Η τρίτη Σκυταλοδρομία Λόγου, τη Δευτέρα 2 Ιουλίου
Στο πλαίσιο του «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του Δήμου Αθηναίων»
Μετά τις δυο πολύ πετυχημένες διοργανώσεις, έρχεται η σειρά της τρίτης Σκυταλοδρομίας Λόγου στο Δημαρχείο Αθηνών! Μετά τον Τίτο Πατρίκιο και τον Παντελή Μπουκάλα η σκυτάλη παραδίδεται από τη Ρέα Γαλανάκη στους επόμενους συγγραφείς - σκυταλοδρόμους, τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο και τη Μαρία Στασινοπούλου.
Η διοργάνωση Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του Δήμου Αθηναίων με Μέγα Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, προσκαλεί στην τρίτη Σκυταλοδρομία Λόγου, τη Δευτέρα 2 Ιουλίου και ώρα 19.30, στο Δημαρχείο της Αθήνας, αίθουσα Τελετών, στην πλατεία Κοτζιά.
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Έλληνες Συγγραφείς» και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό με σειρά προτεραιότητας.
Αυτήν τη φορά από την Πεζογραφία περνάμε στη Βιογραφία-Εργοβιογραφία: Η Ρέα Γαλανάκη παραδίδει τη σκυτάλη στον Δημήτρη Δασκαλόπουλο, ποιητή και βιβλιογράφο και στη Μαρία Στασινοπούλου, συγγραφέα και κριτικό λογοτεχνίας.
Όπως δήλωσε η Ρέα Γαλανάκη, η επιλογή έγινε «για τα υπέροχα έργα τους για τον Καβάφη, τον Σεφέρη και την εργοβιογραφία του Μανόλη Αναγνωστάκη που ετοιμάζουν τώρα. Μας δίνουν όλα τα πάθη και τις περιπέτειες των ανθρώπων και των βιβλίων τους». Το βιβλίο πάντως που αποτελεί την αφορμή της «σκυτάλης» και την αφετηρία για τη συζήτηση είναι «Ο βίος και το έργο του Κ.Π. Καβάφη» (εκδόσεις Μεταίχμιο 2002 και 2013).
Συντονιστές της εκδήλωσης είναι ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου και ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Στη Σκυταλοδρομία Λόγου, συγγραφείς επιλέγουν ο καθένας το αγαπημένο του βιβλίο από διαφορετική κατηγορία λόγου (Ποίηση, Ιστορία, Βιογραφία/ Απομνημονεύματα/ Ημερολόγιο, Μυθιστόρημα, Νουβέλα-Διήγημα, Επιστήμη, Θέατρο, Βιβλία για παιδιά και εφήβους, Φιλοσοφία, Κριτική-Δοκίμιο, κ.ά.).
Στη συνέχεια καλούν το συγγραφέα του βιβλίου αυτού σε ένα ανοικτό, δημόσιο διάλογο, με τη συμμετοχή του κοινού, παραδίδοντάς του τη Σκυτάλη προκειμένου, στην επόμενη εκδήλωση, να επιλέξει και να παρουσιάσει τον επόμενο δημιουργό. Η δράση διαρκεί όλη τη χρονιά της διοργάνωσης. Συντονιστές-παρουσιαστές της εκάστοτε εκδήλωσης είναι εκπρόσωποι από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών – καλλιτέχνες, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, κ.ά. Παράλληλα στην εκδήλωση γίνονται αναγνώσεις ή και προβολές οπτικοακουστικού υλικού.
Η τέταρτη Σκυταλοδρομία Λόγου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018 με συγγραφείς και κειμενικό είδος – έκπληξη!
Στοιχεία για τους συγγραφείς:
Η Ρέα Γαλανάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στην Αθήνα. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιήματα και δοκίμια. Ανήκει στα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων.
Έχει τιμηθεί δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο (1999 και 2005). Eπίσης, έχει τιμηθεί με το Βραβείο Πεζογραφίας Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (2003), με το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» του Δήμου Hρακλείου Kρήτης (1987) και με το Βραβείο Αναγνωστών του Eθνικού Kέντρου Bιβλίου (2006).
Το μυθιστόρημά της Ο βίος του Ισμαήλ Φερίκ πασά είναι το πρώτο ελληνικό μυθιστόρημα που εντάχθηκε από την Ουνέσκο στην UNESCO Collection of Representative Works (1994), ενώ το Ελένη ή ο Κανένας διεκδίκησε το Ευρωπαϊκό Βραβείο «Αριστείον» μπαίνοντας στην τελική τριάδα των υποψήφιων έργων (1999).
Έργα της έχουν μεταφραστεί σε δεκαπέντε γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά, ολλανδικά, τσεχικά, βουλγαρικά, σουηδικά, λιθουανικά, τουρκικά, αραβικά, κινεζικά, εβραϊκά και αλβανικά.
Η Άκρα Ταπείνωση (Εκδόσεις Galaade) ήταν υποψήφια για το Prix Méditerranée Étranger (2017).
