Βιβλιο

Να τι είναι το «άγιο» φως του Πάσχα

Ξανακυκλοφορεί βιβλίο του Κοραή από το 1826

Δημήτρης Φύσσας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

To πολύ δυσεύρετο βιβλίο του Αδαμάντιου Κοραή «Διάλογος περί του εν Ιεροσολύμοις αγίου φωτός», έκδοση του 1826, ξανακυκλοφόρησε φέτος σε αυτοτελές τομίδιο, ενόψει του Πάσχα, η Ένωση των άθεων (εκδόσεις iwrite).

Στο βιβλίο αυτό, ο επιφανέστερος εκπρόσωπος του νεοελληνικού διαφωτισμού ασχολείται με τη λεγομένη «θαυματοπλασία» του δήθεν «αγίου φωτός» που υποτίθεται ότι ξεπηδάει αυτόματα και μόνο του, κάθε Πάσχα, από τον υποτιθέμενο «πανάγιο τάφο» στην Ιερουσαλήμ. Υιοθετώντας τη μορφή του διαλόγου, ο Κοραής ερευνά το ιστορικό της εμφάνισης του «θαύματος», που ήταν, στα χρόνια του, ακόμα πολύ πρόσφατο. Χρησιμοποιώντας και θεολογικά επιχειρήματα, κονιορτοποιεί από ένθεη σκοπιά το δήθεν θαύμα, αναδεικνύοντας, παράλληλα, τις ποικίλες πολιτικές, οικονομικές, θρησκειολογικές και ανθρωπολογικές πτυχές του ζητήματος. Η κοραϊκή ειρωνεία είναι πλήρως παρούσα, στοχεύοντας την αμάθεια του λαού και την κερδοσκοπία των ρασοφόρων, ενώ γλώσσα του είναι η σχεδόν αμιγής δημοτική της εποχής του, πολύ απλή και για το σημερινό αναγνώστη.

Η εισαγωγή του βιβλίου είναι γραμμένη από τον κ. Αντώνη Παπαρίζο, καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, η φροντίδα της έκδοσης ανήκει στην Ένωση των Άθεων, ενώ οι σημειώσεις (τόσο του συγγραφέα, όσο και των επιμελητών), βοηθάνε πολύ την κατανόηση του κειμένου. 

Πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο έργο, που δίνει επιχειρήματα σε όσους λογικούς ανθρώπους (ένθεους, άθεους και αγνωστικιστές) διαφωνούν με την παράνοια του δήθεν αγίου φωτός, την παραλαβή του στην Ιερουσαλήμ από κυβερνητική αντιπροσωπεία, την αεροπορική μεταφορά του στην Ελλάδα, την υποδοχή του με τιμές αρχηγού κράτους και το μοίρασμα στις εκκλησίες της χώρας- όλα αυτά με έξοδα των φορολογουμένων.

d.fyssas@gmail.com