Ο Γιάννης Ν. Μπασκόζος (Δημοσιογράφος, διευθυντής του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ) επιλέγει βιβλία
Το παιχνίδι του Αγγέλου, του Κάρλος Ρουίθ Θαφόν, μτφ. Κατερίνα Ρούφου, εκδ. Ψυχογιός
Βιβλιοφιλικό μπεστ σέλερ. Oι ήρωες του Θαφόν είναι τα ίδια τα βιβλία, οι παλαιοβιβλιοπώλες, οι βιβλιόφιλοι, οι εκδότες, οι τυπογράφοι, οι συγγραφείς και παραπέρα οι ίδιοι οι ήρωες των κλασικών μυθιστορημάτων. Κεντρικό μοτίβο το Κοιμητήριο των Λησμονημένων Βιβλίων, γύρω από το οποίο πλέκεται η αφήγηση. Μια ιστορία επηρεασμένη από τον Δουμά, τον Ντίκενς, αλλά επίσης τον Γκαίτε και τον Πόε, με φιλοσοφικό όσο και περιπετειώδες περιεχόμενο, από το οποίο δεν λείπει το παιγνιώδες στοιχείο, το μαύρο χιούμορ, η νεανική γλώσσα, το σαρκαστικό φλέγμα.
Φωτιές του Ιούδα στάχτες του Οιδίποδα, της Ρέας Γαλανάκη, εκδ. Καστανιώτης
Το πιο ιντελεκτουέλ βιβλίο της Γαλανάκη, με βάση έναν παλιό κρητικό μύθο που θέλει τον Ιούδα να έχει την κατάληξη του Οιδίποδα. Με φόντο ένα χωριό «τύπου Ζωνιανά» η συγγραφέας διαλογίζεται πάνω στο σήμερα, αλλά και πάνω σε προαιώνιες συλλήψεις, όπως το Κακό, η δύναμη της παράδοσης, το όνειρο. Η ηρωίδα της θα βρεθεί σε αυτό το χωριό και θα έλθει αντιμέτωπη με την τοπική ιστορία, αλλά και τη δική της. Οι συγκρούσεις έχουν κάτι από την τραγικότητα της παράδοσης και την αδυσώπητη λάσπη του σήμερα.
Μεταξύ σφύρας και Αλιάκμονος, του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, εκδ. Ελληνικά Γράμματα
Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης από την εποχή του « Η στενωπός των υφασμάτων» και του «Μάτι φώσφορο κουμάντο γερό» έχει βάλει τη σφραγίδα του ως ένας από τους καλύτερους διηγηματογράφους της χώρας. Ευρηματικός, κεφάτος, απρόβλεπτος, ζουλιγμένος μέσα στην πραγματικότητα, καταφέρνει να ξεγλιστράει, να της βγάζει τη γλώσσα και να κοιτάει λοξά και προς τα μας. Με αυτή τη συλλογή είναι στο στοιχείο του, κεντάει πάλι ο στρατηγός!
Η αναπαράσταση, της Λίλας Κονομάρα, εκδ. Μεταίχμιο
Τι είναι ένας συγγραφέας; Να ένα θέμα για μυθιστόρημα. Ο συγγραφέας Ανδρέας Παράσχος εξαφανίζεται μυστηριωδώς κι ένας φίλος του αποφασίζει να ερευνήσει το «γιατί». Θα συλλέξει μαρτυρίες φίλων και συγγενών και θα βοηθηθεί από την αλληλογραφία του συγγραφέα με την ομότεχνή του Έλλη Στεργίου. Η πορεία των ερευνών δεν είναι παρά μια πορεία ανάγνωσης της εσωτερικής, ιδεολογικής και συναισθηματικής πορείας του συγγραφέα Ανδρέα Παράσχου.
Το καράβι του θανάτου, του Δημοσθένη Βουτυρά, επιμ. Βάσιας Τσοκόπουλος, εκδ. Τόπος
Ο Βάσιας Τσοκόπουλος επέλεξε μια σειρά νουάρ διηγήματα του Δημοσθένη Βουτυρά από τους έξι πρώτους τόμους των Απάντων του (οι υπόλοιποι έξι αναζητούν ακόμα εκδότη). Ο Δ. Βουτυράς, πεζογράφος με πάνω από 500 διηγήματα, παραμένει γνωστός μόνο σε ορισμένους μυημένους. Διηγήματα που φλερτάρουν με τη φανταστική λογοτεχνία, τον ψυχολογικό ρεαλισμό, το αφήγημα τρόμου, το gothic ή το νουάρ. Πολλά από τα διηγήματα του Δ. Βουτυρά στηρίζονται στα όνειρα ή είναι η προέκτασή τους. Πρόκειται για έναν τεχνίτη που μπορεί να συγκινήσει ένα σημερινό νέο, όσο κι αν τα κείμενά του γράφτηκαν τόσο παλιά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα μπορούσε η εικονική πραγματικότητα να είναι μια μορφή αυθεντικής πραγματικότητας; Μήπως ζούμε ήδη σε μια προσομοίωση που έχει δημιουργηθεί από κάποια τεχνητή νοημοσύνη; Τι μας είπε ο συγγραφέας
«Δεν θα πάψω να αγαπώ τα βιβλία του Νιλ Γκέιμαν, αλλά δεν μπορώ πια να τα υποστηρίξω δημόσια»
Ένα έχω να πω, σαπό στον Σελίν για το μυθιστόρημα και εύγε στην Εστία που μας έκανε δώρο αυτή την έκδοση
Μιλήσαμε με αφορμή το βιβλίο του Με τα Μάτια του Ρίγκελ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.