Η Θεσσαλονίκη του Ισίδωρου Ζουργού
Με το τελευταίο του μυθιστόρημα, «λίγες και μία νύχτες», ο συγγραφέας πετυχαίνει το απόλυτο ιστορικό spleen
Και το καταφέρνει με μια μυθιστορία υψηλού επιπέδου, καθώς η ερωτική ιστορία του Λευτέρη Ζεύγου και της Ντολμένισσας Εβραίας Μίρζα βαδίζει πλάι-πλάι με την ιστορία της Θεσσαλονίκης από τη νύχτα που ο εξόριστος - έκπτωτος Σουλτάνος Αβδούλ Χαμίντ κλείνεται στην έπαυλη Αλάτίνη, άνοιξη του 1909. Μέχρι και στα τέλη των 70s, όπου γέρος πια διηγείται τη ζωή του σε φιλόλογο μέσω αγγελίας. Παιδεμένο βιβλίο το «λίγες και μία νύχτες» (Πατάκης), απίστευτη η ένταση των λέξεων αλλά και της εικόνας, μιας και ο Ζουργός καταφέρνει να πιάσει και να περιγράψει απόλυτα στάνταρ ντόπιας ανθρωπογεωγραφίας: εδώ στη Θεσσαλονίκη, η σχεδόν εικονοκλαστική αφήγησή του πιάνει και αναμεταδίδει τον σφυγμό μιας πόλης, τότε που η Βασιλίσσης Όλγας - Λεωφόρος των Εξοχών και των Κήπων ήταν γεμάτη αρχοντικές επαύλεις αστών εμπόρων.
Στο διαπολιτισμικό σταυροδρόμι των Ελλήνων, των Εβραίων, των Μωαμεθανών, των Αρμένηδων αλλά και των δυνάμεων των γαλλικών και των άλλων πολυεθνικών στρατών που «εποίκησαν» τη Θεσσαλονίκη στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εικονοκλαστική στο φόντο, προσωπικά δεν έχω διαβάσει τέτοια θριαμβευτικώς επιτυχημένη αφήγηση περί της ρυμοτομίας, του ταξικού αλλά και πολιτικοκοινωνικού τοπίου - διαστρωμάτωσης των περιοχών της Θεσσαλονίκης, η ιστορία αλλά και η Ιστορία του Ζουργού πετυχαίνουν ένα μποντλερικό σπλιν. Ο αναγνώστης στη μέση ακριβώς αυτής της σχεδόν εξωτικής φαντασμαγορίας «βιώνει» την ερωτική ιστορία αλλά και το μέγεθος της κοσμοθεσσαλονίκης με τρόπο συναρπαστικό.
Οι έμποροι, οι κυρίες με τα κρινολίνα, οι φτωχοδιάβολοι με τα όνειρα ανέλιξης, το αστικό χρήμα κόντρα με το μικροπαρεμπόριο του προλεταριακού δρόμου, οι εφημερίδες της εποχής, τα καφέ σαντάν με τον ηδονισμό τους, οι φτωχογειτονιές με τις φωτιές του Κλήδωνα, η Καραμπουρνού με τις βάρκες των ψαράδων και τις θαλάσσιες γραμμές μεταφοράς του πληθυσμού, οι σοσιαλιστικές ιδέες του Μπεναρόγια αλλά και ο επελαύνων βενιζελισμός - ανασύσταση του χάρτη της επικράτειας, καταγράφονται τόσο μεστά. Αναμενόμενο βέβαια για το τάλαντο του Ισίδωρου Ζουργού: το μυθιστορηματικό του στίγμα, χρόνια τώρα, κι η ματιά του στο χθες αλλά και το σήμερα των ηρώων του είναι ευθύβολο, στοχαστικό, περισκοπικό και σαρωτικά καταγραφικό. Ζώντας στη Θεσσαλονίκη, ερευνώντας το χθες της αλλά και παρατηρώντας εξονυχιστικά λεπτομερώς τους ανθρώπους, στο «λίγες και μία νύχτες» θεωρώ πως ο συγγραφέας καταφέρνει να περιγράψει τον άστατο τούτο θεσσαλονικιώτικο χωροχρόνο. Υφαίνοντας μέσα από τις ανάσες ζώντων και τεθνεώτων ένα βιβλίο διαμάντι για την «ανήκεστο βλάβη της ύπαρξης, αυτήν που προκάλεσε ο πιο δημεγέρτης αιώνας, ο εικοστός».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα μπορούσε η εικονική πραγματικότητα να είναι μια μορφή αυθεντικής πραγματικότητας; Μήπως ζούμε ήδη σε μια προσομοίωση που έχει δημιουργηθεί από κάποια τεχνητή νοημοσύνη; Τι μας είπε ο συγγραφέας
«Δεν θα πάψω να αγαπώ τα βιβλία του Νιλ Γκέιμαν, αλλά δεν μπορώ πια να τα υποστηρίξω δημόσια»
Ένα έχω να πω, σαπό στον Σελίν για το μυθιστόρημα και εύγε στην Εστία που μας έκανε δώρο αυτή την έκδοση
Μιλήσαμε με αφορμή το βιβλίο του Με τα Μάτια του Ρίγκελ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.