Ο Edward Docx στο British Council
Συμμετέχει στην ομάδα συγγραφέων και καθηγητών του προγράμματος της Διεθνούς Θερινής Ακαδημίας Δημιουργικής Γραφής
O Εdward Docx συμμετέχει στην ομάδα των συγγραφέων και καθηγητών του προγράμματος της Διεθνής Θερινής Ακαδημίας Δημιουργικής Γραφής του British Council. Γεννημένος το 1972, ο Λονδρέζος συγγραφέας Εdward Docx θεωρήθηκε με το πρώτο του μυθιστόρημα «Τhe Calligrapher» το 2003 ένας από τους καλύτερους της γενιάς του. Με τα επόμενα βιβλία του «Self Help» («Pravda» ο αμερικάνικος τίτλος του) το 2007 και «Τhe Devil’s Garden» το 2011 εδραίωσε το όνομά του με κριτικές που πρoσέδωσαν στη γραφή του το ειδικό βάρος ονομάτων όπως ο Dickens ή ο Coetzee. Είναι παράλληλα αρθρογράφος και κριτικός των «Guardian» και «Prospect Magazine», ενώ έχει συμπεριληφθεί στη μεγάλη λίστα των υποψηφιοτήτων για τo βρετανικό Βραβείο Booker. Το νέο του βιβλίο αναμένεται μέσα στη χρονιά.
Ποιος ο ρόλος της λογοτεχνίας σε κρίσιμες περιόδους;
Πρέπει να ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο στην εποχή της. Και είναι πάντα η καλύτερη στιγμή. Και είναι πάντα η χειρότερη στιγμή.
Τι θα συμβουλεύατε έναν υποψήφιο συγγραφέα για το πάντα δύσκολο ξεκίνημα μπροστά στη λευκή σελίδα;
Να θέτεις εύκολους στόχους. Μερικές φορές 15 λεπτά αυτοσυγκέντρωσης αρκούν. Μην το πολυσκέφτεσαι ως το Έβερεστ που πρέπει να ανέβεις – το βουνό θα παραμένει εκεί. Σκέψου τα τρία επόμενα βήματα γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να φτάσεις στην κορυφή.
Πώς μπορεί να διαμορφώσει τη δική του φωνή;
Δεν πρέπει να σε απασχολεί στην αρχή. Όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες ξεκίνησαν με μίμηση. Έτσι μαθαίνουμε. Σαν παιδιά. Σαν συγγραφείς. Σκέψου τον Dylan και τον Woody Guthrie. To πιο σημαντικό στη συγγραφή, στη μουσική και στη τέχνη του 21ου αιώνα είναι ότι όλα είναι μπροστά σου. Δεν χρειάζεται ούτε καν να πας σε μια βιβλιοθήκη. Από αυτή την άποψη είμαστε μια εξαιρετικά προνομιούχα γενιά. Μετά από λίγο, θα διαπιστώσεις ότι σταδιακά αρχίζεις να απομακρύνεσαι από τους δασκάλους σου βρίσκοντας τη δική σου φωνή με οργανικό τρόπο. Υπάρχουν νέες ιστορίες για να διηγηθεί κανείς; Το νέο γεννιέται πάντα από το παλιό. Και μια ιστορία είναι νέα από τον τρόπο που επιλέγει να την αφηγηθεί ο συγγραφέας της.
Ταλέντο ή πολλή δουλειά;
Το γράψιμο αποτελείται από 70% ψυχική δύναμη, αντοχή, 20% δομή και 10% ταλέντο.
Πώς βλέπετε τη σημερινή κρίση με την αδυναμία παραγωγής ουσιαστικών λύσεων και ιδεών και την άνοδο της ακροδεξιάς;
Όλα οδηγούν στην παιδεία. Οι νεοβάρβαροι ευδοκιμούν εκεί που υπάρχει έλλειψη παιδείας. Όπως η θρησκεία άνθισε πριν την επιστήμη και τον Διαφωτισμό. Θα ξεκινούσα με την εκπαίδευση όλων των ανθρώπων στον πλανήτη πάνω στην ανθρωπολογία. Είναι πραγματικά συγκλονιστικό το πόσοι λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν την πραγματική φύση της κοινής τους ιστορίας και των κοινών συνθηκών. Ο θρησκευτικός φανατισμός και οι φυλετικές διαφορές θα εξαλείφονταν εν μία νυκτί. Μοιραζόμαστε μία πανέμορφη γαλάζια σφαίρα που περιστρέφεται στο Διάστημα και είναι επιλογή μας αν θα τα σκατώσουμε ή όχι για τους ίδιους μας τους εαυτούς.
