχω να πω, σαπό στον Σελίν για το μυθιστόρημα και εύγε στην Εστία που μας έκανε δώρο αυτή την έκδοση
Μιλήσαμε με αφορμή το βιβλίο του Με τα Μάτια του Ρίγκελ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.