Οι 10 μεγαλύτερες ιστορίες αγάπης στη λογοτεχνία
Ξεφυλλίσαμε τις πιο διαλεχτές σελίδες από την επικράτεια του ρομάντζου
Άφησε την αγάπη να γίνει ο οδηγός σου. Πώς το είπε ο Στέφαν Τσβάιχ; «Πάντα, όταν ξέρεις πως είσαι κάτι για τον άλλον, νιώθεις πως και η δική σου ύπαρξη έχει κάποιο νόημα και κάποιον προορισμό». Και ποιος είναι ο πιο κατάλληλος για να περιγράψει την υπέρτατη ευτυχία, τα πάθη και τους καημούς της ερωτοχτυπημένης καρδιάς σε όλη τους τη συναισθηματική γκάμα; Πράγματι, κανείς δεν έχει προσφέρει ωραιότερες ελεγείες στο φως και τη σκιά του έρωτα από τους συγγραφείς. Κλασικοί και σύγχρονοι, αφιέρωσαν μεγαλειώδη κεφάλαια στην ολόλαμπρη σκηνή της αγάπης. Το έργο τους είναι πανταχού παρόν μέσα από βιβλία που επανεκδίδονται, εδάφια που ξαναδιαβάζονται, ταινίες που γυρίζονται, τραγούδια που εμπνέονται από το περιεχόμενό τους. Αυτή η θαυμάσια συλλογή από ρομαντικά βιβλία είναι υπόδειγμα για όσους θέλουν να ρουφήξουν αγάπη από το χαρτί. Διαλέξαμε τις πιο διαχρονικές και πολυδιαβασμένες μυθιστορηματικές μπαλάντες που αφιερώθηκαν στον έρωτα. Δείτε δέκα ιστορίες αγάπης, γραμμένες από τους αριστοτέχνες της πρώτης γραμμής.
Γκράχαμ Γκρην, «Το τέλος μιας σχέσης»
Η θρυλική ιστορία αγάπης με την μνημειώδη εισαγωγική αράδα: «Μια ιστορία δεν έχει αρχή ή τέλος. Επιλέγουμε αυθαίρετα τη στιγμή της εμπειρίας από όπου θα κοιτάξουμε προς τα πίσω ή προς τα μπρος». Ένα έργο που χάρισε εμβληματικές εικόνες στο σινεμά, μέσα από τη διπλή μεταφορά του βιβλίου, το 1955 και το 1999. Στο πλέον αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Γκράχαμ Γκρην, πρωταγωνιστεί ο Μορίς Μπέντριξ, ένας ανερχόμενος συγγραφέας κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου στο Λονδίνο, ο οποίος ερωτεύεται τη Σάρα Μάιλς, σύζυγο ανώτατου δημοσίου υπαλλήλου. Η σχέση τους, προϊόν κεραυνοβόλου έρωτα, αλλά και εξαρχής προορισμένη να μην έχει συνέχεια. Μια ιστορία για τη μοιχεία και την τιμωρία, ένα θέμα που πολλές φορές έχει απασχολήσει την παγκόσμια πεζογραφία, σπάνια ωστόσο με τόσο ευανάγνωστα αποτελέσματα.
Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, «Ο υπέροχος Γκάτσμπι»
Ο χρονογράφος της χρυσής εποχής της τζαζ και ένας από μεγαλύτερους αμερικάνους λογοτέχνες του 20ου αιώνα, ο όμορφος και καταραμένος σύντροφος της Ζέλντα, ένα μυθολογικών διαστάσεων ζευγάρι με τα δικά του θυελλώδη πάθη και την μποέμικη ζωή, στο πιο ξακουστό έργο του, ένα μυθιστόρημα – σταθμό στον έρωτα και τη διάψευσή του. Τα λαμπερά twenties, τα καλοκαίρια του Λονγκ Άιλαντ, οι φεγγαρόλουστες νύχτες με συμπόσια, σαμπάνια και πλουμιστά ενδύματα, όλα στον βωμό του δονκιχοτικού έρωτα του Τζέι Γκάτσμπι για την Ντέιζι Μπιουκάναν. Εκδόθηκε το 1925, εξακολουθεί να προκαλεί δέος.
Σοντερλό ντε Λακλό, «Επικίνδυνες σχέσεις»
Τσαρλς Ντίκενς, «Μεγάλες προσδοκίες»
Σαρλ Μπωντλέρ, «Αποφθέγματα παρηγοριάς για τον έρωτα»
Ένα κλασικό αριστούργημα για τις εμπειρίες της καρδιάς, μια εξαιρετική κοινωνική κωμωδία που βάζει στο στόχαστρο την αστική τάξη των αρχών του 20ου αιώνα, από έναν από τους σημαντικότερους βρετανούς μυθιστοριογράφους της ιστορίας. Η Λούσι Χάνισερτς θα υπακούσει σε όλους τους κοινωνικούς κανόνες και τις συμπεριφορές που της υπαγορεύει το περιβάλλον της, μέχρι τη στιγμή που θα γνωρίσει τον Τζορτζ Έμερσον και τον πατέρα του κατά τη διάρκεια των διακοπών της στη Φλορεντία. Από το σημείο εκείνο, η ζωή της θα αλλάξει για πάντα.
