Βιβλιο

Ήταν μία καλή χρονιά για τα κόμικς

Τα καλύτερα του 2016, ελληνικά και ξένα

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
334659-694742.jpg

Τα κόμικς γίνονται όλο και μεγαλύτερα. Εκδόσεις, events, μεγάλες διοργανώσεις, μεγάλη ποικιλία ηρώων και στιλ, διαφορετικές σχολές, κινηματογραφικά και τηλεοπτικά deals και το καλύτερο: όλο και περισσότερο νέοι που μπαίνουν στο σύμπαν των κόμικς είτε ως φανς, είτε ως δημιουργοί.

Η Βάλια Σκούρτση από το αγαπημένο comics store Tilt (Ασκληπιού 37) μας έδωσε μερικά χρήσιμα στοιχεία. Το Tilt διαθέτει κυρίως αυτοεκδόσεις, από τις οποίες ξεχώρισαν φέτος:

Ήταν μία καλή χρονιά για τα κόμικς

Το «Tales from the Strips» της DaNi (Δανάη Κηλαϊδόνη) που κέρδισε το Βραβείο Κοινού στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς το 2015. «Η κοπέλα είναι ταλεντάρα και ήδη δουλεύει για την 2000 AD» είπε η Βάλια. «Έχει βγάλει 4 τεύχη και εξαντλήθηκαν σε χρόνο dt.»

Ήταν μία καλή χρονιά για τα κόμικς

Το «Concordia» του Στάθη Πετρόπουλου ο οποίος έχει εικονογραφήσει παιδικά βιβλία στην Αγγλία, έχει σχεδιάσει σουβενίρ για το μουσείο της Ακρόπολης ενώ φέτος έβγαλε το πρώτο του κόμικ και κυκλοφόρησε μία νέα έκδοση, το ‘Sketchbook, Volume1’ που συγκεντρώνει σκίτσα και σχέδια από το 2012 μέχρι και το 2016.

Ήταν μία καλή χρονιά για τα κόμικς

Το «Cult Obscurity Club» της «πιτσιρίκας με μέλλον» Ευγενίας Βερελή. Το πρώτο τεύχος πήγε στο Malta Comic Con αυτόν το μήνα ενώ το 2ο τεύχος είναι υπό κατασκευή.

Ήταν μία καλή χρονιά για τα κόμικς

Το «Blue Moon» της Aniro η οποία έχει κάνει και το εξώφυλλο των Vodka Juniors.

Από τα άλμπουμς των εκδοτικών εταιρειών πολύ καλά πήγε το συλλογικό «The Very Closed Circle» της γνωστής ομώνυμης ομάδας, από τις εκδόσεις Jemma και ο «Πιρού» της Βάλιας Καπάδαη και του Παύλου Παυλίδη από τις εκδόσεις Socomic.

Ήταν μία καλή χρονιά για τα κόμικς Ήταν μία καλή χρονιά για τα κόμικς

Το 2016 ήταν μία καλή χρονιά και για έλληνες δημιουργούς που εκδόθηκαν φέτος στην Αμερική.

Αυτοί που πραγματικά φάνηκαν με τη δουλειά τους, είναι:

Ήταν μία καλή χρονιά για τα κόμικς

Ο Μιχάλης Διαλυνάς με το «Woods» (Boom! Studios), σε σενάριο του James Tynion και σχέδιο του Μιχάλη. Το κόμικ έχει φτάσει στον 5ο τόμο και έχουν ήδη υπογράψει για να γίνει τηλεοπτική σειρά με ηθοποιούς. Αίσθηση τρόμου σε μικρή κωμόπολη τύπου Stephen King. Στις 16 Οκτωβρίου 2013, 437 μαθητές, 52 δάσκαλοι και 24 άτομα προσωπικού εξαφανίζονται από ένα επαρχιακό γυμνάσιο του Μιλγουόκι χωρίς να αφήσουν πίσω τους κανένα ίχνος. Άπειρα έτη φωτός μακριά, σε κάποιο αχαρτογράφητο σημείο του διαστήματος, εμφανίζονται 513 άνθρωποι από το πουθενά, στη μέση ενός αρχαίου περιβάλλοντος. Πού, πώς, ποιοι, γιατί… τα ερωτήματα πολλά και οι απαντήσεις πιο παράξενες και από την πιο προχωρημένη φαντασία.

