- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τι θα διαβάσουμε την άνοιξη και το καλοκαίρι; Οι εκδοτικοί οίκοι προτείνουν.
● Κάθε βιβλίο της Αθηνάς Κακούρη αποτελεί γεγονός. Στο «Ξιφίρ Φαλέρ», η μεγάλη κυρία του ελληνικού αστυνομικού (και όχι μόνο) παραδίδει μαθήματα για το τι εστί αστικό μυθιστόρημα (Καστανιώτης). Από τις ίδιες εκδόσεις η Ιωάννα Μπουραζοπούλου επιστρέφει με το παιδικό μυθιστόρημα «Το ταξίδι των Τρολ». Το ίδιο και η συλλογή διηγημάτων «Ο κόσμος που πεθαίνει και ο κόσμος που έρχεται» της Γαλάτειας Καζαντζάκη, γραμμένη το 1962, και το νέο έργο της Ζυράννας Ζατέλη «Το πάθος χιλιάδες φορές».
● «Νέα Υόρκη - Ηave a knife day» είναι ο τίτλος του βιβλίου της Ιωάννας Καρατζαφέρη με διηγήματα και προβληματισμούς για την ίδια τη ζωή, που κυκλοφόρησε στα τέλη του 2008 από τις εκδ. Libro.
Μια εικοσιεννιάχρονη ομοφυλόφιλη Ελληνοαμερικανίδα μελετητής της σύγχρονης ελληνικής ποίησης είναι η ηρωίδα στο νέο βιβλίο της Άντζελας Δημητρακάκημε τον τίτλο «Μέσα σ’ ένα κορίτσι σαν κι εσένα» (Εστία). Τσέκαρε ακόμη τη σατιρική νουβέλα «Η δεξιά τσέπη του ράσου» του Γιάννη Μακριδάκη.
Η προσπάθεια ενός ανθρώπου να επανορθώσει ένα προσωπικό του λάθος, για το οποίο αυτοτιμωρήθηκε με χίλια χρόνια εγκλεισμού, δίνει την ευκαιρία στον Δημήτρη Δημητριάδη να αφηγηθεί τη διαδρομή του «χρέους» των ανθρώπων στο «Ανθρωπωδία 5» (Ίνδικτος). Το 1ο μέρος της «Ανθρωπωδίας», όταν πρωτοεκδόθηκε το 2003, απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος.
Συμπυκνωμένη εντός είκοσι ενός σύντομων ιστοριών στο «Λοξές ιστορίες που τελειώνουν με ερωτηματικό, Μυθ-ιστορίες για τα ολέθρια επακόλουθα του Χρόνου» (Ίνδικτος), η διεισδυτική και ειρωνική ματιά του κοσμοπολίτη Παναγιώτη Κουσαθανά αγγίζει θέματα ανοιχτά, τόσο για την τοπική κοινωνία της πατρίδας του, της Μυκόνου, όσο και για την ευρύτερη ελλαδική πραγματικότητα.
● Τα Ελληνικά Γράμματα επανεκδίδουν τις «Φωτογραφίες» (1964) του Βασίλη Βασιλικού, την ερωτική σχέση ενός ζευγαριού στη Θεσσαλονίκη τού τότε. Από τις ίδιες εκδόσεις, δώσε προσοχή και στη νουβέλα «Τρεις νύχτες του Αυγούστου (και μία ημέρα)» της Σόνιας Ζαχαράτου, που κινείται στα όρια του ψυχολογικού θρίλερ.
Σε επανέκδοση, το έκτο μυθιστόρημα της Μάρως Δούκα με τον τίτλο «Ουράνια μηχανική» (Πατάκης) έχει ως κεντρικό ήρωα ένα νεαρό που είναι έγκλειστος στην Kασσαβέτεια Φυλακή Ανηλίκων στον Αλμυρό Μαγνησίας. Τον Μάιο θα επανεκδοθεί το «Αύριο, μια άλλη χώρα», της Σώτης Τριανταφύλλου από το 1997, ενώ τον Ιούνιο θα κυκλοφορήσει το νέο πόνημα του Χρήστου Χωμενίδη με τον τίτλο «Η χαρά της ζωής». Στην ποίηση, ο Πατάκης κυκλοφόρησε την πολυαναμενόμενη συλλογή του Χάρη Βλαβιανού με τίτλο «Διακοπές στην πραγματικότητα».
● Σε μια αθηναϊκή λέσχη, όπου συχνάζουν άνθρωποι του υπόκοσμου, εκτυλίσσεται το νέο μυθιστόρημα του Γιώργου Κακουλίδη «Η λέσχη της στιγμής» (Λιβάνης).
● Από τις εκδ. Τόπος κυκλοφόρησε η συλλογή διηγημάτων «Ο μπαλτάς και άλλες ιστορίες», του Θανάση Σκρουμπέλου, που έγινε cult με τα «Μπλε καστόρινα παπούτσια».
● Από την άλλη, η «Μελαγχολία της Δευτέρας» (Ωκεανίδα) περιλαμβάνει μια σειρά από άρθρα του Τάκη Θεοδωρακόπουλου, που σχολιάζουν το up & down της νεοελληνικής κοινωνίας από την Ολυμπιάδα του 2004 έως το σήμερα.
● Από τη σειρά αστυνομικών του Μεταιχμίου, η «Μνήμη της Πολαρόιντ» της Μαρλένας Πολιτοπούλου θα μας γνωρίσει τον σκιτσογράφο και ειδικό ερευνητή της αστυνομίας Παύλο Γ., που σκαλίζει μια υπόθεση που κρατάει από τον Εμφύλιο.
● Η «Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α.», το νέο βιβλίο της Λένας Κιτσοπούλου (Κέδρος), παρουσιάστηκε στη Β΄ Σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου Αθήνας, σε σκηνοθεσία της ίδιας της συγγραφέως. Επίσης στο τέταρτο βιβλίο της, η Νίκη Τρουλινού τη βγάζει «Μ’ ένα καφάσι μπίρες», αφηγούμενη την ιστορία μιας γυναίκας που μεγαλώνει σε μια κοινωνία που αλλάζει, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και το νέο βιβλίο του Δημήτρη Σωτάκη «Μαθήματα αναπνοής». Στις προσεχείς εκδόσεις του Κέδρου φιγουράρουν ακόμα τα νέα βιβλία: του Βαγγέλη Ραπτόπουλου («Απέραντα άδειο σπίτι»), της Νίκης Αναστασέα («Οι μικρές απολαύσεις του κυρίου Ευαγγελινού»), του Σπύρου Καρβουνίδη («Παρατεχνικές κουβέντες»), της Εύης Λαμπροπούλου («Ταραγμένο κορίτσι») και του Κωνσταντίνου Ακύλλα («Μπαμ»).
● Κάτι παραπάνω από αξιοπρόσεκτο αποδείχθηκε το λογοτεχνικό ντεμπούτο της Κάλλιας Παπαδάκη, που στον «Ήχο του ακάλυπτου» (Πόλις) αφηγείται έξι διαφορετικές ιστορίες, που συνδέονται μεταξύ τους, με ήρωες τους ένοικους μιας πολυκατοικίας της Αθήνας.
● Από τον Γαβριηλίδη, τέλος, κυκλοφόρησε η δεύτερη ποιητική συλλογή της Ελένης Μπουκαούρη «Ξένες γλώσσες».
O Ντίνος Χριστιανόπουλος επιλέγει τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη στο βιβλίο του «Ανθολογία τραγουδιών του Βασίλη Τσιτσάνη, με κριτικό υπόμνημα» (Ιανός) και παραθέτει πληροφορίες και κρίσεις για τα τραγούδια. Στη φωτό ο Β.Τ. στην αυλή του σπιτιού του, στα Τρίκαλα (1980).
Μελέτες, βιογραφίες, δοκίμια
● Δύο σημαντικά βιβλία κυκλοφόρησαν πρόσφατα με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου: τα Ελληνικά Γράμματα εξέδωσαν το αναθεωρημένο «Γιάννης Ρίτσος - Ένα σχεδίασμα βιογραφίας» της Αγγελικής Κωττή, ενώ η Άγρα δημοσίευσε τις «Τροχιές σε διασταύρωση», δηλαδή την αλληλογραφία του Ρίτσου με την Καίτη Δρόσου και τον Άρη Αλεξάνδρου, σε επιμέλεια της Λίζυς Τσιριμώκου.
● Συνταρακτικό είναι το αυτοβιογραφικό «Η απογοήτευσή μου από τη Ρωσία (Τα δύο χρόνια στη Ρωσία)» της διάσημης αναρχικού Εύα Γκόλντμαν (Απόπειρα), που ασκεί έξω από τα δόντια κριτική στην επιβολή της «δικτατορίας χωρίς το προλεταριάτο» που επιβλήθηκε στην ΕΣΣΔ μετά την Οκτωβριανή επανάσταση.
● Από τις εκδόσεις Πάπυρος τον Ιούνιο αναμένεται και μία άκρως ενδιαφέρουσα για σινεφίλ και μη βιογραφία: «Rosebud - Η ζωή του Όρσον Γουέλς», γραμμένη από τον Ντέιβιντ Τόμσον.
● Η θυελλώδης σχέση με τον πρώτο άντρα της Ροζέ Βαντίμ και η σεξουαλική επανάσταση, ο πόλεμος του Βιετνάμ και το κίνημα αμφισβήτησης της δεκαετίας του ’60, οι μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες και το βραβείο Όσκαρ, η κατάθλιψη… Ή αλλιώς «Η ζωή μου», η αυτοβιογραφία της Τζέιν Φόντα που αναμένεται από την Ωκεανίδα.
● Όσοι αδημονούσαν για το δεύτερο μέρος της αυτοβιογραφίας του Κωνσταντίνου Τζούμα με τον τίτλο “Complete unknown” από τον Καστανιώτη, μπορούν να το βρουν στα βιβλιοπωλεία. Σ’ αυτό ο κύριος “Café Society” εστιάζει στα χρόνια της παραμονής του στην πολύβουη Νέα Υόρκη των χρόνων του ’70.
● Αν και κατά πολύ νεότερη, η «Βιογραφία» της Amy Winehouse από τις εκδ. Athens Voice/Κoan έχει ενδιαφέρον όσο και «ζουμί».
● Το «Ιδιοφυείς ανώνυμες γυναίκες που άλλαξαν την επιστήμη» (Μελάνι) της Patricia Fara είναι, κατά πώς λέει κι ο τίτλος του, αφιερωμένο σε γνωστές και άγνωστες γυναίκες που προσέφεραν στις επιστήμες.
● Ο Πατάκης λανσάρει τον Απρίλιο και μια νέα σειρά με το γενικό τίτλο «Καφές με…», ήτοι μια εκ των έσω γνωριμία με περίφημες προσωπικότητες της ιστορίας, της φιλοσοφίας, της τέχνης κ.λπ. Οι τέσσερις πρώτοι τίτλοι της σειράς αφορούν τον Βούδα, τον Πλάτωνα, τη Μέριλιν Μονρόε και τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ.
● Η πολυπραγμοσύνη του Λεονάρντο Ντα Βίντσι αποτυπώνεται εκ νέου στα «Σημειωματάρια», που κυκλοφόρησαν πριν από λίγο καιρό από το Μεταίχμο.
● Κλασικό κείμενο της ευρωπαϊκής πολιτικής παράδοσης θεωρείται η «Δεύτερη πραγματεία περί κυβερνήσεως» του Άγγλου φιλοσόφου Τζον Λοκ, το οποίο μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά (Πόλις) 300 ακριβώς χρόνια μετά την πρώτη δημοσίευσή του.
● Κατ’ αντιστοιχία, η «Πολιτική ανυπακοή» (σε επανέκδοση από την Ερατώ) του Χένρι Ντέιβιντ Θορό είναι ένα κλασικό πολιτικό έργο της αμερικανικής διανόησης του 19ου αιώνα.
● Γυρνώντας πιο πίσω, στο 17ο αιώνα, στις σελίδες της «Ηθικής» (Εκκρεμές) θα διαπιστώσεις γιατί το έργο του Σπινόζα παραμένει επιδραστικό, ενώ περνώντας στο σήμερα το ζήτημα της «Κοινωνικής ενσωμάτωσης» στη σύγχρονη εποχή πραγματεύεται η ομώνυμη μελέτη της Ντομινίκ Σναπέρ, από τις εκδόσεις Κριτική. Από τις ίδιες εκδόσεις θα κυκλοφορήσουν τον Μάιο το έγκυρο «Η εξέλιξη της οικονομικής σκέψης - Από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα» του Ρότζερ Μπακχάουζ, που διατρέχει την ιστορία των οικονομικών, και το οικολογικό «10 λεπτά για τον πλανήτη». Η Anne Tardy προτείνει στο εικονογραφημένο βιβλίο της καθημερινές πρακτικές για την προστασία του πλανήτη.
● Αν πάλι σε θέλγουν οι καλοδιατυπωμένες θεωρίες και οι μελλοντολογικές προβλέψεις, τσέκαρε οπωσδήποτε το συλλογικό έργο «Το μυστήριο του 2012» (Κέδρος), που θέτει το ερώτημα «τι θα συμβεί το 2012;», χρονιά που σύμφωνα με τα ημερολόγια των Μάγια θα σημάνει το τέλος μιας ολόκληρης εποχής για τη Γη.
● Το «Φαντασιακό στον Μεσαίωνα» (Κέδρος) εξετάζει στο ομώνυμο βιβλίο του ο Γάλλος πανεπιστημιακός Ζακ Λε Γκοφ.
● Μετά τη «Γέννηση της βασίλισσας του σκακιού», η σπουδαία Μέριλιν Γιάλομ καταπιάνεται στον «Καιρό των καταιγίδων» (Άγρα) με το ρόλο των γυναικών στη Γαλλική Επανάσταση και αντλεί το υλικό της από αφηγήσεις που άφησαν αριστοκράτισσες, αστές και χωρικές της εποχής εκείνης. Δώσε επίσης προσοχή και στο «Οι πειρατές της Καραϊβικής: Άξονας ελπίδας» του πάντα πολιτικοποιημένου και επίκαιρου Ταρίκ Αλί, από τις ίδιες εκδόσεις.
● Και δύο βιβλία για την κουβανέζικη επανάσταση: από τις εκδόσεις Αιώρα, το «Η Ιστορία θα με δικαιώσει» του Φιντέλ Κάστρο, δηλαδή η απολογία του κομαντάντε στη δίκη του μετά την πρώτη αποτυχημένη επίθεση στο στρατόπεδο Μονκάδα (1952), και από τις εκδ. Πάπυρος τα «Παιδιά από το Ντολόρες» του Πάτρικ Σάιμς, που προσεγγίζει την κουβανέζικη επανάσταση μέσω της ανθρωπογεωγραφίας του νησιού. Παραμένοντας στην περιοχή, μια τελείως διαφορετική ματιά από ένα ταξιδιωτικό, για να παίρνεις ιδέες: «Βενεζουέλα, Τρινιντάντ &Τομπάγκο» του Γιώργου Καράμπελα, από τη σειρά «Οδοιπορικό στον Κόσμο» των εκδόσεων Οξύ.
● Τις μυστικές και αθέατες πλευρές της γαλλικής πρωτεύουσας φιλοδοξεί να φωτίσει ο Άντριου Χάσεϊ με το βιβλίο του «Παρίσι, η μυστική ιστορία» (Πάπυρος, θα εκδοθεί τον Ιούνιο), προσεγγίζοντας το θέμα του από την πλευρά των περιθωριακών και ανατρεπτικών στοιχείων της πόλης.
● Ένα «Δοκίμιο για μια κοινωνική ιστορία του αυτοκινήτου» παρουσιάζει ο Ηλίας Καφάογλου στο βιβλίο του «Αυτοκίνητος κόσμος» (Ύψιλον). Την επίδραση του goth στοιχείου στην τέχνη, τη λογοτεχνία αλλά και την καθημερινότητα εξετάζει η «Βίβλος της γοτθικής κουλτούρας» του Γκάβιν Μπάντλεϊ στις εκδόσεις Οξύ. Τέλος, η ογκώδης «Εγκυκλοπαίδεια του κρασιού» των εκδόσεων Larousse, που κυκλοφόρησε από το Οξύ, περιλαμβάνει οτιδήποτε αξίξει να ξέρει κανείς για τον οίνο ως γεύση, τέχνη κι επιστήμη. Εις υγείαν!
Εξομολογήσεις του Νίκου Καββαδία στον Μήτσο Κασόλα για τη θάλασσα, τη γυναίκα, τον έρωτα, την Αριστερά, τους φίλους του, το θάνατο, κάτω από τον εύγλωττο τίτλο «Ο δαίμονας χόρευε μέσα του» (Καστανιώτης).
Λογοτεχνία απ’ όλο τον κόσμο
● Από τις εκδ. Νεφέλη το ημι-σατυρικό «Κάθρην - Μια ιστορία» του Ουίλιαμ Θάκερεϊ ανήκει στην κλασική σχολή του αγγλικού μυθιστορήματος του 19ου αιώνα, ενώ τα «Περιστατικά» είναι το πρώτο βιβλίο του Ρώσου αβανγκαρτνίστα πεζογράφου και ποιητή Δανιήλ Χαρμς που μεταφράζεται στα ελληνικά.
● Το αυτοβιογραφικό «Ένας πολύ γλυκός θάνατος» θεωρείται από τα αριστουργήματα της Σιμόν ντε Μποβουάρ, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον «Κλιματιζόμενο εφιάλτη» του Χένρι Μίλερ, που αναμένεται τον Μάιο – και τα δύο από το Μεταίχμιο.
● Μια σειρά από χαρακτήρες που μοιάζουν καθημερινοί όσο και γκροτέσκοι φιγουράρουν στο «Βιβλίο του Άλλου» (Τόπος) της Αγγλίδας Ζέιντι Σμιθ, που θα βρίσκεται στις προθήκες τον Απρίλιο.
● Πολυαναμενόμενο είναι και κάθε νέο βιβλίο του Φίλιπ Ροθ, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για το “Exit Ghost” (Πόλις), δηλαδή για την τελευταία συνέχεια του περίφημου κύκλου του «Ζούκερμαν».
● Η Άγρα τέλος θα εκδώσει σύντομα άλλο ένα έργο του Γερμανού Β. Γκ. Ζέμπαλντ με τον τίτλο «Εκ του φυσικού».
● Στις εκδόσεις Καστανιώτης: Τα 60s πάντα γοητεύουν, και σ’ αυτή την περίοδο των «καιρών που αλλάζουν» (που θα ’λεγε κι ο Dylan) αναφέρεται το νέο μυθιστόρημα της Βρετανίδας νομπελίστριας Ντόρις Λέσινγκ με τον τίτλο «Το πιο γλυκό όνειρο». Ένας νεαρός ομοφυλόφιλος είναι ο ήρωας του «Μωρίς» του Βρετανού Ε. Μ. Φόρστερ, το οποίο γράφτηκε το 1914, ωστόσο παρέμεινε ανέκδοτο μέχρι το θάνατο του συγγραφέα (1970). Στα χρόνια του εμφυλίου στη Βόρεια Ιρλανδία εκτυλίσσεται η «Μυστική γραφή» του Σεμπάστιαν Μπάρι, ενώ η ζωή στα προάστια του Λονδίνου στα πρώτα χρόνια του ’70 ζωντανεύει στο «Κάτι έχω να σας πω», το νέο μυθιστόρημα του ινδικής καταγωγής Άγγλου συγγραφέα Χανίφ Κιουρέισι. Παλιός γνωστός και αγαπημένος κι ο Ίταλο Καλβίνο, του οποίου το «Αν μια νύχτα του χειμώνα ένας ταξιδιώτης» θα εκδοθεί τον Ιούνιο. Κάτι που ισχύει και για τις «Πεδινές πολιτείες» του Κόρμακ ΜακΚάρθι («Καμιά προσευχή για τους πεθαμένους», «Ο δρόμος»), που είναι για τη σύγχρονη αμερικανική λογοτεχνία ό,τι ήταν ο Τζον Φορντ για το γουέστερν. Η διαδρομή μιας νεαρής κοπέλας από ένα αγγλικό ψαροχώρι στα πεζοδρόμια του Λονδίνου των τελών του 19ου αιώνα είναι το θέμα του «Χείλη σα βελούδο» της Σάρα Ουότερς. Η Τζάκι, ο Μουσολίνι, ο Βάργκας Λιόσα παρελαύνουν στις «Αναμνήσεις μιας κυρίας» του έξοχου Περουβιανού Σαντιάγο Ρονκαλιόλο.
● Στις 10 Μαΐου αναμένονται από το Μελάνι αφενός η «Δηλητηριώδης βίβλος» της Barbara Kingsolver, δυνατό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στο Βελγικό Κονγκό κατά τη διακήρυξη της Ανεξαρτησίας του (1960), και το «Εξαιρετικά δυνατά και απίστευτα κοντά» του Jonathan Safran Foer. Στη σειρά «Παγκόσμια Λογοτεχνία» φιγουράρουν προς έκδοση τα μυθιστορήματα «Πού πάμε μπαμπά;» του Γάλλου Ζαν Λουί Φουρνιέ και «Χαμένοι στη μετάφραση» της Νικόλ Μόουνς.
Ο συγγραφέας Τζον Φορντ έχει τιμηθεί με το βραβείο Πούλιτζερ για την «Ημέρα ανεξαρτησίας». Το νέο του πόνημα «Η χώρα, όπως είναι» (τον Απρίλιο από τον Πατάκη) χαρακτηρίστηκε ως ένα «μεγάλο αμερικανικό μυθιστόρημα».
● Best seller έγινε στην Ισπανία το “La Escriba” του Αντόνιο Γκαρίδο, που τα δικαιώματά του στην Ελλάδα εξασφάλισαν οι εκδόσεις Λαγουδέρα.
● Την ιστορία τριών γενεών μιας οικογένειας από τη Λισαβόνα παρακολουθεί το «Νεκροταφείο πιάνων» (Ελληνικά Γράμματα) του Πορτογάλου Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο.
● Eντός Απριλίου κυκλοφορούν από τις εκδ. Κριτική οι «Σχέσεις ενοχής» της Νοτιοαφρικανής ανθρωπολόγου Σέριντουεν Ντόβεϊ, που διαβάζεται και σαν μια μελέτη της διαστροφικής φύσης της εξουσίας.
● «Μετά από το σεισμό» λέγεται το νέο βιβλίο του Χαρούκι Μουρακάμι που θα εκδώσει η Ωκεανίδα, με 6 –λίαν αντισυμβατικές– ιστορίες του φημισμένου Ιάπωνα, ενώ από την άλλη πλευρά του Ειρηνικού ο Αμερικάνος Σκοτ Χάλερ εμπνέεται από το ομηρικό έπος στο μυθιστόρημά του «Ταξίδι στη σκιά του Οδυσσέα».
● Από τη σειρά Letras του Πάπυρου ήδη κυκλοφορεί η συλλογή «Αξολότλ και άλλα διηγήματα» με 19 διηγήματα του Αργεντίνου δεξιοτέχνη της γραφής Χούλιο Κορτάσαρ, ο οποίος όπως αναφέρεται «ήθελε να ταυτίσει τη ζωή με την ποίηση και την επανάσταση».
● Από την Κίνα έρχεται το βιβλίο «Πεκίνο σε κώμα» του Μα Γιαν, μια εμπνευσμένη σάτιρα του κινεζικού καθεστώτος. Φλεγματικό χιούμορ αλλά και ανατροπές χαρακτηρίζουν τη γραφή του Οξφορδιανού Πολ Τόρντεϊ στο «Ψαρεύοντας σολομούς στην Υεμένη» (Μίνωας).
● Ο Αμερικανός Ντέιβ Μπόλινγκ είδε το πρώτο του βιβλίο με τον τίτλο «Γκερνίκα» να μεταφράζεται σε 11 γλώσσες – στα ελληνικά από τον Ψυχογιό.
● Ο Μάρτιν Βάζερ θα μιλήσει στο Ινστιτούτο Γκαίτε στις 27 Μαΐου και στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (28-31 Μαΐου), όπου τιμώμενη χώρα είναι η Γερμανία. Το πιο πρόσφατο μυθιστόρημά του που κυκλοφορεί στα ελληνικά είναι η «Στιγμή του έρωτα» από την Εστία.
● Στη σειρά «Σύγχρονοι Κλασικοί» των εκδόσεων Scripta θα κυκλοφορήσουν δύο βιβλία της Κολέτ: η «Γάτα» και το “Cheri”.
● Από τον Κέδρο να περιμένεις την «Κουζίνα του διαβόλου» του Γάλλου Αλέν Ζερμέν, το «Στους κήπους της Ανατολής» του Αντουάν Γκαλάντ, καθώς και το «Ο λύκος μέσα της» του Μάρτιν Μίλαρ.
Στο «Δοκίμιο για την Αμερική» (Εστία) ο Γιώργος Θεοτοκάς με αφορμή την παραμονή του στην Αμερική (1952-53) αναφέρεται σε πολιτικά και πολιτιστικά θέματα της πατρίδας του και της σχέσης της με τη Δύση. Στη φωτό ο Θεοτοκάς με άλλους εκδρομείς στο Γκραν Κάνυον (1952).
«McMafia - Έγκλημα χωρίς σύνορα», Misha Glenny, μτφ. Όλγα Γεράκη, εκδ. Πάπυρος
Στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί στο παρελθόν κάμποσες αξιόλογες ιστορικές μελέτες για το οργανωμένο έγκλημα. Σχεδόν όλες τους έχουν στο στόχαστρο την Ιταλία ή τις ΗΠΑ και λίγο πολύ αναφέρονται στο παρελθόν – «Κόζα Νόστρα - Η ιστορία της σικελικής Μαφίας» (Κανάκης), «Το συνδικάτο» (Ηλέκτρα), «Οι συμμορίες της Νέας Υόρκης» (Μεταίχμιο), «Γόμορρα» (Πατάκης) κ.ά. Το βιβλίο του Misha Glenny «McMafia - Έγκλημα χωρίς σύνορα» από τις εκδ. Πάπυρος, αντίθετα, αφενός προσεγγίζει το ζήτημά του πιο σφαιρικά (από το Ντουμπάι ως την Ιαπωνία και από τα Βαλκάνια και την πρώην ΕΣΣΔ ως την Κολομβία), αφετέρου στέκεται στις δύο τελευταίες δεκαετίες και αναλύει ένα ιστορικό φαινόμενο εν εξελίξει. Πολυταξιδεμένος και έμπειρος δημοσιογράφος του BBC, διαπιστευμένος στην πρώην Γιουγκοσλαβία στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου, ο Βρετανός συγγραφέας τοποθετεί την αφετηρία του στην εποχή του βίαιου διαμελισμού της γείτονος, της κατάρρευσης του Υπαρκτού και της διάσπασης της Σοβιετικής Ένωσης.
Ιστορικά τεκμηριωμένο και συναρπαστικό στην αφήγησή του, το βιβλίο του Glenny δεν είναι απλώς μια καταγραφή, ένα ανέξοδο who is who των απανταχού «νονών» και του κύκλου εργασιών τους. Τουναντίον, εξερευνεί διαλεκτικά τον ομφάλιο λώρο που συνδέει τη γιγάντωση του οργανωμένου εγκλήματος με την παγκοσμιοποίηση, τον καπιταλισμό, την επιθετική οικονομία της αγοράς και την απουσία του κρατικού ελέγχου: το οργανωμένο έγκλημα υπάρχει και ανθεί επειδή η κρατική εξουσία τού επιτρέπει να υπάρχει.
Και μια λεπτομέρεια για τους ρέκτες του αστυνομικού. Στις αρχές του ’90, οι Τσετσένοι αρχι-κατσαπλιάδες στο Λονδίνο ήταν εγκατεστημένοι στο διπλανό κτίριο του Νο 22 της Μπέικερ Στριτ, δηλαδή ακριβώς δίπλα στην οικία του Σέρλοκ Χολμς. Η ιστορία επαναλαμβάνεται μόνον ως φάρσα...
Ένα από τα πιο σημαντικά βιβλία ολόκληρης της χρονιάς ανήκει αναμφισβήτητα στις εκδόσεις Τόπος: «Και έβρασαν οι ιπποπόταμοι στη γούρνα τους!», το μυθιστόρημα που έγραψαν μαζί οι Τζακ Κέρουακ και Ουίλιαμ Μπάροουζ, άσημοι ακόμη στα τέλη της δεκαετίας του ’40, και το οποίο παρέμεινε ανέκδοτο (και στα αγγλικά) μέχρι το 2008. Κυκλοφορεί το Πάσχα…
Σε ό,τι αφορά τον Κέρουακ, οι εκδόσεις Ηριδανός έβγαλαν πριν από μερικές εβδομάδες την ποτισμένη από την τζαζ ποιητική συλλογή “Mexico City Blues”, με θαυμάσια μετάφραση και πρόλογο του Γιάννη Λειβαδά. Ο ίδιος έχει κάνει τη μετάφραση στο «Η σούτρα της χρυσής αιωνιότητας» του Κέρουακ, που είχε κυκλοφορήσει για πρώτη φορά το ’60 από το City Lights και αναμένεται οσονούπω από την Απόπειρα.