- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β) σε συνεργασία με τον 105,5 Στο Κόκκινο διοργανώνουν, στο πλαίσιο του 46ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, εκδήλωση με θέμα «Οκτωβριανή Επανάσταση, 100 χρόνια: Διαρκής έμπνευση για συγγραφείς και κινηματογραφιστές» την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, 20.30.
Ο Στάθης Βαλούκος (ιστορικός κινηματογράφου) αναφέρει πως «η Ρωσική Επανάσταση μέσα από το πολιτικό αποτέλεσμα που επέφερε, δηλαδή την εγκατάσταση του πρώτου ιστορικά κομμουνιστικού κράτους, επέδρασε καθοριστικά στην τέχνη του 20ού αιώνα. Το όραμα κάθαρσης που εξέπεμψε στις χώρες μιας καθημαγμένης Ευρώπης από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο συγκίνησε κι ενέπνευσε μερίδα συγγραφέων και διανοούμενων σε όλο τον κόσμο. Στη Σοβιετική Ένωση η επανάσταση εξιστορήθηκε σε διηγήματα ή μυθιστορήματα, και περισσότερο σε κινηματογραφικές ταινίες. Ωστόσο, η νέα πολιτική εξουσία επέβαλε και νέους κανόνες στην τέχνη: την εξόρυξη του αισθητισμού και του κυρίαρχου τότε μοντερνισμού και την αντικατάστασή τους από τον Σοσιαλιστικό Ρεαλισμό, ένα καινούριο ύφος προσαρμοσμένο να στηρίξει απλά και κατανοητά τα επιτεύγματα της επανάστασης. Χαρακτηριστικά του νέου ύφους ήταν η ευθύγραμμη πλοκή, η απουσία ψυχολογικής ενδοσκόπησης, η δημιουργία και ταύτιση του αναγνώστη με επαναστατημένους "θετικούς" ήρωες και η πολιτική υμνολογία και θριαμβολογία.
Στη Δυτική τέχνη, η επανάσταση επέδρασε με διαφορετικό τρόπο: Στη λογοτεχνία έφερε στο προσκήνιο και ανέδειξε τις ευθύνες του συγγραφέα έναντι της κοινωνίας προτάσσοντας την ανάδειξη των κοινωνικών προβλημάτων και την προτεραιότητα του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού έναντι των προσωπικών καλλιτεχνικών αναζητήσεων. Στα χρόνια του μεσοπολέμου αρκετοί "στρατευμένοι" ποιητές, συγγραφείς και σκηνοθέτες, σοσιαλιστές, αριστεροί, ανθρωπιστές αλλά και εστέτ (όπως οι γάλλοι σουρεαλιστές) επηρεάστηκαν και στήριξαν την κομμουνιστική πρακτική και ιδεολογία, πολλοί μάλιστα εξ αυτών ταυτίστηκαν πολιτικά με το Καθεστώς ταξιδεύοντας στη Σοβιετική Ένωση ως επίσημοι προσκεκλημένοι του κράτους και ως ομιλητές σε συνέδρια και εκδηλώσεις καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του '30».
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο θα μιλήσουν οι Παναγιώτης Μανιάτης (συγγραφέας), Μαρία Κομνηνού (καθηγήτρια στο τμήμα ΕΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεν. Γραμματέας Δ. Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος), Έλλη Παπαγρηγορίου (απόφοιτος Κρατικού Ωδείου Μόσχας Τσαϊκόφσκι και ΠΜΣ Πολιτιστικής Διαχείρισης Πάντειο Παν/ιο, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου «Τέχνη και ιδεολογία: 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση», Πάντειο Πανεπιστήμιο) ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος του 105,5 Στο Κόκκινο, Ευγενία Λουπάκη.
Θα ακολουθήσει ένα 40λεπτο μουσικό intermezzo, που επιμελήθηκε και παρουσιάζει ο Νίκος Χατζηελευθερίου, με μουσική και τραγούδια εμπνευσμένα από την Οκτωβριανή Επανάσταση, τα ιδανικά και τα προτάγματά της.
Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, 20:30. Στον χώρο των εκδηλώσεων του 46ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2017
Δείτε πληροφορίες για το φεστιβάλ στο Guide της Athens Voice