Βιβλιο

Βάλε τους ανθρώπους που άλλαξαν τα εξώφυλλα δίσκων στη βιβλιοθήκη σου

Για πρώτη φορά τα 372 σχέδια των Hipgnosis βρίσκονται σε μια έκδοση. Ποιοι είναι οι designers μπροστά από κάθε σπουδαίο άλμπουμ;  

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
350039-726140.jpg

Συνέλαβαν, σχεδίασαν και παρουσίασαν τα πιο πρωτοποριακά και σουρεαλιστικά εξώφυλλα από τα 60s μέχρι τα 80s. Όταν έχεις δημιουργήσει το εξώφυλλο του «Dark Side of The Moon» ή το «Ummagumma» των Pink Floyd, οι λέξεις μοιάζουν περιττές για να περιγράψουν τι έχεις φτιάξει. Αν ο Peter Blake έκανε την αρχή με το εξώφυλλο του «Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band» των Beatles σπάζοντας την παράδοση που ήθελε κάποια χαμογελαστά ή σκεπτικά πορτρέτα των καλλιτεχνών, η συνέχεια ήταν δική τους. Αν σήμερα η εικόνα των μουσικών ορίζεται μέσα από τα βιντεοκλίπ τους στο YouTube, τότε η πλατφόρμα να εκφράσουν την αισθητική τους ήταν αυτό που έβλεπε μπροστά του κάποιος στο δισκοπωλείο. Μπορεί να μην υπήρχε Photoshop αλλά υπήρχε οίστρος.  

 

Led Zeppelin, Wings, Yes, Genesis, AC/DC, 10cc, Peter Gabriel, Bad Company, Syd Barrett, Black Sabbath και XTC, είναι μερικοί από τους καλλιτέχνες που τους εμπιστεύτηκαν για να οπτικοποιήσουν το «όραμά» τους. Η δημιουργική τους προσέγγιση εκτός από πέντε βραβεία Grammy για εξώφυλλα δίσκων, τους κατέστησε επιδραστικούς όχι μόνο στη μουσική ιστορία αλλά και σε κάθε δημιουργικό πεδίο της ποπ κουλτούρας. Από τη γραφιστική μέχρι τη διαφήμιση και τη μόδα, οι ιδέες τους είναι πάντα μια χρήσιμη δεξαμενή για να αντλήσεις έμπνευση.

Βάλε τους ανθρώπους που άλλαξαν τα εξώφυλλα δίσκων στη βιβλιοθήκη σου

Τώρα, για πρώτη φορά, το σύνολο της δουλειάς τους έρχεται σε ένα συλλεκτικό φωτογραφικό λεύκωμα από τον εκδοτικό οίκο Thames and Hudson. To «Vinyl. Album. Cover. Art: The Complete Hipgnosis Catalogue» αφηγείται με τις μνημειώδεις εικόνες τους την ιστορία της σχεδιαστικής ομάδας στις 320 σελίδες τους. Από το 1967 όπου οι Storm Thorgerson και Aubrey Powell το πήραν απόφαση, συναντώντας εν συνεχεία τον Peter Christopherson, οι εγκέφαλοί τους πήραν τα μυαλά των νέων με όσα σκέφτηκαν.

Βάλε τους ανθρώπους που άλλαξαν τα εξώφυλλα δίσκων στη βιβλιοθήκη σου

Η έκδοση χωρίζεται σε δύο μέρη. Η ενότητα «Imagination» εξηγεί στους αναγνώστες την ιστορία πίσω από τη γέννηση κάθε artwork μέχρι το τελικό εξώφυλλο που αντίκρυσε κάθε τύπος στο δισκοπωλείο, συνοδευόμενη από πλούσιο αρχειακό υλικό. Η ενότητα «Realization» περιλαμβάνει όμορφα φωτογραφικά πορτρέτα των μουσικών με τους οποίους συνεργάστηκαν. Πολλές από τις λήψεις που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ, παραμένοντας «θαμμένες». 

Βάλε τους ανθρώπους που άλλαξαν τα εξώφυλλα δίσκων στη βιβλιοθήκη σου

«Το μάντρα μας ήταν πως ένα καλό σχέδιο θα δημιουργούσε πάντα ενδιαφέρον, είτε είχε να κάνει σχέση με τους στίχους, την εικόνα της μπάντας και τη μουσική της είτε όχι» σημειώνει στον πρόλογο της έκδοσης ο Aubrey Powell.

Βάλε τους ανθρώπους που άλλαξαν τα εξώφυλλα δίσκων στη βιβλιοθήκη σου

Άγρια φαντασία, φευγάτες ιδέες, μια ευκαιρία να μάθει κανείς τι όμορφο συνέβη στον καιρό που βασιλιάς ήταν το βινύλιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φώτης Πεχλιβανίδης - Ένα καινούργιο χθες
Φώτης Πεχλιβανίδης - Ένα καινούργιο χθες: Rock the Kasbah!

«Τότε έγραφα για πράγματα που δεν είχαμε βρει ακόμα λέξεις να τα περιγράψουν, όπως η τοξική αρρενωπότητα, τα fake news), η κουλτούρα της επαγρύπνησης εναντίον φυλετικών προκαταλήψεων και διακρίσεων»

Σέρχιο Πιτόλ: Η Τέχνη Της Γραφής
Σέρχιο Πιτόλ: Η Τέχνη Της Γραφής

Το βιβλίο του Σέρχιο Πιτόλ «Η τέχνη της φυγής» (Δώμα, μετ. Αγγελική Βασιλάκου) είναι ο πρώτος τόμος της «Τριλογίας της μνήμης» του Μεξικανού συγγραφέα. Το ξεκίνησα και δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου.

Το κουίρ βιβλίο της εβδομάδας: Greekling, του Kostya Tsolakis
Το κουίρ βιβλίο της εβδομάδας: Greekling, του Κόστια Τσολάκης

Greekling, όπως Γραικύλος, εκ του Graeculus: φράση υποτιμητική που χρησιμοποιούνταν από τους Ρωμαίους για συμπολίτες τους που ήθελαν να το παίζουν Έλληνες. Κατά (μειωτική) επέκταση: ο υποταγμένος Έλληνας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.