Ήταν μία καλή χρονιά για τα κόμικς

Ο Ηλίας Κυριαζής με το «Dirk Gently» (IDW Publishing) του Arvind Ethan David σε σχέδιο του Ηλία. Η σειρά παίζεται ήδη στην τηλεόραση. Το είχε ξεκινήσει άλλος, αλλά από τη στιγμή που έγινε τηλεοπτικό ανέλαβε τη σειρά κόμικ ο Κυριαζής. Ο Dirk Gently, κυνηγημένος από εφιάλτες μιάς χαμένης παιδικής του ηλικίας, επιστρέφει στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ για να ζητήσει τη συμβουλή του πρώην καθηγητή του και χρονο-ταξιδευτή, Reg Chronotis. Εκεί ανακαλύπτει ότι ένας ολιστικός ντετέκτιβ μπορεί να έχει περισσότερα από ένα παρελθόν και οι περιπέτειές του ξεκινούν… Στο καστ της τηλεοπτικής σειράς είναι και ο Elijah Wood.

Ήταν μία καλή χρονιά για τα κόμικς

Ο Βασίλης Γκογκτζιλάς με το «Biggest Bang» (IDW Publishing) σε σενάριο του D.J. Kirkbride και σχέδιο του Βασίλη. Περιπέτεια στο διάστημα, στην αρχή του τέλους της αρχής της Οικουμένης, με τον Cosmos να έχει σώσει άπειρους πλανήτες και  να έχει κατατροπώσει έναν σατανικό, γαλαξιακό τύραννο. Κατάφερε να φέρει πίσω στη ζωή ακόμα και την αγαπημένη του, μαχήτρια του διαστήματος Wyan.

Ήταν μία καλή χρονιά για τα κόμικς

Ο Γιώργος Καμπάνταης με το «Double life of Miranda Turner» σε σενάριο του Jamie S. Rich και σχέδιο του Γιώργου. Βγήκε τον Οκτώβριο από την Image Comics που είναι η πιο hot εταιρεία αυτή τη στιγμή, πάνω από την DC και τη Marvel. Η Miranda Turner είναι αδελφή της Lindy Turner η οποία είναι διάσημο σούπερ μόντελ αλλά και η μασκοφόρος Cat που εκδικείται το κακό. Η Miranda δεν το γνωρίζει αυτό μέχρι που η Lindy εμφανίζεται ένα βράδυ στην κρεβατοκάμαρα της αδελφής της, ως φάντασμα, και της ζητάει να τη βοηθήσει να βρει τον δολοφόνο της.

Η Arh Comix μέχρι πέρσι έβγαζε φιγούρες και αγαλματάκια ηρώων κόμικς. Φέτος ξεκίνησε να εκδίδει και άλμπουμ και πήρε τον έλληνα Αβραάμ Καούα να γράψει ιστορίες και τον Γιάννη Ρουμπούλια, τον Μάνο Λαγουβάρδο και τον Χρήστο Μαρτίνη που ζει στο Εδιμβούργο για να τις εικονογραφήσουν. Δύο από τις καλύτερες σειρές είναι:

Ήταν μία καλή χρονιά για τα κόμικς

-- «Arhian Head Huntress» #1-5, σενάριο Arahom Radjah, Abraham Kawa, σχέδιο Γιάννης Ρουμπούλιας, Χρήστος Μαρτίνης. Η ηρωίδα είναι μία μοναχική μαχήτρια, ατρόμητη κυνηγός, περιπλανώμενη, γοητευτική, έξυπνη και πανέμορφη. Στον αγώνα της να σώσει ένα αθώο μικρό κορίτσι από τον κίνδυνο, η ζωή της θα αλλάξει για πάντα.

