Ένα κλασικό πια δώρο, το λεύκωμα - ημερολόγιο για τη νέα χρονιά με τις γελοιογραφίες του ΚΥΡ, που ποτέ δεν τις ξεπερνάει ο χρόνος. Τα ανθρωπάκια του, με μίνιμαλ σκίτσο που όμως λέει τόσα πολλά, περιφέρονται στην Αθήνα (πάντα), απορημένα και στωικά, σχολιάζοντας την πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα με καυστικές ατάκες των 20 λέξεων. Είναι ένα μεγάλο χάρισμα αυτό που έχει ο Γιάννης ΚΥΡιακόπουλος και οι καθημερινοί του ήρωες, να συμπυκνώνουν μέσα σε λίγες λέξεις και λίγες γραμμές τη ζωή όπως συμβαίνει.
Το φετινό του ημερολόγιο για το 2018 έχει τίτλο «Πίσσα και πούπουλα» (όλοι ξέρουμε για ποιους τα προορίζει) και έναν πατέρα, στο εξώφυλλο, να εξηγεί στο γιο του: «Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν παντού πρώτοι! Σε έναν τομέα απέτυχαν! Στους απογόνους τους…»
Το άλμπουμ ξεκινάει με ένα σκίτσο ενός άλλου, εξαιρετικού έλληνα σκιτσογράφου, του Ανδρέα Πετρουλάκη, αφιερωμένο «Στο δάσκαλο ΚΥΡ» με όλη του την αγάπη: Ο ΚΥΡ σε ένα μονοθέσιο αεροπλάνο-πενάκι πετάει βόμβες, η κάθε βόμβα με το πρόσωπο ενός από τους ήρωες του ΚΥΡ.
Και μέσα στις σελίδες, διάσπαρτες ανάμεσα στις μέρες και τους μήνες της νέας χρονιάς, οι γελοιογραφίες του έτσι όπως τις παρουσιάζει καθημερινά στη σελίδα του i-kyr.gr/ και στο athensvoice.gr. Έλληνες σε απόγνωση. Όπως οι δύο κύριοι που συζητούν σε ένα παγκάκι:
-Την Ελλάδα θα την κυβερνάει ή ο Τσίπρας ή η Φώφη ή ο Κυριάκος…
-Τελειώσαμε. ΚΙΜ!!! ΠΑΤΑ ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ!!!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα μπορούσε η εικονική πραγματικότητα να είναι μια μορφή αυθεντικής πραγματικότητας; Μήπως ζούμε ήδη σε μια προσομοίωση που έχει δημιουργηθεί από κάποια τεχνητή νοημοσύνη; Τι μας είπε ο συγγραφέας
«Δεν θα πάψω να αγαπώ τα βιβλία του Νιλ Γκέιμαν, αλλά δεν μπορώ πια να τα υποστηρίξω δημόσια»
Ένα έχω να πω, σαπό στον Σελίν για το μυθιστόρημα και εύγε στην Εστία που μας έκανε δώρο αυτή την έκδοση
Μιλήσαμε με αφορμή το βιβλίο του Με τα Μάτια του Ρίγκελ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.