Απωλέσθη υπηρέτρια 13 ετών, μετρίου αναστήματος και ξανθή
Οι Θανάσης Γιοχάλας και Ζωή Βαΐου έκαναν την έκπληξη καθώς συγκέντρωσαν 2.600 αγγελίες της περιόδου 1833-1940 στο βιβλίο τους «Ο Κίτσος ο Λεβέντης, και άλλες αγγελίες» (εκδ. Εστία).
Οι αγγελίες χωρισμένες σε έντεκα ενότητες (από διαφημιστικές και χιουμοριστικές έως αρραβώνων, γάμων και διαζυγίων, ή για προσφορά & αναζήτηση εργασίας) και όλες ερανισμένες από 140 εφημερίδες και περιοδικά της Αθήνας (αν και υπάρχουν αναφορές και σε άλλες πόλεις) χτίζουν την τοιχογραφία ενός (ελληνικού) αιώνα. Πίσω από τις αγγελίες προβάλλουν ήθη της εποχής ‒πολλές από αυτές θα ξεσήκωναν σήμερα την οργή καθώς δεν συνάδουν με την πολιτικά ορθή σκέψη‒, σκιαγραφούνται ανθρώπινοι τύποι, αναδύονται συμπεριφορές, ενώ μέσω αυτών παρακολουθείς την εξέλιξη της γλώσσας που συνδέει «ομηρικά σπαράγματα» με τύπους της λόγιας γλώσσας και την ακραιφνή αρχαϊζουσα με τη λαϊκή. Επιπλέον, οι δύο αγγελιο-συλλέκτες ‒στους οποίους αξίζουν το λιγότερο συγχαρητήρια‒ επιχειρούν συγκεντρωτικά συμπεράσματα για κάθε μία από τις κατηγορίες. Ο τόμος (507 σελ.) θα μπορούσε να συνυπολογιστεί στους τόμους της ελληνικής ιστορίας, αν και τη θέση του στη βιβλιοθήκη θα διεκδικήσουν τόσο τα αφιερωμένα στην ελληνική γλώσσα ράφια όσο και αυτά με τα «χιουμοριστικά» βιβλία.
Εδραπέτευσεν ο Κίτσος ο λεβέντης, η έλαφος του κ. Παρασκευαΐδου. Ο συλλαβών αυτήν παρακαλείται να την παραδόση τω ιδιοκτήτη.
Εφημερίς
ΕΤΟΣ Ε΄, ΑΡΙΘ. 19
Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 1878
Δούλη νέα δωδεκαετής και επιτηδεία ζητεί κύριον.
Η «Φήμη»
ΕΤΟΣ Β΄, ΑΡΙΘ. 98
Σάββατον 19 Φεβρουαρίου 1838
Μία υπηρέτρια νέα, έως 22 ετών, ωραία εις υπερβολήν, ζητεί να συσταθή ως τοιαύτη εις κανένα Κύριον, με συμφωνίαν όμως έγγραφον να μην την ενοχλήση εις την τιμήν της, ειδέ μη, θέλει τον ενάξει εις το δικαστήριον να τη πληρώση όλον το χρονικόν της μισθόν και ν’ αναχωρήση απ’ αυτόν.
Η «Φήμη»
ΕΤΟΣ Α΄, ΑΡΙΘ.61
Σάββατον2 Οκτωβρίου 1837
Ντατά ζητεί οικίαν. Η διεύθυνσις εις το γραφείον της «Εφημερίδος».
Εφημερίς
ΕΤΟΣ Δ’, ΑΡΙΘ. 351
Σάββατον 17 Δεκεμβρίου 1877
Ζητούνται 10 καλαί θηλάστραι εσωτερικαί δια το Νηπιακόν Ορφανοτροφείον. Ο μισθός αυτών ωρισθή εις δρ. 45 κατά μήνα.
Εφημερίς
ΕΤΟΣ Α΄, ΑΡΙΘ. 278
Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 1882
Ο αρχιμουσικός κ. Σάιλερ απώλεσε προχθές εν ταις αμάξαις του σιδηροδρόμου ή παρά τους σταθμούς, την ράβδον της μουσικής αρχηγίας (baquette) και προσφέρει αμοιβήν 25 φρ. εις ον τινά, ήθελεν εύρει και αποδώσει αυτό.
Εφημερίς
ΕΤΟΣ Ε΄, ΑΡΙΘ. 146
Παρασκευή 26 Μαΐου, 1878
ΜΠΙΖΕΛΙΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΡΩΣΙΚΑ εις σάκκους, βράζοντα ταχέως, ευρίσκονται παρά τω εν Πειραιεί φαρμακοποιώ κυρίω Ραυτοπούλω.
Ώρα
ΕΤΟΣ Ε΄, ΑΡΙΘ. 19
Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 1879
Παρά τη οικία του Ιω. Σαχίνη πλησίον της βρύσεως του θεάτρου πωλούνται βδέλλαι πρώτης ποιότητος και εις μέτριαν τιμή.
Η Ταχύπτερος Φήμη
ΕΤΟΣ ΙΖ΄, ΑΡΙΘ. 1.044
Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 1853
Ζητούμεν συγγνώμην παρά των εντιμότατων κ.κ. μπάρμπα-Λάμπρου και γερο-Σταματιάδου του έμπορο-λαμπαδο-μεταπρατοταβερνιάρη και λοιπών Χαλκιδέων, επιστρεψάντων το φύλλον εις τον όγδοον αριθμόν, διότι δεν ηδυνήθημενεις το αναχείρας φύλλον να τους θυμιατίσωμεν, και τούτο ένεκεν χώρου, ως ελλείψεως φιλοτιμίας αυτών. Ας λάβουν ολίγην υπομονήν και θέλομεν τους ευχαριστήσει προσεχώς με το παραπάνω.
Εμπαίκτης
ΕΤΟΣ Α΄, ΑΡΙΘ. 9
Σάββατον 9 Ιουνίου 1873
Νέος εκ του εξωτερικού, ηλικίας 32 ετών, χήρος άνευ τέκνου, αλλά μονόφθαλμος, έχων δε μηνιαίον εισόδημα δρ. 170, επιθυμεί να νυμφευθή γυναίκα έχουσαν ανάλογον εισόδημα και ανάλογον ελάττωμα. Πληροφορίαι δι’ επιστολών προς τον κ. Σ.Φ. γραφείο «Θορύβου»
Θόρυβος
ΕΤΟΣ Α΄, ΑΡΙΘ, 3
7 Ιουλίου 1898
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Εποχές κόλασης ή paradiso;
Κείμενα των Όργουελ, Λούξεμπουργκ, Ιστράτι και Γκογκ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.