Ήταν μία καλή χρονιά για τα κόμικς

-- «Queen of Vampires», σενάριο Αβραάμ Κάουα, σχεδιο Μάνος Λαγουβάρδος, Hugh Pindur. Κυκλοφορεί τον Ιανουάριο του ’17. Ηρωίδα είναι η Arkhalla, μία άκαρδη, σκληρή, απέθαντη  βασίλισσα που διψάει για αίμα, με δαιμονικές δυνάμεις που μετατρέπει σε τέρατα όποιους μολύνει. Μόνο που κάποια στιγμή ερωτεύεται έναν σκλάβο αιχμάλωτό της, τον Shamath. Πόλεμος, έρωτας, τρόμος και αίμα.

Τα κόμικς αλλού

Το φουτουριστικό, s/f μπλογκ Io9 του Gizmodo, δημοσίευσε μία δική του λίστα με τα 20 καλύτερα αγγλόφωνα κόμικς της χρονιάς:

Ήταν μία καλή χρονιά για τα κόμικς

20) Power Rangers

Από τα Boom Studios έρχεται αυτή η ριζικά αναμορφωμένη εκδοχή των Power Rangers. Πολλοί περίμεναν μία χλιαρή, νοσταλγική αναβίωση των ‘90s αλλά τελικά το κόμικ ήταν μία ευχάριστη έκπληξη με μοντέρνα άποψη και πολλές καινοτομίες.

Creative team: Kyle Higgins, Hendry Prasetya, και Matt Herms

Ήταν μία καλή χρονιά για τα κόμικς

19) Future Quest

Νεοκυματικό κόμικς της DC, βασισμένο στα θρυλικά καρτούνς της Hanna-Barbera τα οποία ήταν αρκετά παιδικά αλλά το σημερινό αποτέλεσμα είναι πολύ όμορφο και ενδιαφέρον. Τώρα έχουμε σύμπραξη των αρκετά απλοϊκών ηρώων Space Ghost, Birdman και Johnny Quest των οποίων οι χαρακτήρες χτίζονται σιγά σιγά και αποκτούν βάθος και νόημα.

Creative Team: Jeff Parker, Craig Rousseau, Ron Randall, Steve Rude, και Evan Shaner

Ήταν μία καλή χρονιά για τα κόμικς

18) Britannia

Η Valiant κυκλοφορεί τις περιπέτειες του πρώτου ντετέκτιβ στην ιστορία, ενός μαχητή με έφεση στους γρίφους, στην αρχαία Ρώμη, του Antonius Axia. Λίγο πολιτική που θυμίζει Game of Thrones, βία και «αστυνομικό» θρίλερ. Έχουν κυκλοφορήσει 4 τεύχη και έπεται συνέχεια. Όλοι μίλησαν για μία ευχάριστη έκπληξη.

Creative Team: Peter Milligan, Juan Jose Ryp, και Jordie Bellaire

Ήταν μία καλή χρονιά για τα κόμικς

17) Black Widow

Η αγαπημένη Μαύρη Χήρα Natasha Romanova της Mάρβελ, την οποία πολλοί φανς (και της Σκάρλετ Γιόχανσον) θέλουν να τη δουν να πρωταγωνιστεί σε δική της, ολόδική της ταινία. Προς το παρόν θα ικανοποιηθούν με το χορταστικό κόμικ, εκρηκτικό, βίαιο και μυστηριώδες, αλλά και με πολλές επεξηγηματικές αναφορές στο τραγικό της παρελθόν.

