Μια διέξοδος από το Μνημόνιο
Ο δημοσιογράφος Αλέκος Λιδωρίκης περιηγείται 6 χρόνια στην Αθήνα και καταγράφει αλλαγές
«Αθήνα - Περιηγήσεις και Ίχνη» είναι ο τίτλος του βιβλίου του δημοσιογράφου Αλέκου Λιδωρίκη (Εκδόσεις Παρουσία, 2017). Όπως αναφέρει ο καθηγητής Αλέξανδρος Παπαγεωργίου - Βενετάς, προλογίζοντας το βιβλίο, ο συγγραφέας περπάτησε στην πόλη του κοιτάζοντας γύρω του ερευνητικά. Σαν άσκηση προσωπική –ικανοποίηση δημιουργικής περιέργειας και παιχνίδι συγχρόνως– οι επανειλημμένες συναντήσεις του με κτίσματα, μνημεία, δρόμους και πλατείες της Αθήνας, τον οδήγησαν στη γραφή συντόμων αφηγήσεων που συνοδεύονται από καίριες φωτογραφίες στο διάβα ενός χρόνου». Και συνεχίζει: «Τους χώρους και τα κτίσματα εκείνα της πόλης που αποτελούν τοπόσημά της με τα οποία ταυτίζεται ο πολίτης, έβαλε στο στόχαστρό του ο παρατηρητής. Μαθαίνουμε τα βασικά για την μορφή, την ιστορία και τα γεγονότα που συνδέονται με τα σημεία αναφοράς της Αθήνας».
Οι περιηγήσεις στην Αθήνα γράφτηκαν την περίοδο 2009-2011, όταν, όπως γράφει ο Αλέκος Λιδωρίκης, μια λέξη, «μνημόνιο», έμπαινε αιφνιδιαστικά στο δημοσιογραφικό καθημερινό λεξιλόγιο, και άλλαξε δραματικά τον οικονομικό και κοινωνικό περίγυρο του τόπου. Οι αθηναϊκές περιηγήσεις ήταν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η ανάγκη μιας ανάσας οξυγόνου από το καθημερινό οικονομικό ρεπορτάζ, διαφυγής από αριθμούς και στατιστικές, από mail, κινητά καθώς και από το κυνήγι της είδησης. Ο συγγραφέας, έξι χρόνια μετά, γύρισε στα ίδια σημεία που είχε περιηγηθεί και όπου διαπίστωσε διαφορές, τις κατέγραψε.
Τα κείμενα και οι φωτογραφίες του βιβλίου δεν αναφέρονται μόνο σε γνωστά ιστορικά σημεία και κτήρια της Αθήνας αλλά και σε απλές γειτονιές, και καταγράφουν αναμνήσεις περιπατητών που ο συγγραφέας συνάντησε στη διάρκεια των περιηγήσεών του.
Ο Αλέκος Λιδωρίκης ξεκίνησε τη δημοσιογραφία, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πήρε το Master of Arts στη Διπλωματική Ακαδημία του Λονδίνου στο University of Westminster (MA). Εργάζεται στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων καλύπτοντας οικονομικά θέματα, ενώ άρθρα δημοσιεύονται σε εφημερίδες και περιοδικά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα μπορούσε η εικονική πραγματικότητα να είναι μια μορφή αυθεντικής πραγματικότητας; Μήπως ζούμε ήδη σε μια προσομοίωση που έχει δημιουργηθεί από κάποια τεχνητή νοημοσύνη; Τι μας είπε ο συγγραφέας
«Δεν θα πάψω να αγαπώ τα βιβλία του Νιλ Γκέιμαν, αλλά δεν μπορώ πια να τα υποστηρίξω δημόσια»
Ένα έχω να πω, σαπό στον Σελίν για το μυθιστόρημα και εύγε στην Εστία που μας έκανε δώρο αυτή την έκδοση
Μιλήσαμε με αφορμή το βιβλίο του Με τα Μάτια του Ρίγκελ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.