Βιβλιο

«Γαλαξίας»: Μια εξαιρετική σειρά βιβλίων

Κι ένα παράδειγμα από τη νεοελληνική λογοτεχνία

Δημήτρης Φύσσας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Καλύπτοντας τις δεκαετίες του ΄60 και –μερικά– του ΄70, η σειρά των εκδόσεων «Γαλαξία», που είχε δημιουργήσει η Ελένη Βλάχου (εφημερίδες «Η Καθημερινή», «Μεσημβρινή», περιοδικό «Εικόνες», εκδόσεις «Κεραμεικός») αποτελεί ζωντανό θρύλο μεταξύ των βιβλιόφιλων, ακόμα και σήμερα.

Συνδυάζοντας κομψότητα, ποιότητα (άριστο περιεχόμενο, καλές μεταφράσεις, σοβαρή επιμέλεια κλπ), χαμηλή τιμή και μεγάλο τιράζ, οι περίπου 360 τίτλοι της σειράς μόρφωσαν (και μορφώνουν ακόμα, λόγω της σταθερής τους αξίας στα παλαιοβιβλιοπωλεία) γενιές βιβλιόφιλων.

Οι επιμέρους σειρές του «Γαλαξία»

Γαλάζια. Ελληνική πεζογραφία και παλιά ποίηση (από τον «Ερωτόκριτο», την «Αρετούσα» και τη «Φυλλάδα του Μεγαλέξαντρου», στο Ροϊδη, τον Κονδυλάκη, Βιζυηνό και τον Παπαδιαμάντη, κι από κει στους νεότερους, όπως η Νάκου, ο Λευκός, ο Πλασκοβίτης ή ο Καστανάκης.

Κόκκινη. Ξένη πεζογραφία, πολύ ψηλού επιπέδου: Μπαλζάκ, Τσέχοφ, Ντοστογιέφσκι, Βερν, Χίλτον, Γκόγκολ, Μοπασάν, Βιρτζίνια Γουλφ, Φλομπέρ, Τζόις, Μίλερ κλπ

Βυσσινί - ροζ. Νεοελληνική ποίηση: Καβάφης, Καββαδίας, Ελύτης, Σικελιανός, Εμπειρίκος, ποιητική ανθολογία του Λίνου Πολίτη, Κάλβος κλπ.

Πράσινη (κατά κύριο λόγο). Δοκίμια: Σεφέρης, Κένεντι, Λορεντζάτος, Πλωρίτης,. Καραντώνης, Δαφνής, Παπακωνσταντίνου κλπ

Κίτρινα. Αστυνομική λογοτεχνία: Μαρς, Εσμπραγιά, μακ Γκίβερν, Λέβιν, Κρίστι. Γουάλας, Ντόιλ κλπ. Εδώ και ο ημιαστυνομικός Πόε. 

Γκρι - καφέ. Ιστορία: Ροβεσπιέρος, Απολογία Οδυσσέως Αντρούτσου, Ο Βύρων εν Ελλάδι, Ελληνική μυθολογία, Παπαρρηγόπουλος,  Λουδοβίκος ΙΔ΄. Κι ακόμα Θουκυδίδης, Ηρόδοτος, Ξενοφών, Πλούταρχος (τα τρία πρώτα πλήρη, όλα σε υπέροχες νεοελληνικές μεταφράσεις) κλπ.

«Ελευθέρας βοσκής» (= ποικίλων χρωμάτων, ανένταχτα): Κυρίως ευθυμογραφικά: Γερμανός, Μάικς, Παπαδούκας, Λογο κλπ.

Ένα παράδειγμα. Το «Κεφάλια» στη σειρά» του Αλκιβιάδη Γιαννόπουλου, γαλάζιο, που στα παλαιοβιβλιοπωλεία ή και τα παλιατζίδικα το βρίσκει κανείς πανεύκολα, με τιμή από 1-5 ευρώ. Πρόκειται για 11 μοντέρνα διηγήματα (αν και βγήκαν το 1934, εδώ η επανέκδοση του 1971), από ένα πεζογράφο με πολύ μακρά ζωή (1896 - 1981) και πάνω από 60 χρόνια δημιουργικής πορείας. Σήμερα ο Γιαννόπουλος είναι μισοξεχασμένος, άδικα κατά τη γνώμη μου. Διαβάστε Γιαννόπουλο, αν δεν τον ξέρετε, και δε θα χάσετε... Στην ίδια σειρά του «Γαλαξία» κυκλοφορεί και η «Σαλαμάντρα» του.

(Ξέρω ότι ο πολλαπλά συνάδελφος και φίλος Δρ. Φίλιππος Παππάς ετοιμάζει κάτι πολύ περισσότερο από το σημείωμα αυτό, μια μεγάλη δουλειά για το σπουδαίο αυτόν εκδοτικό οίκο, την οποία  θα έχουμε φυσικά την ευκαιρία να την παρουσιάσουμε κι εδώ). 


d.fyssas@gmail.com