Creative Team: Chris Samnee, Mark Waid, Matt Wilson και Joe Caramagna

Ήταν μία καλή χρονιά για τα κόμικς

16) Flintstones

Η DC αναλαμβάνει να εξωραΐσει άλλο ένα κλασικό καρτούν της Hanna-Barbera δίνοντας στους χαρακτήρες της σειράς εντελώς διαφορετικές διαστάσεις. Σήμερα οι Flintstones είναι ένα μεταμοντέρνο σχόλιο στο ρόλο της τέχνης, της πίστης, του καταναλωτισμού  και άλλων φαινομένων της σύγχρονης κοινωνίας, ιστορίες με μαύρο χιούμορ για τον πόλεμο και την πολιτική – και όλα αυτά στο γνωστό προϊστορικό περιβάλλον.

Creative team: Mark Russell, Steve Pugh, Chris Chuckry, and David Sharpe

Ήταν μία καλή χρονιά για τα κόμικς

15) Captain America: Sam Wilson

Θεωρήθηκε μία από τις καλύτερες περιπέτειες του Captain America των τελευταίων χρόνων. Ο ήρωας έχει μία πιο προσγειωμένη στην πραγματικότητα αίσθηση του δικαίου ενώ στην ιστορία θίγονται θέματα όπως  η μετανάστευση χωρίς να λείπει και το χιούμορ.

Creative Team: Nick Spencer, Daniel Acuña, Angel Unzueta, Szymon Kudranski, Paul Renaud, και John Rauch

Ήταν μία καλή χρονιά για τα κόμικς

14) Superman: American Alien

Ένας Σούπερμαν διαφορετικός με την υπογραφή του σεναριογράφου Max Landis και μιας ομάδας κορυφαίων σχεδιαστών, σε μία μίνι σειρά 7 τευχών. Η διαφορά βρίσκεται στο ότι βλέπουμε τον Σούπερμαν ως έναν φιλήσυχο νεαρό Clark Kent που ζει σε μία φάρμα στο Κάνσας και σιγά σιγά διαμορφώνεται στον σούπερ ήρωα. Για την ώρα όμως είναι γλυκομίλητος, χαριτωμένος, σέξι, ακόμα και αστείος χωρίς βέβαια να λείπουν και οι εξάρσεις βίας και δράσης.

Creative Team: Max Landis, Jock, Jonathan Case, Francis Manapul, Jae Lee, Joëlle Jones, Tommy Lee Edwards, και Nick Dragotta.

Ήταν μία καλή χρονιά για τα κόμικς

13) Deathstroke

Με την υπογραφή του γνωστού σεναριογράφου Christopher Priest που επέστρεψε, ο Deathstroke ξεδιπλώνει κάποια από τα πιο αντι-ηρωικά στοιχεία του χαρακτήρα του σε βαθμό που μπορεί να νοιώσει αποξένωση ο αναγνώστης από αυτόν. Όχι όμως, ο Deathstroke παραμένει ένας υπέρτατος κακός με πολλούς φανς.

Creative Team: Christopher Priest, Carlos Pagulayan, Jason Paz, Jeromy Cox, και Willie Schubert

Ήταν μία καλή χρονιά για τα κόμικς

12) Black Monday Murders

Με την υπογραφή του Jonathan Hickman για την Image Comics. Σκοτεινή ατμόσφαιρα, νουάρ αφήγηση, υπερφυσικός τρόμος, θέματα εξουσίας και ελέγχου της στη σύγχρονη αμερικάνικη κοινωνία. Μαγεία και κοινωνικο-οικονομική νεύρωση.

Creative Team: Jonathan Hickman και Tomm Coker

Ήταν μία καλή χρονιά για τα κόμικς

11) Mockingbird

Με την υπογραφή της πρωτόβγαλτης σεναριογράφου Τσέλσι Κάιν, η ηρωίδα Βοbbi Morse ζει μία ωραία, στιβαρή σούπερ κατασκοπική περιπέτεια με χιούμορ, ένταση, ζωντάνια και «γλυκές» νότες.

