- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
«Κάποτε θα γράψω ένα βιβλίο» (Ποταμός). Η δημοσιογράφος Ρέα Βιτάλη το ’πε και το ’κανε.
Διάβασα τον «Κλόουν» του Χάινριχ Μπέλ στα 15 μου σε μετάφραση Γιάννη Λάμψα (Ζάρβανος) κι έκτοτε, για να κρατήσω την αίσθηση της τσεκουριάς ατόφια, δεν το ξανάπιασα. Σκέφτομαι να το κάνω τώρα, πριν ανεβεί στο Εθνικό ως θεατρικό. Το ’χω και στης Τζένης Μαστοράκη (Γράμματα).
«Θα μπορούσε κανείς να τον συγκρίνει με μια καλοκαιρινή μέρα… Η εντύπωση που έδινε ήταν σαφώς νιότης, σπορ και ήπιου καιρού». Ιδού ο «Κολυμβητής», στην άκρη μιας πισίνας, μια Κυριακή στα προάστια που σηκώνει περιπλανήσεις και πιοτό, όπως τον περιγράφει ο Τζον Τσίβερ πριν ακόμα αρχίσει να υπαινίσσεται τα ζόρια του. Τα best of του σπουδαίου Αμερικανού διηγηματογράφου, το καλύτερο δώρο του Καστανιώτη για τις διακοπές.
Στο πλευρό του Φιτζέραλντ και του Απντάικ, ως ηθογράφος της λευκής, προνομιούχου Αμερικής, ο Τσίβερ, ο επονομαζόμενος και «Δάντης των κοκτέιλ πάρτι», υπήρξε συμπότης του Ρέιμοντ Κάρβερ για ένα φεγγάρι αλλά πέθανε ολόστεγνος το 1982, φορτωμένος διακρίσεις και συμφιλιωμένος με την αμφισεξουαλικότητά του. Η βιογραφία του έκανε πάταγο. Την υπέγραφε ο Μπέικ Μπέιλι, ο ίδιος που ετοιμάζει και τη βιογραφία του Φίλιπ Ροθ.
Σύμφωνα με τον Χανίφ Κιουρέισι, ο Τσίβερ είναι λιγότερος ζοφερός από τον Κάρβερ και πιο ευρύς, πιο ειρωνικός, πιο παιχνιδιάρης από τον Χέμινγουέι. Παρεμπιπτόντως, ο συγγραφέας του «Βούδα των προαστίων» περνά κάτι ανάλογο με το δράμα του «Κολυμβητή»: χρεοκόπησε. Εμπιστεύτηκε χρηματιστή που του έταζε θεόρατους τόκους κι έμεινε πανί με πανί.
«Κάποτε θα γράψω ένα βιβλίο» (Ποταμός). Η δημοσιογράφος Ρέα Βιτάλη το ’πε και το ’κανε. Κόρη του πρόωρα χαμένου Κώστα Κασιδόπουλου –αντιπροσώπου της Toyota μέσω Δοκομού, παρακαλώ– πιάστηκε από την ιστορία των γονιών της και των παιδικών της χρόνων και ζωντάνεψε έναν κόσμο ολόκληρο. Στοιχεία για τις δεκαετίες ’60 και ’70, με νοσταλγία, χιούμορ και λαχανιαστή γραφή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Εποχές κόλασης ή paradiso;
Κείμενα των Όργουελ, Λούξεμπουργκ, Ιστράτι και Γκογκ
Τα δώρα της Athens Voice στους αναγνώστες της
«Προσπάθησα να γράψω ένα ποίημα που δεν παραιτείται, δεν παραδίδεται, δεν σηκώνει αμαχητί τα χέρια ψηλά, δεν το βάζει στα πόδια μπροστά στην αγριάδα και τη σκληρότητα της ζωής και της εποχής»
«Ίσως τώρα να είμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο να γίνουμε τελικά θύματα τις ίδιας μας της επιτυχίας ως είδος»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.