Βιβλιο

Ποιο βιβλίο λατρεύει να διαβάζει η κάθε χώρα;

Ο χάρτης της λογοτεχνίας

80450-179984.jpeg
Έφη Πάλλη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
350220-726583.jpg

Αναρωτηθήκατε ποτέ, ποιο είναι το διασημότερο λογοτεχνικό βιβλίο στην Ελλάδα, στην Γαλλία ή στην μακρινή Βραζιλία; Αλήθεια, ποιο είναι το πιο πολυδιαβασμένο αφήγημα στην Ινδία και ποιο στη Ρωσία;

Μια τέτοια απορία πρέπει να τριγυρνούσε στο μυαλό του Backforward24, χρήστη τou Reddit, ο οποίος αποφάσισε να σχεδιάσει έναν χάρτη που ονομάστηκε « Ο Παγκόσμιος Χάρτης της Λογοτεχνίας» και παρουσιάζει τα αγαπημένα και πιο δημοφιλή βιβλία ανά χώρα.

Στο περίγραμμα κάθε χώρας, αναγράφεται ο τίτλος του βιβλίου όπως είναι στο εξώφυλλο, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό είναι πανέμορφο λογοτεχνικό μωσαϊκό που θα μπορούσε από μόνο του να αποτελεί έργο τέχνης!

Είναι αξιοθαύμαστο δε, ότι ο χρήστης της εν λόγω πλατφόρμας, δεν αρκέστηκε μόνο στη δημοφιλία του κάθε βιβλίου, αλλά έλαβε υπόψη και άλλους δείκτες όπως είναι  η διαχρονικότητα και η επίδραση στους αναγνώστες.

Στη Μεγάλη Βρετανία, επικράτησε το αριστούργημα της Τζέιν Όστιν «Περηφάνεια και Προκατάληψη», στην Γαλλία οι «Άθλιοι» και στην Ρωσία το «Πόλεμος και Ειρήνη» του Λέοντος Τολστόι, συγγραφέα του οποίου το έργο αναγνωρίστηκε μετά το θάνατό του, με τον ίδιο να φεύγει από τη ζωή με το παράπονο ότι περιθωριοποιήθηκε για τις απόψεις του και δεν εκτιμήθηκε η προσφορά του.

Το «Όταν Σκοτώνουν τα Κοτσύφια» της Χάρπερ Λι, φαίνεται να είναι το διασημότερο βιβλίο στις ΗΠΑ,  ενώ στην αντίπερα όχθη, «Το όνειρο της κόκκινης κάμαρας» ή αλλιώς «Η ιστορία της Πέτρας» είναι σύμφωνα με τον δημιουργό του χάρτη το πιο πολυδιαβασμένο κινέζικο μυθιστόρημα που γράφτηκε τον 18ο αιώνα. Το «Με λένε κόκκινο» του Ορχάν Παμούκ είναι το αγαπημένο βιβλίο στη γείτονα Τουρκία και το «Ο Θεός των μικρών πραγμάτων» της Arundhati Roy, που γράφτηκε μόλις το 1997 είναι το δημοφιλέστερο βιβλίο των Ινδών.

Όσο δε για την Ελλάδα, φαίνεται πως το Ομηρικό έπος, η Ιλιάδα, επικρατεί στις καρδιές των Ελλήνων και κατέχει την δική του θέση στον χάρτη.

[Map] Literature Map of the World(5735×2913)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φώτης Πεχλιβανίδης - Ένα καινούργιο χθες
Φώτης Πεχλιβανίδης - Ένα καινούργιο χθες: Rock the Kasbah!

«Τότε έγραφα για πράγματα που δεν είχαμε βρει ακόμα λέξεις να τα περιγράψουν, όπως η τοξική αρρενωπότητα, τα fake news), η κουλτούρα της επαγρύπνησης εναντίον φυλετικών προκαταλήψεων και διακρίσεων»

Σέρχιο Πιτόλ: Η Τέχνη Της Γραφής
Σέρχιο Πιτόλ: Η Τέχνη Της Γραφής

Το βιβλίο του Σέρχιο Πιτόλ «Η τέχνη της φυγής» (Δώμα, μετ. Αγγελική Βασιλάκου) είναι ο πρώτος τόμος της «Τριλογίας της μνήμης» του Μεξικανού συγγραφέα. Το ξεκίνησα και δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου.

Το κουίρ βιβλίο της εβδομάδας: Greekling, του Kostya Tsolakis
Το κουίρ βιβλίο της εβδομάδας: Greekling, του Κόστια Τσολάκης

Greekling, όπως Γραικύλος, εκ του Graeculus: φράση υποτιμητική που χρησιμοποιούνταν από τους Ρωμαίους για συμπολίτες τους που ήθελαν να το παίζουν Έλληνες. Κατά (μειωτική) επέκταση: ο υποταγμένος Έλληνας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.