Καινούργια βιβλιοφιλικά στέκια.
Η ζωή είναι δύσκολη αλλά αξίζει τον κόπο, θυμίζει με τον τρόπο του στα «Χνάρια Λαφριά» ο Γιώργος Μπρουνιάς. «Ας μεγαλώσουμε τους μικρούς μας κήπους», λέει, «να χωρέσουν όσα μας βαστούν ορθούς», ας δούμε τα ερείπια γύρω με συμπόνια «κι αυτά ίσως ανθίσουν κάποτε απ’ το νερό». Αμήν! Τα ποιήματά του, όπως κι όλες οι εκδόσεις του «Ροδακιού», στη στοά Κουρτάκη επί της Κολοκοτρώνη, στον «Φωταγωγό».
Στα καινούργια βιβλιοφιλικά στέκια, εν αναμονή εκείνου που ετοιμάζει στο Κολωνάκι η Μαρία Παπαγεωργίου, ψυχή του αείμνηστου «Βιβλιοπωλείου της Εστίας», σημειώστε και τις «Πλειάδες» στη Σπ. Μερκούρη, τρία λεπτά με τα πόδια από τον Ευαγγελισμό. Το έστησε ο Άλκης Τεμπονέρας, ψημένος στο χώρο επί εικοσαετία, με τη γυναίκα του Αλεξάνδρα Μπίζη που γράφει ιστορίες για παιδιά.
Οι ήρωες του Άμοζ Οζ στις σκοτεινές «Εικόνες από τη ζωή στο χωριό» τρέφονται από τα μυστήρια της μοναξιάς τους και η σιωπή τους έχει την ένταση κραυγής (Καστανιώτης). Σε κάποια άλλα χωριά, της Νότιας Χεβρώνας, μια χούφτα Παλαιστίνιοι απειλούνται μ’ έξωση για να γίνει ο τόπος τους στρατιωτικό πεδίο βολής. Όμως ο Οζ, ο Γκροσμάν, ο Γιοσούα και δεκάδες Ισραηλινοί ομότεχνοί τους βάζουν πλάτη ώστε να λυγίσει «το γιγάντιο μοχθηρό χέρι της δύναμης κατοχής».
Ένας άντρας πίνει τσάι, με το βλέμμα καρφωμένο στον τοίχο. «Αργότερα έμελλε ν’ αναγνωρίζω σ’ αυτό το ύφος την αρχή του τέλους του έρωτα. Μεταφραζόταν σε Μπλαζέ Κόπωση. Σαν όνομα στριπτιζούς». Λόρι Μουρ: «Η πόρτα στη σκάλα» (Πόλις). Στα must!
Πόσα κόστισε η συμμετοχή του Γιάλομ, μέσω skype, στην τελευταία ΔΕΒΘ; Απ’ ό,τι άκουσα, 3.000 ευρώ για τον ίδιο, κι άλλα 600 για την οθόνη που παραχώρησε η ΗΕLEXPO.
Είχα να κλάψω στο θέατρο από φοιτήτρια – στην «Κασέτα» της Αναγνωστάκη, με τον Αρμένη, στου Κουν. Μου συνέβη ξανά με τον «Κοινό λόγο», την παράσταση του Β. Θεοδωρόπουλου, από την ομώνυμη συλλογή μαρτυριών γύρω από τη φρίκη του 20ού αιώνα που είχε καταγράψει η Έλλη Παπαδημητρίου (Ερμής). Κυκλοφορούν!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα μπορούσε η εικονική πραγματικότητα να είναι μια μορφή αυθεντικής πραγματικότητας; Μήπως ζούμε ήδη σε μια προσομοίωση που έχει δημιουργηθεί από κάποια τεχνητή νοημοσύνη; Τι μας είπε ο συγγραφέας
«Δεν θα πάψω να αγαπώ τα βιβλία του Νιλ Γκέιμαν, αλλά δεν μπορώ πια να τα υποστηρίξω δημόσια»
Ένα έχω να πω, σαπό στον Σελίν για το μυθιστόρημα και εύγε στην Εστία που μας έκανε δώρο αυτή την έκδοση
Μιλήσαμε με αφορμή το βιβλίο του Με τα Μάτια του Ρίγκελ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.