Βιβλιο

«Οι αρχαίοι Έλληνες» της Νταϊάν Χάρις Κλάιν

Βασισμένο στη σειρά ντοκιμαντέρ «The Greeks» του National Geographic, η αμερικανίδα ιστορικός αναφέρεται στη μοναδική ιστορία και τους ευφάνταστους μύθους των αρχαίων Ελλήνων

Εμμανουέλα Μαρινήτση
ΤΕΥΧΟΣ 645
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η αμερικανίδα ιστορικός Νταϊάν Χάρις Κλάιν ανατρέχει στη μοναδική ιστορία και τους ευφάνταστους μύθους των αρχαίων Ελλήνων, δένοντάς τα με πάνω από 300 φωτογραφίες και άγνωστες πτυχές του πολιτισμού της Ελλάδας.

«Αυτή είναι η ιστορία των αρχαίων Ελλήνων, η κληρονομιά των οποίων παραμένει το θεμέλιο του δυτικού πολιτισμού» γράφει η ιστορικός.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία κεφάλαια: «Η αυγή των Ελλήνων (6000-1177 π.Χ.)», «Η ακμή των Ελλήνων (1177-508 π.Χ.)» και «Το απόγειο της δόξας (508-323 π.Χ.), ενώ υπάρχουν ποικίλα θέματα, όπως η μητριαρχική κοινωνία των Μινωιτών, οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες και γενικά ο αθλητισμός, τα πρώιμα τεχνολογικά επιτεύγματα, όπως οι μηχανισμοί ψηφοφορίας και οι κλεψύδρες, ο Πλάτωνας, ο Σωκράτης και ο Μέγας Αλέξανδρος.

Χαρακτηριστικό είναι το κομμάτι του εκπαιδευτικού συστήματος στην Αρχαία Ελλάδα κα η αναφορά στη σχέση δασκάλου και μαθητή, όπου σημειώνει: «Ενσωματωμένη στην ανατροφή των αριστοκρατικών γόνων στην αρχαία Ελλάδα ήταν μια παράδοση την οποία σήμερα θα θεωρούσαμε παιδεραστία και αποπλάνηση ανηλίκου, αλλά τότε θεωρείτο φυσιολογική. Ο πατέρας έβρισκε έναν νεαρό ενήλικα για το παιδί του, περίπου οχτώ με δέκα χρόνια μεγαλύτερο... και ο νέος είχε την πρώτη του σεξουαλική εμπειρία, και διαρκούσε μέχρι την ενηλικίωσή του». Στο τρίτο κεφάλαιο, πάλι, η συγγραφέας αναφέρεται στη χρήση του αλκοόλ στη μακεδονική κοινωνία: «Οι Μακεδόνες έκαναν διαγωνισμούς κατανάλωσης αλκοόλ, οι οποίοι μερικές φορές οδηγούσαν σε θάνατο από την υπερβολική κατανάλωση. Κάποιοι πίστευαν ότι μια συνθήκη δεν ήταν έγκυρη, αν και οι δύο υπογράφοντες δεν ήταν μεθυσμένοι».

* Η Νταϊάν Χάρις Κλάιν είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον των ΗΠΑ. Έχει σπουδάσει κλασική φιλολογία και κλασική αρχαιολογία στο Στάνφορντ και το Πρίνστον, ενώ είναι μέλος του προγράμματος Φούλμπραϊτ και έχει ζήσει στην Αθήνα για τρία χρόνια, όταν μελετούσε τα αφιερώματα στη θεά Αθηνά που βρίσκονταν στο εσωτερικό του Παρθενώνα. Η Κλάιν έχει εκδώσει ήδη ένα βιβλίο επί του θέματος, ενώ είναι δημοφιλής ομιλήτρια και συχνά πραγματοποιεί ομιλίες σε κρουαζιέρες στην Ελλάδα, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Μένει στο Μέριλαντ των ΗΠΑ με τον σύζυγό της συγγραφέα Έρικ Κλάιν.