Βιβλιο

O υπέροχα παράξενος και σκοτεινός «Μυστικός Άτλας» του Αλκιβιάδη Μαλλίδη

Μία ποιητική συλλογή που πρέπει να διαβάσεις

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο «Μυστικός Άτλας» είναι ένας παράξενος ποιητικός χάρτης, όπου ο Αλκιβιάδης Μαλλίδης μετουσιώνει έντονες εντυπώσεις σε ένα ιδιότυπο σύμπαν. Ο ποιητής δίνει, χωρίς περιττές αναπτύξεις, μια λυρική εικονογραφία όπου φύση και άνθρωπος συμπλέκονται σε έναν καθολικό πίνακα.

Τα ποιήματά του- άκρως ολιγόστιχα- αιφνιδιάζουν με την πρωτότυπη σύλληψη και την αμεσότητά τους. Τα εξωτερικά περιστατικά γίνονται εσωτερική εμπειρία και πνευματικότητα, αλλά και το αντίστροφο: ο εσωτερικός άνθρωπος ανοίγεται στον φυσικό χώρο. Όλα αυτά, ωστόσο, συντελούνται στο σώμα της ποίησης. Ο Μαλλίδης αξιοποιεί διαφορετικές αισθητικές λειτουργίες συνδυάζοντας το άλογο στοιχείο με το συμβολικό.

Θα έλεγε κανείς ότι η ποιητική του συλλογή προσφέρει στον αναγνώστη ένα απρόσμενο ξάφνιασμα παρόμοιο με του παιδιού που κοιτάζει για πρώτη φορά τον κόσμο.

Ο «Μυστικός Άτλας» -το δέκατο βιβλίο και το πιο ώριμο του συγγραφέα- δεν ενσωματώνεται στον κεντρικό άξονα της ποιητικής μυθολογίας που αναπτύσσει ο Μαλλίδης. Καθώς ανατρέπει διαρκώς τη θεματική, τη φόρμα και το ύφος του.

Ποίημα από τη συλλογή

Κουκουβάγια-Συνείδηση

Αυτό το πουλί με τα θεόρατα μάτια
δεν τρομάζει με την παρουσία μου
Απαρασάλευτο κι έχοντας βλέμμα αυστηρό
με κοιτάζει συνεχώς
Θα με κοιτάζει όσο ζω

Ο «Μυστικός Άτλας» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης.