Βιβλιο

Τι ετοιμάζουν οι εκδοτικοί οίκοι για το καλοκαίρι;

Μύρισε χαρτί

11640-26573.jpg
Θανάσης Μήνας
ΤΕΥΧΟΣ 254
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
38178-85978.jpg

Αστυνομικά, ελληνική λογοτεχνία, δοκίμια, μελέτες, μυθιστορήματα απ’ όλο τον κόσμο για τη βιβλιοθήκη του καλοκαιριού.

Θα τα διαβάσουμε, θα μιλήσουμε γι’ αυτά στους επόμενους μήνες. Είναι αστυνομικά, ελληνική λογοτεχνία, δοκίμια, μελέτες, μυθιστορήματα απ’ όλο τον κόσμο. Η Α.V. έφτιαξε τη βιβλιοθήκη του καλοκαιριού.

● Τρεις πολύ δυνατούς τίτλους από ισάριθμους μετρ του αστυνομικού θα κυκλοφορήσει σύντομα η Άγρα: το “Tishomingo Blues” του  Έλμορ Λέοναρντ, το “Because The Night” του Τζέιμς Ελρόι και τον «Άνθρωπο από το Αρχάγγελσκ» του Ζορζ Σιμενόν. Από τον ίδιο εκδοτικό αναμένονται άλλα δύο αστυνομικά, που τοποθετούνται το πρώτο στα ρωμαΐκά χρόνια και το δεύτερο στη βυζαντινή περίοδο. Ο λόγος για το “Cave Canem” της Ιταλίδας Ντανίλα Κομάστρι Μοντανάρι και για το «Μέδουσα από σμάλτο» του Παναγιώτη Αγαπητού, αντίστοιχα.

● Στους αρχαίους χρόνους διαδραματίζεται και το «Αριστοτέλης και τα Ελευσίνια Μυστήρια» της Μάργκαρετ Ντούντι των εκδόσεων Αιώρα, το τέταρτο βιβλίο της σειράς με ήρωα-ντετέκτιβ τον Σταγειρίτη μεγάλο φιλόσοφο.

● Από τον Ψυχογιό κυκλοφορεί ήδη το «Κορίτσι με το τατουάζ», ήτοι το πρώτο μέρος της τριλογίας “Millenium” του πολυβραβευμένου Σουηδού Στιγκ Λάρσον, ο οποίος δυστυχώς έφυγε νωρίς. Μεγάλο όνομα του σκανδιναβικού αστυνομικού είναι και ο Χένινγκ Μάνκελ. Το “Firewall” των ίδιων εκδόσεων είναι αισίως το πέμπτο μυθιστόρημά του που μεταφράζεται στα ελληνικά.

● Τα Ελληνικά Γράμματα ποντάρουν –και ορθώς πράττουν– στον κορυφαίο του polar Ζαν Πατρίκ Μανσέτ. Στο “Que D’os!”, «Τι λούκι!» στα ελληνικά, «ο μοναχικός ντετέκτιβ Ευγένιος Ταρπόν αναλαμβάνει για πρώτη φορά μια δύσκολη κι επικίνδυνη υπόθεση: την εξαφάνιση μιας τυφλής κοπέλας, στην οποία εμπλέκεται μια συμμορία εμπόρων ναρκωτικών, η οποία, υπό την κάλυψη κάποιας θρησκευτικής αίρεσης, ξεπλένει χρήματα σε χαρτοπαικτικές λέσχες». Σκληρό νουάρ α λα Τσάντλερ και Χάμετ είναι και το «Όπλο μετά μουσικής» του Αμερικανού Τζόναθαν Λέθεμ.

● Πνευματικό παιδί του Μανσέτ (αλλά και του Καμί) είναι ο Γάλλος Μορίς Ατιά, τον οποίο γνωρίσαμε με το υπέροχο «Μαύρο Αλγέρι». Στο έντονα πολιτικό “Point Rouge” των εκδόσεων Πόλις μεταφέρει τη δράση στη Γαλλία των τελών του ’67, που σιγοβράζει λίγο πριν από το ξέσπασμα του Μάη. Οι «Παραχαράκτες» –των ίδιων εκδόσεων– του Αντουάν Μπελό δεν είναι ακριβώς αστυνομικό μυθιστόρημα, όμως έχουν μπόλικο σασπένς καθώς πραγματεύονται την ιστορία μια μυστικής οργάνωσης που φέρεται να ευθύνεται για ορισμένες από τις μεγαλύτερες απάτες όλων των εποχών. 

● Τη σχέση ανακριτή και θύματος εξερευνεί το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα «Η επιστροφή του Φρόυλερ», του εγκατεστημένου στην Ελβετία Σπύρου Μοσκόβου, που κυκλοφορεί από την Εστία. Υπόψη ότι ο συγγραφέας είναι προσκεκλημένος στη Διεθνή  Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (28-31 Μαΐου), όπου θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου. Σε ό,τι αφορά το αστυνομικό, η Εστία θα εκδώσει επίσης το «Ένα καπρίτσιο» του κλασικού Βρετανού Τζον Φόουλς («Η ερωμένη του Γάλλου υπολοχαγού»). 

● Ύστερα από την έκδοση του περίφημου «Μετά τα μεσάνυχτα», το Μελάνι κυκλοφορεί άλλο ένα βιβλίο της Daphne du Maurier –μετρ του είδους–, το «Έρχεται κακοκαιρία, ιστορίες μυστηρίου». Το Μελάνι επίσης προτείνει τη «Μαθητεία» της Γαλλίδας θιασώτριας του αστυνομικού Ρασέλ Μαζάν.

● Από τον Κέδρο κυκλοφορούν ήδη τα «Αντρικά παιχνίδια» της Μοσχοβίτισσας Άννα Μαρίνινα, με ηρωίδα τη νεαρή υπαστυνόμο Νάστια Καμένσκαγια στο κατόπιν ενός κατά συρροή δολοφόνου. Ανατριχίλες υπόσχεται και το νέο μυθιστόρημα της Κέιτ Μος, που επιστρέφει με την «Κρύπτη» ύστερα από τον παγκοσμίως επιτυχημένο «Λαβύρινθο». 

● Από το Μεταίχμιο, το “Mysterioso” του Σουηδού Άρνε Νταλ χρίζει προσοχής μόνο και μόνο για τον τίτλο του, που είναι παρμένος από την ομώνυμη σύνθεση του Thelonious Monk. Το Μεταίχμιο επίσης θα εκδώσει το «Σημάδι του σκορπιού», του ανερχόμενου Πολωνού Μάρεκ Κραγιέφσκι, αλλά και τον «Μινώταυρο» της Ρουθ Ρέντελ, ήτοι της σπουδαιότερης Αγγλίδας εκπροσώπου του ψυχολογικού θρίλερ.

● «Το φονικό φιλί», του Τούρκου Μεχμέτ Μουράτ Σομέτ, είναι το πρώτο της σειράς βιβλίων του με ήρωα έναν transsexual ντετέκτιβ, τον οποίο και θα μας συστήσει τον άλλο μήνα ο Πατάκης. Τον Μάιο επίσης θα απολαύσεις άλλη μια σειρά από περιπέτειες του αστυνόμου Μονταλμπάνο, διά χειρός Αντρέ Καμιλέρι, στο μυθιστόρημα «Τα φτερά της πεταλούδας».   

● Σε ό,τι αφορά τα κατασκοπικά, μη χάσεις τον «Άνθρωπο του Σμάιλι» (Καστανιώτης) του Τζον Λε Καρέ. Master!

● Και ένα αστυνομικό graphic novel από τις εκδ. Τόπος: «Ο καθηγητής Οράτιος Ντόρλαν», του Αντρέι Κλιμόφσκι, όπου η δράση είναι κυρίως εγκεφαλική και «η συνείδηση και πραγματικότητα αρχίζουν να εναλλάσσονται». Σε ό,τι αφορά τα graphic novels, θρυλικό για το underground θεωρείται το «Συμβόλαιο με τον Θεό» του Γουίλ Άισνερ (1917-2005), που θα εκδοθεί από την Απόπειρα και περιγράφει ιστορίες από το Μπρονξ της Ν. Υ. της εποχής της κρίσης του ’30.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κουίρ βιβλίο του μήνα: Η Λέσλι Άμπσερ «Στο σπίτι με τα μυστικά»
Το κουίρ βιβλίο του μήνα: Η Λέσλι Άμπσερ «Στο σπίτι με τα μυστικά»

Ένα βιβλίο μυστηρίου για ένα κορίτσι που μεγαλώνει προσπαθώντας ν’ ανακαλύψει τον εαυτό του, αλλά και το κατά πόσο ο Αμερικανός πατέρας του ήταν μπλεγμένος με την Απριλιανή χούντα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.