Βιβλιο

Διάλεξη του καθηγητή James M. Saslow

Η απεικόνιση του σώματος στη θρησκευτική τέχνη της Ιταλικής Αναγέννησης και του Μπαρόκ

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 649
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
venus-anoigma.jpg

Η Εταιρεία Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης (ΕΕΙΤ) φιλοξενεί τον καθηγητή James M. Saslow, επίτιμο καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης του Queens College and the Graduate Center of the City University of New York, προκειμένου να δώσει διάλεξη στο πλαίσιο των τακτικών ομιλιών/σεμιναρίων που διοργανώνει με προσκεκλημένους ιστορικούς τέχνης διεθνούς κύρους.

eeit_saslow-poster.jpg
Στη διάλεξή του με θέμα «Venus versus Jesus: Subversive Sexuality in Religious Art, from Donatello to Artemisia Gentileschi», ο καθηγητής Saslow θα εξετάσει την απεικόνιση του σώματος στη θρησκευτική τέχνη της Ιταλικής Αναγέννησης και του Μπαρόκ. Ειδικότερα, θα εστιάσει στην απεικόνιση ανδρικών και γυναικείων μορφών γυμνών ή ενδεδυμένων με τρόπο, όμως, που να υπαινίσσονται το γυμνό. Ο αισθησιασμός του γυμνού σώματος μερικές φορές υπήρξε αποτελεσματικό μέσο μεταφοράς θρησκευτικών μηνυμάτων, ενίοτε όμως προκαλούσε την ερωτική διέγερση των θεατών με τρόπο υπερβολικό ή απαγορευμένο. Ορισμένοι καλλιτέχνες, μάλιστα, ενδεχομένως άθελά τους, υπερέβησαν τα όρια, ενώ κάποιοι άλλοι εισήγαγαν έναν απαγορευμένο ερωτισμό – κυρίως ανάμεσα σε άνδρες. Από τον Ντονατέλο έως τον Μιχαήλ Άγγελο, η Εκκλησία εκμεταλλεύτηκε τον ερωτισμό προκειμένου να προσελκύσει τον θεατή. Η Αντιμεταρρύθμιση, ενώ αρχικά στράφηκε ενάντια σε αυτού του είδους τις απεικονίσεις οι οποίες θα μπορούσαν να εξωθήσουν τον θεατή στη λαγνεία, ωστόσο κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα τις ευνόησε. Την ίδια περίοδο, οι γυναίκες καλλιτέχνιδες απεικόνιζαν τα θρησκευτικά θέματα από τη δική τους οπτική, υποκειμενοποιώντας τις γυναικείες αναπαραστάσεις και ανατρέποντας τις παραδοσιακές απεικονίσεις της γυναικείας σεξουαλικότητας.

Δείτε πληροφορίες για τη διάλεξη στο Guide της Athens Voice

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κουίρ βιβλίο του μήνα: Η Λέσλι Άμπσερ «Στο σπίτι με τα μυστικά»
Το κουίρ βιβλίο του μήνα: Η Λέσλι Άμπσερ «Στο σπίτι με τα μυστικά»

Ένα βιβλίο μυστηρίου για ένα κορίτσι που μεγαλώνει προσπαθώντας ν’ ανακαλύψει τον εαυτό του, αλλά και το κατά πόσο ο Αμερικανός πατέρας του ήταν μπλεγμένος με την Απριλιανή χούντα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.