Ιστορίες από τη Θεσσαλονίκη, Ιστορία από τη θάλασσα!
Σοφία Νικολαϊδου, «Στο τέλος νικάω εγώ» (Μεταίχμιο)
Τριλογία Θεσσαλονίκης; Αυτό! Γιατί στο καινούργιο της βιβλίο, «Στο τέλος νικάω εγώ», οι ήρωες που τους πρωτογνωρίσαμε το 2010 στο «Απόψε δεν έχουμε φίλους» και συνέχισαν στο «Χορεύουν οι ελέφαντες» του 2012, πέντε χρόνια μετά, νά και πάλι που επιστρέφουν. Στο ίδιο φόντο, Ερμού, Ευαγγελίστρια, πανεπιστημιακό campus, λιμάνι με ηλιοβασιλέματα κι απέναντι ο Όλυμπος να σου κόβει την ανάσα. Ζει στην πόλη η Νικολαΐδου, γράφει για την πόλη και μάλλον συνεχώς «σπουδάζει» Θεσσαλονίκη μα και τις δεκάδες «Θεσσαλονίκες» που κρύβονται κάτω, υπόγεια, μέσα, δίπλα και παντού φωλιασμένες, στοιβαγμένες στην πόλη του τώρα.
Γιατί κάτω από την Εγνατία, στα έγκατα, θα κοχλάζουν πάντα το ταραγμένο κι ανταριασμένο θυμικό και η μνήμη του Βορρά. Ή η όπως κι όπως επιβαλλόμενη λησμονιά και οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί με την Ιστορία: Απελευθέρωση, Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, Μακεδονικό Μέτωπο, Βενιζελικοί εναντίον Αντιβενιζελικών, Δεύτερος Παγκόσμιος, Εμφύλιος, Μεταπολίτευση, οικονομική κρίση, χθες, σήμερα, η συγγραφέας φαίνεται πως βρήκε μια ανεξάντλητη φλέβα γεγονότων. Που πεισματικά η Θεσσαλονίκη φρόντισε να τα κουκουλώσει ή να επιβάλει μια σιωπή, για λόγους «εθνικούς» ή «ομοψυχίας», η ίδια όμως, όπως πολύ ιντριγκαδόρικα και εύστοχα ταγκάρει στο οπισθόφυλλο, φροντίζει άφοβα να ρίχνει τους ήρωές της σε περιπέτειες που σχετίζονται με χρονολογίες κομβικές. Γιατί «Ιστορία δεν είναι οι απόψεις των ιστορικών. Είναι οι ζωές των ανθρώπων».
Κρατείστε κι αυτό: όχι μόνο η ταραγμένη ιστορία της Θεσσαλονίκης, μα και η εκπαίδευση. Εκπαιδευτικός και η ίδια η συγγραφέας, ξέρει από πρώτο χέρι, όχι μόνο τι μας δίδαξαν στο σχολείο περί του εθνικού και του «αληθούς», μα και πώς συνεχίζει ακόμα το σύστημα διδασκαλίας της χώρας να διαμορφώνει συνειδήσεις, χαρακτήρες και πολίτες.
Κι έτσι η Νικολαΐδου υφαίνει μια σπαρταριστή αφήγηση που, ενώ πατάει πάνω σε θέματα που συζητούν οι επιστήμονες της Ιστορίας στα αμφιθέατρα ή τα κλαδικά συνέδρια, εντούτοις της προσδίδει μια «λαϊκότητα». Την κάνει προσιτή με κώδικα μυθιστορήματος και δράσης, σε ένα αναγνωστικό κοινό που στο «Τέλος νικάω εγώ» εισπράττει μια γάργαρα ευανάγνωστη «περιπέτεια» α λα Μαρκ Τουέιν: η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, αλλά σίγουρα ομοιοκαταληκτεί.
Το μυθιστόρημα της Σοφίας Νικολαϊδου «Στο τέλος νικάω εγώ» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα μπορούσε η εικονική πραγματικότητα να είναι μια μορφή αυθεντικής πραγματικότητας; Μήπως ζούμε ήδη σε μια προσομοίωση που έχει δημιουργηθεί από κάποια τεχνητή νοημοσύνη; Τι μας είπε ο συγγραφέας
«Δεν θα πάψω να αγαπώ τα βιβλία του Νιλ Γκέιμαν, αλλά δεν μπορώ πια να τα υποστηρίξω δημόσια»
Ένα έχω να πω, σαπό στον Σελίν για το μυθιστόρημα και εύγε στην Εστία που μας έκανε δώρο αυτή την έκδοση
Μιλήσαμε με αφορμή το βιβλίο του Με τα Μάτια του Ρίγκελ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.