Δεν φτιάχνονται πιο κλασικά από αυτό. Το αριστούργημα του Αγγλο-Ιάπωνα συγγραφέα και τελευταίου κατόχου του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας διαβάζεται ξανά και ξανά, η πρωτοπρόσωπη αφήγηση του μπάτλερ Στίβενς και τα όσα απέτυχε να συνειδητοποιήσει ή δεν εξέφρασε στη δεσποινίδα Κέντον, μια διαχρονική αλληγορία πάνω στις λεπτότερες εκφάνσεις του ερωτικού συναισθήματος.
Χένρι Μίλερ, «Η ρόδινη σταύρωση»
«Να λοιπόν. Είμαι ερωτευμένος, ερωτευμένος ως τα μπούνια μ’ ένα τέρας, το πιο θαυμάσιο τέρας που μπορεί κανείς να φανταστεί». Άλλο ένα απαγορευμένο έργο, με τον εκδότη του μάλιστα να υπόκειται ποινή φυλάκισης, η ογκωδέστατη (1462 σελίδες στο σύνολό της) τριλογία «Sexus», «Plexus», «Nexus» υπερθεματίζει σε απροκάλυπτα περιγραφικές σεξουαλικές σκηνές προκαλώντας σκάνδαλο τη δεκαετία του 1950. Καταγράφει την εξαετή περίοδο ανάμεσα στον έρωτα του Μίλερ για τη δεύτερη σύζυγό του, Τζουν, και τον μόχθο του να γίνει συγγραφέας στο Μπρούκλιν, ως την αναχώρησή του για το Παρίσι το 1928. Η φλογερή πρόζα του προκαλεί μέχρι τις μέρες μας.
Όταν η απόρριψη στρέφει τον απελπισμένο στη μυθοπλασία: Η Ματίλντε Ντεμπόβσκι αποσύρει την εύνοιά της προς τον Σταντάλ και εκείνος το 1819 συλλαμβάνει την ιδέα να πνίξει το προσωπικό μέσα στο απρόσωπο και να μιλήσει για το άτυχο πάθος του μέσα από γενικές ιδέες και απόψεις. Το αποτέλεσμα είναι ένα κλασικό έργο για τον έρωτα που τέρπει και διαφωτίζει, από τον συγγραφέα που κατέβαλε «κάθε δυνατή προσπάθεια για να είμαι στεγνός. Θέλω να επιβάλω σιωπή στην καρδιά μου, που νομίζει ότι έχει πολλά να πει». Και τα δηλώνει με τον γλαφυρότερο τρόπο.
Χαρούκι Μουρακάμι, «Ο Κάφκα στην ακτή»
Θα μπορούσε να είναι το «Νορβηγικό δάσος», το ντεμπούτο που διαβάστηκε από σημαντικό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού. Θα μπορούσε να είναι το «Κουρδιστό πουλί», το «1Q84» ή οποιοδήποτε έργο του Ιάπωνα συγγραφέα με το τεράστιο following, ο οποίος μεταφράστηκε σε περισσότερες από 50 γλώσσες. Ο «Κάφκα στην ακτή» συμβαίνει απλά να είναι πιο κοντά στην καρδιά μας, με τις μεταφυσικές ιστορίες του για διάβασμα, μουσική, πνεύματα που γλιστρούν από τα σώματα και ψάρια που περπατούν, στη ρίζα του οποίου βρίσκεται άλλο ένα συναρπαστικό ταξίδι έρωτα και αυτοεξερεύνησης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα μπορούσε η εικονική πραγματικότητα να είναι μια μορφή αυθεντικής πραγματικότητας; Μήπως ζούμε ήδη σε μια προσομοίωση που έχει δημιουργηθεί από κάποια τεχνητή νοημοσύνη; Τι μας είπε ο συγγραφέας
«Δεν θα πάψω να αγαπώ τα βιβλία του Νιλ Γκέιμαν, αλλά δεν μπορώ πια να τα υποστηρίξω δημόσια»
Ένα έχω να πω, σαπό στον Σελίν για το μυθιστόρημα και εύγε στην Εστία που μας έκανε δώρο αυτή την έκδοση
Μιλήσαμε με αφορμή το βιβλίο του Με τα Μάτια του Ρίγκελ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.