Βιβλιο

Όταν η ποίηση διευρύνει το φάσμα των συγκινήσεών μας

Με αφορμή την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Τζαβάρα

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tzavaras_0.jpg

Ο κορυφαίος Έλληνας καθηγητής Ψυχιατρικής και ψυχαναλυτής Νίκος Τζαβάρας ήταν το τιμώμενο πρόσωπο την περασμένη Τρίτη 27 Μαρτίου, στον πολύ όμορφο και φιλόξενο πέμπτο όροφο του Public, στην πλατεία Συντάγματος.

«Τα Λόγια της Τρέλας», το νέο βιβλίο του Νίκου Τζαβάρα, το οποίο ταξιδεύει ήδη από τις εκδόσεις Ίνδικτος, παρουσίασαν η ψυχίατρος και ψυχαναλύτρια Χρυσή Γιαννουλάκη, μέλος της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, και ο καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), Ιωάννης Πετρόπουλος. Και οι δύο ήταν εξαίσιοι!

Ως «νιτσεϊκό χορευτή» χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, η Χρυσή Γιαννουλάκη τον Νίκο Τζαβάρα, για τον οποίον σημείωσε επίσης ότι «αγαπάει τις λέξεις και τις αγγίζει με σεβασμό», καθώς και ότι ο ίδιος «επικοινωνεί με την τρέλα και μας καλεί να επικοινωνήσουμε και εμείς μαζί της, δίχως να θεωρήσουμε ποτέ ότι την κατανοούμε». Τελικά, ο Νίκος Τζαβάρας «αφήνει την τρέλα να μιλήσει για τον εαυτό της», κατέληξε η Χρυσή Γιαννουλάκη.

Ως «συμβολή στην ιστορία της Ψυχιατρικής και της διανόησης», καθώς και «κομμάτι της πνευματικής ιστορίας του τόπου μας», χαρακτήρισε, από την πλευρά του, το νέο βιβλίο του Νίκου Τζαβάρα ο Ιωάννης Πετρόπουλος, σε μία βαθιά και δουλεμένη εισήγηση – παρουσίαση.

Ο Ιωάννης Πετρόπουλος ανέφερε ακόμη με ιδιαίτερη έμφαση ότι η μετάφραση Χέλντερλιν και Νίτσε από τον Νίκο Τζαβάρα αποτελεί «μέγιστο άθλο», ενώ ο ίδιος σημείωσε ότι το περιεχόμενο το βιβλίου αποτελεί «μία μικρή έκταση από την ανάγνωση του ιδίου του Νίκου Τζαβάρα».

Για τη «σημασία της ποίησης στην κατανόηση οριακών ψυχικών καταστάσεων» μίλησε, στο τέλος της πολύ όμορφης εκδήλωσης, ο ίδιος ο  Νίκος Τζαβάρας, ο οποίος υπογράμμισε με έμφαση ότι η ποίηση «επιτρέπει επίσης τη διεύρυνση του εσωτερικού μας φάσματος των συγκινήσεων».

Με φόντο τη Βουλή, απέναντι από τον πέμπτο όροφο του Public, με φόντο τον ορθολογισμό, ο Ιωάννης Πετρόπουλος μας θύμισε ότι «στην αρχαία ελληνική αντίληψη, η τρέλα προέρχεται έξωθεν, αποτελεί μία έξωθεν επίθεση». Με φόντο τον ορθολογισμό, στον βαθμό κατά τον οποίο μπορεί η Βουλή να τον εκφράσει και να τον συμβολίσει, η μεταφρασμένη μεγάλη, πολύ μεγάλη ποίηση από τον Νίκο Τζαβάρα έδειξε την περασμένη Τρίτη στους συμμετέχοντες στην όμορφη εκδήλωση ότι το φάσμα των συγκινήσεών μας δεν έχει εκείνο το βάθος και την έκταση που απαιτεί η κατανόηση της παραφροσύνης με εργαλείο την ίδια την ποίηση.

Γι’ αυτό, άλλωστε, είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε τον Νίκο Τζαβάρα, αλλά και τη Χρυσή Γιαννουλάκη και τον Ιωάννη Πετρόπουλο!   

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κουίρ βιβλίο του μήνα: Η Λέσλι Άμπσερ «Στο σπίτι με τα μυστικά»
Το κουίρ βιβλίο του μήνα: Η Λέσλι Άμπσερ «Στο σπίτι με τα μυστικά»

Ένα βιβλίο μυστηρίου για ένα κορίτσι που μεγαλώνει προσπαθώντας ν’ ανακαλύψει τον εαυτό του, αλλά και το κατά πόσο ο Αμερικανός πατέρας του ήταν μπλεγμένος με την Απριλιανή χούντα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.