Μαρία Στασινοπούλου: Συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας. Γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1945. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Εργάστηκε ως φιλόλογος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και συνεργάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα με το Ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.
Βιβλία της: Χρονολόγιο-Εργοβιογραφία Γιώργου Σεφέρη (2000). Πίσω από τις γραμμές. Σελίδες κριτικής (2005). Κυρία, με θυμάστε; (αφηγήματα, 2010). Χαμηλή βλάστηση (διηγήματα, 2018). Ο βίος και το έργο του Κ.Π. Καβάφη (2002, και νέα συμπληρωμένη έκδοση, 2013) σε συνεργασία με τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο. Κ.Π. Καβάφης, Ποιήματα (ανθολογία, 2003), σε συνεργασία με τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο, με τον οποίο από κοινού ετοιμάζει ανάλογη έκδοση για τη ζωή και το έργο του Μανόλη Αναγνωστάκη. Έχει επιμεληθεί την τρίτομη έκδοση του Κοινού Λόγου της Έλλης Παπαδημητρίου (2003) και το δεύτερο τόμο της Αλληλογραφίας Μαρώς-Σεφέρη (2005). Βιβλιοκριτικές της δημοσιεύονται στο περιοδικό Εντευκτήριο της Θεσσαλονίκης και στην αθηναϊκή Εφημερίδα των Συντακτών.
Δημήτρης Δασκαλόπουλος: Ποιητής και βιβλιογράφος. Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1939. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα.
Ασχολείται ιδιαιτέρως με το έργο του Κ.Π. Καβάφη και του Γιώργου Σεφέρη. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, επίτιμος διδάκτωρ Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2006) και του Πανεπιστημίου Πατρών (2010). Έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου του.
Βιβλία του: Ποιήματα: Απόπλους (1963) ~ Επιστροφές (1973) ~ Αλφαβητάρι. (1976) ~ Νέκυια (1978) ~ Γράμματα στον Ερμόλαο. (1981) ~ Φωνές της σιωπής (1982) ~ Κλειδούχος μοίρα (1993) ~ Σκοτεινή πανσέληνος. Ποιήματα 1963-1993 (1999) ~ Υπαινιγμοί (2007) ~ Με δίχτυ τον άνεμο (2015). Βιβλιογραφία: Εργογραφία Σεφέρη (1979) ~ Γ.Κ. Κατσίμπαλης. Βιβλιογραφία και 12 κριτικά κείμενα (1980) ~ Βιβλιογραφικά Σικελιανού. (1983) ~ Βιβλιογραφία Οδυσσέα Ελύτη. (1993) ~ Βιβλιογραφία Αλέξανδρου Κοτζιά (σε συνεργασία με τη Μαρία Ρώτα, 1998) ~ Βιβλιογραφία Κ.Π. Καβάφη. (2003) ~ Βιβλιογραφία Γιώργου Σεφέρη (2016). Μελέτες: Τα βήματα του χρόνου. (1987) ~ Κ.Π. Καβάφης (1988) ~ Λογοτεχνικά περιοδικά της Αλεξάνδρειας. (1990) ~ Νίκος Γκάτσος (1998) ~ Συμπαθητική μελάνη (1999) ~ Ανισόπεδες διαβάσεις (1999) ~ Ο βίος και το έργο του Κ.Π. Καβάφη (2002, σε συνεργασία με τη Μαρία Στασινόπουλου) ~ Εις τα περίχωρα Αντιοχείας και Κερύνειας. Καβάφης – Σεφέρης (2006) ~ Ιχνογραφία ((2007) ~ Δύο αντιφωνήσεις (2011, εκτός εμπορίου) ~ Κ.Π. Καβάφης, Η ποίηση και η ποιητική του ( 2013). Ανθολογίες: Εισαγωγή στην ποίηση του Σεφέρη. (1996) ~ Παρωδίες καβαφικών ποιημάτων (1998) ~ Ελληνικά καβαφογενή ποιήματα. (2003) ~ Κ.Π. Καβάφη, Ποιήματα (2003, σε συνεργασία με τη Μαρία Στασινόπουλου) ~ Το δικαίωμα του αναγνώστη (2017) ~ Ιστορίες του 20ού αιώνα (2018).
Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα μπορούσε η εικονική πραγματικότητα να είναι μια μορφή αυθεντικής πραγματικότητας; Μήπως ζούμε ήδη σε μια προσομοίωση που έχει δημιουργηθεί από κάποια τεχνητή νοημοσύνη; Τι μας είπε ο συγγραφέας
«Δεν θα πάψω να αγαπώ τα βιβλία του Νιλ Γκέιμαν, αλλά δεν μπορώ πια να τα υποστηρίξω δημόσια»
Ένα έχω να πω, σαπό στον Σελίν για το μυθιστόρημα και εύγε στην Εστία που μας έκανε δώρο αυτή την έκδοση
Μιλήσαμε με αφορμή το βιβλίο του Με τα Μάτια του Ρίγκελ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.