Βιβλιο

O υπέροχα παράξενος και σκοτεινός «Μυστικός Άτλας» του Αλκιβιάδη Μαλλίδη

Μία ποιητική συλλογή που πρέπει να διαβάσεις

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kentrikh_1.jpg

Ο «Μυστικός Άτλας» είναι ένας παράξενος ποιητικός χάρτης, όπου ο Αλκιβιάδης Μαλλίδης μετουσιώνει έντονες εντυπώσεις σε ένα ιδιότυπο σύμπαν. Ο ποιητής δίνει, χωρίς περιττές αναπτύξεις, μια λυρική εικονογραφία όπου φύση και άνθρωπος συμπλέκονται σε έναν καθολικό πίνακα.

exofyllo.jpg
Τα ποιήματά του- άκρως ολιγόστιχα- αιφνιδιάζουν με την πρωτότυπη σύλληψη και την αμεσότητά τους. Τα εξωτερικά περιστατικά γίνονται εσωτερική εμπειρία και πνευματικότητα, αλλά και το αντίστροφο: ο εσωτερικός άνθρωπος ανοίγεται στον φυσικό χώρο. Όλα αυτά, ωστόσο, συντελούνται στο σώμα της ποίησης. Ο Μαλλίδης αξιοποιεί διαφορετικές αισθητικές λειτουργίες συνδυάζοντας το άλογο στοιχείο με το συμβολικό.

Θα έλεγε κανείς ότι η ποιητική του συλλογή προσφέρει στον αναγνώστη ένα απρόσμενο ξάφνιασμα παρόμοιο με του παιδιού που κοιτάζει για πρώτη φορά τον κόσμο.

Ο «Μυστικός Άτλας» -το δέκατο βιβλίο και το πιο ώριμο του συγγραφέα- δεν ενσωματώνεται στον κεντρικό άξονα της ποιητικής μυθολογίας που αναπτύσσει ο Μαλλίδης. Καθώς ανατρέπει διαρκώς τη θεματική, τη φόρμα και το ύφος του.

Ποίημα από τη συλλογή

Κουκουβάγια-Συνείδηση

Αυτό το πουλί με τα θεόρατα μάτια
δεν τρομάζει με την παρουσία μου
Απαρασάλευτο κι έχοντας βλέμμα αυστηρό
με κοιτάζει συνεχώς
Θα με κοιτάζει όσο ζω

Ο «Μυστικός Άτλας» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο μύθος του φυσιολογικού: Τραύμα, ασθένεια και ίαση σε μια τοξική κουλτούρα
Ο μύθος του φυσιολογικού: Τραύμα, ασθένεια και ίαση σε μια τοξική κουλτούρα

O Γκαμπόρ Ματέ απογειώνει την κριτική της δυτικής κοινωνικοποίησης ως κατεξοχήν παθογενούς, προσκομίζοντας πλήθος ευρήματα από τη βιβλιογραφία και την κλινική του εμπειρία τεσσάρων δεκαετιών.

Ο παρείσακτος: Το φιλοσοφικό έργο του Ζαν-Λικ Νανσί για τη μεταμόσχευση καρδιάς
Ο παρείσακτος: Το φιλοσοφικό έργο του Ζαν-Λικ Νανσί για τη μεταμόσχευση καρδιάς

Ο Γάλλος φιλόσοφος και καθηγητής γράφει για την εξέλιξη της ιατρικής μέσω της τεχνολογίας και πώς αυτή μπορεί να συμβιβαστεί με την κατανόηση της ταυτότητάς μας, όπως έχει διαμορφωθεί μέσα στους αιώνες

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.