Creative Team: Chelsea Cain, Kate Niemczyk, και Rachelle Rosenberg

Ήταν μία καλή χρονιά για τα κόμικς

10) Midnighter and Apollo

Βρώμικη, άγρια, διασκεδαστική δράση με σούπερ ήρωες δύο γκέι αγόρια που ερωτεύονται. Ήδη θεωρούνται δύο από τους πιο απολαυστικούς LGBTQ χαρακτήρες που έχουν εμφανιστεί σε «εμπορικά» κόμικς και μάλιστα χωρίς να χάνουν ούτε καρέ από την ένταση και των δυναμισμό άλλων ιστοριών.

Creative Team: Steve Orlando, Fernando Blanco, Romulo Fajardo Jr, και Josh Reed

Ήταν μία καλή χρονιά για τα κόμικς

9) Ancestor

Μία ιστορία τεχνολογικής εξάρτησης και τεχνητής νοημοσύνης η οποία παραμένει μαζί σου, ακόμα κι αν εσύ πιστεύεις ότι έχεις ξεμπερδέψει μαζί της. Ωραίο, χορταστικό χόρορ με εγκεφαλικά, ευφυή σχόλια και ψυχεδελική αισθητική. Η καλή και η κακή πλευρά της τεχνολογίας στη ζωή μας.

Creative Team: Matt Sheehan και Malachi Ward

Ήταν μία καλή χρονιά για τα κόμικς

8) Unbeatable Squirrel Girl

Οι απολαυστικές, αστείες περιπέτειες της Doreen Green και των φίλων της, των Αχτύπητων Squirrel Girl που είναι αισιόδοξες, γλωσσούδες, λατρεύουν τα φιστίκια και άμα λάχει, βαράνε κιόλας. Ένα από τα πιο χιουμοριστικά, έξυπνα κόμικς της χρονιάς που σατιρίζει σχεδόν κάθε είδος κόμικ που υπάρχει.

Creative Team: Ryan North, Erica Henderson, Rico Renzi, και Travis Lanham

Ήταν μία καλή χρονιά για τα κόμικς

7) The Legend of Wonder Woman

Το 2017 θα είναι η χρονιά της, λένε όλοι. Αλλά σε αυτό το στόρι βλέπουμε το παρελθόν της και το πώς εξελίχθηκε στο να γίνει η τρομερή Wonder Woman. Ωραία, χορταστική ανάπτυξη του χαρακτήρα, ωραία καδραρίσματα και ανυπομονησία για τη συνέχεια.

Creative Team: Renae De Liz και Ray Dillon

Ήταν μία καλή χρονιά για τα κόμικς

6) Black Panther

Ένα από τα μεγαλύτερα, πιο επιτυχημένα κόμικς του 2016. Στέρεα, πλούσια δράση, πολλοί ενδιαφέροντες χαρακτήρες με σούπερ δυνάμεις αλλά και πολλές κοινωνικοπολιτικές ανησυχίες.

Creative Team: Ta-Nehisi Coates, Brian Stelfreeze, and Laura Martin

Ήταν μία καλή χρονιά για τα κόμικς

5) Saga

Παραμένει ένα από τα καλύτερα κόμικς επιστημονικής φαντασίας που έχουν υπάρξει. Αν και στο τέλος του 6ου κύκλου του, κρατάει πάντα σε πρώτο πλάνο τους αγαπημένους χαρακτήρες Marko, Alana, και Hazel. Συναισθηματικό, βαθύ και με την προσοχή στραμμένη σε θέματα οικογένειας.

