Βιβλιο

Οι Γευστικές αναμνήσεις του Δημήτρη Ψυχογιού

14 μικρές ιστορίες με φαγητά, γλυκά και ποτά από τη δεκαετία του ’50 ως σήμερα.

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 594
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
332958-690274.jpg

Δεκατέσσερις μικρές ιστορίες που έχουν να κάνουν με φαγητά, γλυκά και ποτά. Πικρές, γλυκές και επώδυνες αναμνήσεις από τη δεκαετία του ’50 ως σήμερα. Οι γεύσεις που δοκίμασε και θυμάται, συνδέουν τον αφηγητή με παγκόσμιες μητροπόλεις και ταπεινά χωριά, με πολυτελή ξενοδοχεία και καλύβες τσοπαναραίων, με πανίσχυρους πολιτικούς και αλλοπαρμένους μυστικιστές με αγαπημένα πρόσωπα, εξυπηρετικούς προαγωγούς και ξωτικά.

Τι γεύση έχει το σπαγγέτι πέστο αλά Γκουίντο Γκράμσι; Γιατί τα αυγά είναι σημαντικότερα από τα περιοδικά; Πώς σχετίζονται τα στραγάλια με τους έρωτες της Μεγάλης Παρασκευής; Κονιάκ, πίτες, ντόμινο, τσάι, μελομακάρονα και πούρα, αποτελούν τα συνδετικά στοιχεία γλυκόπικρων βιωμάτων, ανακαλούν αναμνήσεις για τις γεύσεις και τους ανθρώπους που τις ένιωσαν.

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί από τις εκδόσεις Επίκεντρο στις 8/12 (19.00) στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20). Θα μιλήσουν οι: Γρηγόρης Μπέκος (δημοσιογράφος) και Κατερίνα Σχινά (κριτικός λογοτεχνίας). Τη συζήτηση θα συντονίσει ο εκδότης Πέτρος Παπασαραντόπουλος. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φώτης Πεχλιβανίδης - Ένα καινούργιο χθες
Φώτης Πεχλιβανίδης - Ένα καινούργιο χθες: Rock the Kasbah!

«Τότε έγραφα για πράγματα που δεν είχαμε βρει ακόμα λέξεις να τα περιγράψουν, όπως η τοξική αρρενωπότητα, τα fake news), η κουλτούρα της επαγρύπνησης εναντίον φυλετικών προκαταλήψεων και διακρίσεων»

Σέρχιο Πιτόλ: Η Τέχνη Της Γραφής
Σέρχιο Πιτόλ: Η Τέχνη Της Γραφής

Το βιβλίο του Σέρχιο Πιτόλ «Η τέχνη της φυγής» (Δώμα, μετ. Αγγελική Βασιλάκου) είναι ο πρώτος τόμος της «Τριλογίας της μνήμης» του Μεξικανού συγγραφέα. Το ξεκίνησα και δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου.

Το κουίρ βιβλίο της εβδομάδας: Greekling, του Kostya Tsolakis
Το κουίρ βιβλίο της εβδομάδας: Greekling, του Κόστια Τσολάκης

Greekling, όπως Γραικύλος, εκ του Graeculus: φράση υποτιμητική που χρησιμοποιούνταν από τους Ρωμαίους για συμπολίτες τους που ήθελαν να το παίζουν Έλληνες. Κατά (μειωτική) επέκταση: ο υποταγμένος Έλληνας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.