Ποια η γνώμη σας για το ζήτημα του Brexit;
Το Brexit θα ήταν μία τεράστια κίνηση αυτοευνουχισμού. Είναι μία μικρή, εσωστρεφής και οπισθοδρομική ιδέα που πουλιέται με το κιλό από μικρούς, εσωστρεφείς και οπισθοδρομικούς ανθρώπους.
Μπορούμε ακόμη να ονειρευόμαστε το μέλλον;
Τα όνειρα είναι θεμελιώδη για την ανθρώπινη φύση. Οι ερμηνευτές των ονείρων γίνονται ιερείς, σαμάνοι, ψυχοθεραπευτές μας. Οι συγγραφείς ωστόσο είναι οι δημιουργοί των ονείρων.
Πώς θα επιδράσουν τα κοινωνικά δίκτυα στη γραφή;
Το κύριο αντίκτυπό τους έχει να κάνει με τη συγκέντρωση. Τα social media έχουν δημιουργήσει στον κόσμο ένα έκζεμα του πνεύματος!
*Το British Council σε συνεργασία με το Kingston Writing School και το Πανεπιστήμιο του Kingston διοργανώνει για 4η συνεχή χρονιά τη Διεθνή Θερινή Ακαδημία Δημιουργικής Γραφής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (30/5-25/6) για συγγραφείς που θέλουν να καλλιεργήσουν το ταλέντο τους, να κατανοήσουν θέματα τεχνικής και σύνθεσης που σχετίζονται με τη συγγραφή. Καταξιωμένοι συγγραφείς και καθηγητές του Πανεπιστημίου του Kingston θα διαμορφώσουν ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει εργαστήρια, αναγνώσεις, συζητήσεις και one-to-one tutorials, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός χώρου ουσιαστικού διαλόγου και ανταλλαγής ιδεών.
Για πληροφορίες: 2103692336/333, www.britishcouncil.gr/events/international-creative-writing-summer-school-2016
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αθήνα: Τμήματα δύο εβδομάδων
• Μυθοπλασία με την JuliaStuart και τον AdamBaron
30 Μαΐου–10 Ιουνίου 2016
• Μη-μυθοπλαστική Πεζογραφία με τον BrianCathcart και τον SamJordison
30 Μαΐου–10 Ιουνίου 2016
• Μυθοπλασία για Προχωρημένους με τον EdDocx και τον JonathanGibbs
13–24 Ιουνίου 2016
Αθήνα: Τμήματα μίας εβδομάδας
• Μυθοπλασία/ProseFiction με την KatherineOrr
30 Μαΐου–3 Ιουνίου 2016
• Μυθοπλασία/FlashFiction με την HeidiJames
6–10 Ιουνίου 2016
• Εκδόσεις/Επιμέλεια Κειμένων με την VickyBlunden
13–17 Ιουνίου 2016
• Ποίηση με τον AhrenWarner
20–24 Ιουνίου 2016
Θεσσαλονίκη: Μαθήματα μίας εβδομάδας
• Μυθοπλασία με τον HowardCunnell
30 Μαΐου–3 Ιουνίου 2016
• Εκδόσεις/Επιμέλεια Κειμένων με την JudithWatts
6–10 Ιουνίου 2016
• Μη-μυθοπλαστική Πεζογραφία με τον MauriceWalsh
13–17 Ιουνίου 2016
• Μυθοπλασία με τον MartinOuvry
20–24 Ιουνίου 2016
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Εποχές κόλασης ή paradiso;
Κείμενα των Όργουελ, Λούξεμπουργκ, Ιστράτι και Γκογκ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.