Creative Team: Brian K. Vaughan, Fiona Staples, και Fonographiks

Ήταν μία καλή χρονιά για τα κόμικς

4) Monstress

Από την Image Comics. Ένας μητριαρχικός εναλλακτικός κόσμος στην Ασία του 1900. Πανέμορφες εικόνες με επιρροές από αισθητική art deco και steampunk. Μία έφηβη κοπέλα που προσπαθεί να επιβιώσει μέσα στον πόλεμο, με μία ικανότητα: την επικοινωνία της με ένα τέρας απίστευτης δύναμης. Μία «σχέση» που θα τους αλλάξει και τους δύο. Το Entertainment Weekly το χαρακτήρισε “Best New Original Series”.

Creative Team: Marjorie Liu και Sana Takeda

Ήταν μία καλή χρονιά για τα κόμικς

3) Paper Girls

Από την Image Comics και τον δημιουργό του Saga, Brian K. Vaughan, μία εντελώς διαφορετική ιστορία επιστημονικής φαντασίας και ενηλικίωσης για μία παρέα κοριτσιών και τις μυστηριώδεις περιπέτειές τους. Εξαιρετικοί χαρακτήρες και ιστορία με βάθος αλλά και πολλές freaky στιγμές που μένουν μαζί σου για πολύ καιρό μετά.

Creative team: Brian K. Vaughan, Cliff Chiang, και Matt Wilson.

Ήταν μία καλή χρονιά για τα κόμικς

2) Batman

Ο κύριος Bruce Wayne είχε την ευχαρίστηση να βρίσκονται δύο ολόκληρες και εξαιρετικές δημιουργικές ομάδες δίπλα του, το 2016.  Από τη μία η πλήρης ολοκλήρωση του χαρακτήρα δια χειρός Scott Snyder και Greg Capullo, και από την άλλη το επαναλανσάρισμα του χαρακτήρα για την DC, δια χειρός Tom King. Και στις δύο περιπτώσεις πολλές απορίες απαντήθηκαν στο ποιος είναι πραγματικά ο Bruce Wayne και ποιος ο Batman ενώ η σκοτεινιά συνεχίστηκε κανονικά και στις δύο όψεις του ίδιου ήρωα.

Creative teams: Scott Snyder, Greg Capullo, FCO Plascencia, Nathan Fairbairn, και Steve Wands, - Και Tom King, David Finch, Jordie Bellaire, Mikel Janin, Hugo Petrus, June Chung, και Clayton Cowles

Ήταν μία καλή χρονιά για τα κόμικς

1) The Vision

Το Io9 δηλώνει ευθαρσώς ότι είναι το πιο συναρπαστικό κόμικ της χρονιάς. Ο ήρωας, ο Vision,  είναι ένα android που θέλει να γίνει άνθρωπος και να αποκτήσει οικογένεια. Πηγαίνει στο εργαστήριο όπου δημιουργήθηκε από τον Ultron και όπου πρωτο-επαναστάτησε στην προκαθορισμένη του μοίρα οραματιζόμενος ένα καλύτερο μέλλον, και κατασκευάζει την οικογένεια των ονείρων του. Μία σύζυγο και δύο δίδυμες κόρες. Όλες του μοιάζουν, έχουν τις ίδες δυνάμεις με αυτόν και θέλουν απεγνωσμένα όπως ο Vision «να είναι κανονικοί άνθρωποι». Αστείο και λαλημένο, σκοτεινό και τραγικό, με βίαιη, μοντέρνα γραμμή και κινηματογραφική εξέλιξη. «Ένα masterclass».

Creative team: Tom King, Gabriel Hernandez-Walta, Jordie Bellaire, Clayton Cowles.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κουίρ βιβλίο του μήνα: Η Λέσλι Άμπσερ «Στο σπίτι με τα μυστικά»
Το κουίρ βιβλίο του μήνα: Η Λέσλι Άμπσερ «Στο σπίτι με τα μυστικά»

Ένα βιβλίο μυστηρίου για ένα κορίτσι που μεγαλώνει προσπαθώντας ν’ ανακαλύψει τον εαυτό του, αλλά και το κατά πόσο ο Αμερικανός πατέρας του ήταν μπλεγμένος με την Απριλιανή χούντα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.