Όσοι διαβάζουν βιβλία γίνονται καλύτεροι άνθρωποι
Κλείστε την τηλεόραση, λέει η νέα έρευνα του πανεπιστημίου Κίνγκστον του Λονδίνου
Θέλεις να γίνεις καλύτερος άνθρωπος; Πιάσε ένα από τα βιβλία που στέκονται στα σκονισμένα ράφια της βιβλιοθήκης σου, διότι νέα έρευνα δείχνει πως όσοι διαβάζουν τακτικά γίνονται με τον καιρό πιο ευγενικοί, φιλικοί και συναισθηματικοί άνθρωποι.
Η μελέτη, η οποία διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο Κίνγκστον του Λονδίνου, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που διαβάζουν βιβλία είναι πιο κοινωνικοί σε σχέση με όσους προτιμούν την τηλεόραση από τις σελίδες ενός μυθιστορήματος. Στην έρευνα συμμετείχαν 123 άτομα. Πρώτα απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο για ποια βιβλία τους αρέσουν, για το τι βλέπουν στην τηλεόραση και στη συνέχεια εξετάστηκαν πάνω στις διαπροσωπικές και επικοινωνιακές δεξιότητές τους.
Ωστόσο, όλα τα βιβλία δεν είναι ίδια. Σύμφωνα με τους πανεπιστημιακούς του Κίνγκστον το είδος της λογοτεχνίας που προτιμά κάθε άνθρωπος είναι ενδεικτικό της συναισθηματικής του ευφυΐας. Οι αναγνώστες μυθιστορημάτων παρουσίασαν μεγαλύτερη θετική κοινωνική συμπεριφορά, ενώ όσοι διαβάζουν πρόζα ή ρομαντικές νουβέλες είναι σαφώς πιο συναισθηματικές ψυχές. Οι λάτρεις της πιο πειραματικής λογοτεχνίας είναι άτομα με πολύπλευρη προσωπικότητα, ενώ οι πιο κοινωνικοί όλων είναι όσοι αγαπούν τα βιβλία με χιούμορ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα μπορούσε η εικονική πραγματικότητα να είναι μια μορφή αυθεντικής πραγματικότητας; Μήπως ζούμε ήδη σε μια προσομοίωση που έχει δημιουργηθεί από κάποια τεχνητή νοημοσύνη; Τι μας είπε ο συγγραφέας
«Δεν θα πάψω να αγαπώ τα βιβλία του Νιλ Γκέιμαν, αλλά δεν μπορώ πια να τα υποστηρίξω δημόσια»
Ένα έχω να πω, σαπό στον Σελίν για το μυθιστόρημα και εύγε στην Εστία που μας έκανε δώρο αυτή την έκδοση
Μιλήσαμε με αφορμή το βιβλίο του Με τα Μάτια του Ρίγκελ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.