Πολλά ειπώθηκαν για τη Δημουλά, ας επιστρέψουμε στο παγκάκι της ποίησής της.
Επιτέλους, νέος εκδότης για τον Πολ Όστερ – από το 2007 είχε ο Ζαχαρόπουλος να δημοσιεύσει κάτι δικό του. Το Μεταίχμιο υπόσχεται νέες μεταφράσεις για την «Τριλογία της Νέας Υόρκης», την «Επινόηση της μοναξιάς» και το «Παλάτι του φεγγαριού». Αρχή θα γίνει το φθινόπωρο με τα ανέκδοτα «Sunset Park» και «Ιnvisible».
Στο «Sunset park» ο πιο Ευρωπαίος από τους σύγχρονους Αμερικανούς συγγραφείς –τι ανθεκτικό κλισέ!– «παίζει» με τις ταυτότητες των ηρώων του ενώ κλονίζονται από την οικονομική κρίση. Εντελώς συμπωματικά, δύο απ’ αυτούς διαβάζουν την ίδια έκδοση του «Μεγάλου Γκάτσμπι». Παρένθεση: Πειράζει που δεν ξετρελάθηκα με τη φαντασμαγορία του Λούρμαν;
Κάθε βιβλίο κρύβει κι άλλα μέσα του, αλλά πίσω από το «Απαραίτητο φως» της Ντορίνας Παπαλιού υπάρχει ολόκληρη βιβλιοθήκη! Κι όμως, το πραγματολογικό του υλικό –για την Κατοχή, τα Δεκεμβριανά, τη γενιά του ’30, τις μεταπολεμικές αναζητήσεις κλεμμένων έργων τέχνης– δεν καπελώνει την καλοδουλεμένη πλοκή του. Υπερβολές; Διαβάστε το και θα με θυμηθείτε (Ίκαρος).
Πολλά ειπώθηκαν για τη Δημουλά, ας επιστρέψουμε στο παγκάκι της ποίησής της. Το ανατέμνει ο Κώστας Παπαγεωργίου, έμπλεος θαυμασμού, στο «Κική Δημουλά - Χρονικογράφος του εφήμερου« (Κέδρος). Παρεμπιπτόντως, πριν ακόμα γράψει στον Αντώνη Σαμαρά, ο Νάνος Βαλαωρίτης είχε υποσχεθεί στον «Ψυχογιό» τη νέα ποιητική συλλογή του. Θα βγει τον Σεπτέμβριο με τίτλο «Πικρό καρναβάλι». Και ο νοών νοήτω.
Ζάχος Ε. Παπαζαχαρίου: «Περιπέτειες στην Ευρώπη» (Φαρφουλάς). Τα διηγήματα που ενέπνευσαν στον Νίκο Παναγιωτόπουλο τη νέα του ταινία «Λιμουζίνα», που ανοίγει και κλείνει στο παρισινό καφέ Saint Claude, στέκι των Ελλήνων επί χούντας. Ιδού τα παρατσούκλια των ηρώων αυτής της σουρεαλιστικής κωμωδίας: Μπέκετ, Αραμπάλ, Κολέτ, Νόρμαν Μέιλερ. Ένα κι ένα!
Υπάρχουν ανέκδοτα γραπτά του Ντ. Τζ. Σάλιντζερ; Κι αν ναι, γιατί τα είχε κλειδωμένα; Στις 6 Σεπτεμβρίου θα ξέρουμε. Τότε θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει εδώ και μια δεκαετία ο σεναριογράφος του «Αρμαγεδδών» Σέιν Σαλέρμο, ταυτόχρονα με την έκδοση από τον Simon & Schuster’s ενός συνοδευτικού τόμου 750 σελίδων. Σκάω από περιέργεια.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα μπορούσε η εικονική πραγματικότητα να είναι μια μορφή αυθεντικής πραγματικότητας; Μήπως ζούμε ήδη σε μια προσομοίωση που έχει δημιουργηθεί από κάποια τεχνητή νοημοσύνη; Τι μας είπε ο συγγραφέας
«Δεν θα πάψω να αγαπώ τα βιβλία του Νιλ Γκέιμαν, αλλά δεν μπορώ πια να τα υποστηρίξω δημόσια»
Ένα έχω να πω, σαπό στον Σελίν για το μυθιστόρημα και εύγε στην Εστία που μας έκανε δώρο αυτή την έκδοση
Μιλήσαμε με αφορμή το βιβλίο του Με τα Μάτια του Ρίγκελ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.