Βιβλιο

Στον Πέτρο Μάρκαρη το Μετάλλιο Goethe 2013

Ο συγγραφέας που μεταφέρει στην Γερμανία μια αυθεντική εικόνα της Ελλάδας

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
41593-88065.jpg

Οι Daniel Barenboim, Pierre Bourdieu, John le Carré, Ariane Mnouchkine, Sir Karl Raimund Popper, Jorge Semprún είναι μερικά μόνο από τα διάσημα ονόματα που έχουν τιμηθεί με το επίσημο αυτό παράσημο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, που απονέμεται από το 1955 κάθε χρόνο, από το Goethe-Institut.

Φέτος στις 28 Αυγούστου στο ανάκτορο της πόλης της Βαϊμάρης (Residenzschloss Weimar) τιμώμενο πρόσωπο θα είναι ο Πέτρος Μάρκαρης, μαζί με τον Ιρανό μεταφραστή και συγγραφέα S. Mahmoud Hosseini Zad, και τον Ινδό εκδότη Naveen Kishore. Ο Klaus-Dieter Lehmann, Πρόεδρος του Goethe-Institut, θα απονείμει τα μετάλλια.

Ο Πέτρος Μάρκαρης είναι από τους γνωστότερους διεθνώς σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς. Αρμενοελληνικής καταγωγής, μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη και σπούδασε στη Βιέννη και τη Στουτγάρδη. Στα αστυνομικά του μυθιστορήματα, που έχουν μεταφραστεί σε 13 γλώσσες, περιγράφει κριτικά αλλά με τρυφερότητα τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Ακόμα ο Μάρκαρης έφερε το γερμανόφωνο θέατρο στις ελληνικές θεατρικές σκηνές με τις εξαιρετικές μεταφράσεις του συγγραφέων όπως οι Brecht, Goethe, Schnitzler, Bernhard. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την ευρωπαϊκή κρίση και συνεισφέρει στη δημόσια συζήτηση με τα μυθιστορήματά του και με δοκίμια, μεταφέροντας στη Γερμανία μια αυθεντική εικόνα της Ελλάδας.

Ο S. Mahmoud Hosseini Zad είναι ο σημαντικότερος μεταφραστής σύγχρονης γερμανόφωνης λογοτεχνίας στα περσικά. Πολλές από τις μεταφράσεις του έχουν διακριθεί με βραβεία και έχουν κάνει πολλές εκδόσεις, γεγονός σπάνιο για την ιρανική αγορά βιβλίου.

Ο Naveen Kishore είναι ιδρυτής και διευθυντής των εκδόσεων Seagull με έδρα την Καλκούτα και παραρτήματα στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Με την ίδρυση της εκδοτικής ακαδημίας του Seagull School of Publishing το 2011 στην Καλκούτα, προώθησε σημαντικά τον επαγγελματισμό στους χώρους του πολιτισμού και των εκδόσεων σε όλη την Ινδία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς ζουν οι γυναίκες και οι ομοφυλόφιλοι άνδρες στις χώρες του Μαγκρέμπ
Το κουίρ βιβλίο της εβδομάδας: Abdellah Taïa. Πώς ζουν οι γυναίκες και οι ομοφυλόφιλοι άνδρες στις χώρες του Μαγκρέμπ

«Η ζωή με το δικό σου φως» του Abdellah Taïa είναι μια γοητευτική καταβύθιση σ’ έναν κόσμο άγνωστο, σκληρό και ανθρώπινο, όπου οι κατηγοριοποιήσεις και οι κανόνες της Δύσης δεν χωρούν

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.