- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Ένας μοναδικά όμορφος χώρος γεμάτο ιστορία, έργα τέχνης, σπάνια έγγραφα και πολύτιμες αρχειακές συλλογές
H Βουλή των Ελλήνων στο μυαλό των περισσοτέρων ανθρώπων, είναι συνυφασμένη με έναν τόπο κατάληξης μίας πορείας, μίας διαμαρτυρίας, ενός ξεσπάσματος, μίας επιθυμίας εξύβρισης όλων όσοι εργάζονται ή διαβουλεύονται εκεί μέσα, με πλήρη άγνοια όμως του ρόλου της στα πολιτιστικά, κοινωνικά και μορφωτικά δρώμενα της χώρας.
Μέσα στο επιβλητικό, ιστορικό, νεοκλασικό κτίριο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, έδρα της Βουλής των Ελλήνων από το 1929, πέραν των πολιτικών συνεδριάσεων, συντελείται από τις διάφορες υπηρεσίες της ένα πολύ σπουδαίο έργο το οποίο έχει να κάνει με τη σχέση της Βουλής με την κοινωνία, σχέση η οποία τις μέρες μας δοκιμάζεται έντονα.
Στις πολιτιστικές δράσεις της Βουλής τόσο εντός όσο και εκτός κέντρου συγκαταλέγονται εκδόσεις βιβλίων/ λευκωμάτων/ καταλόγων, η διοργάνωση εκθέσεων με την ευκαιρία σημαντικών ιστορικών επετείων ή φόρος τιμής μεγάλων προσωπικοτήτων του Ελληνισμού, η παρουσία στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, καθώς και η συνεργασία μεταξύ των Βιβλιοθηκών της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και της Βουλής των Ελλήνων.
Με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής είναι συνδεδεμένες ηλεκτρονικά 40 βιβλιοθήκες πανελλαδικά και αυτό δίνει την ευκαιρία στις κατά τόπους τοπικές κοινωνίες να έρχονται σ’ επαφή με το πολύτιμο πρωτότυπο υλικό που έχει στη διάθεσή της η Βιβλιοθήκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε πολίτης έχει ελεύθερη πρόσβαση στη Βιβλιοθήκη, τη δεύτερη σε μέγεθος και ιστορική διαδρομή μετά την Εθνική Βαλλάνειο Βιβλιοθήκη, πράγμα που δεν συμβαίνει σε πολλές χώρες του κόσμου.
Αξίζει οπωσδήποτε η επίσκεψη στο κτίριο της Βουλής των Ελλήνων, έναν μοναδικό χώρο γεμάτο ιστορία, έργα τέχνης, σπάνια έγγραφα, ειδικές, πολύτιμες αρχειακές συλλογές, όλα άμεσα συνδεδεμένα με την πλούσια κοινοβουλευτική Ιστορία του νεώτερου Ελληνικού Κράτους καθώς και τα πολιτειακά, πολιτικά και πολιτιστικά γεγονότα της χώρας.
Κάθε Κυριακή πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στο πλαίσιο γνωριμίας με τη Βουλή και το έργο της.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Εποχές κόλασης ή paradiso;
Κείμενα των Όργουελ, Λούξεμπουργκ, Ιστράτι και Γκογκ
Τα δώρα της Athens Voice στους αναγνώστες της
«Προσπάθησα να γράψω ένα ποίημα που δεν παραιτείται, δεν παραδίδεται, δεν σηκώνει αμαχητί τα χέρια ψηλά, δεν το βάζει στα πόδια μπροστά στην αγριάδα και τη σκληρότητα της ζωής και της εποχής»
«Ίσως τώρα να είμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο να γίνουμε τελικά θύματα τις ίδιας μας της επιτυχίας ως είδος»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.