Βιβλιο

"Ο κόσμος το 2050"

H παρουσίαση του βιβλίου

A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

 «Όλοι θα είμαστε πιο πλούσιοι και πιο υγιείς το 2050», διαμήνυσε με βεβαιότητα κόντρα στο κλίμα των ημερών ο κ. John Andrews, συγγραφέας του βιβλίου Ο κόσμος το 2050 μαζί με τον έτερο συντάκτη του Economist Daniel Franklin.

Ο κ. Andrews αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, παρατηρώντας ότι οι Γερμανοί επιχειρούν να προσαρμόσουν τους Έλληνες στα Γερμανικά πρότυπα. «Γιατί όμως; Η κάθε κουλτούρα έχει τη δική της δυναμική αρκεί να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητές της», συμπλήρωσε, για να τονίσει με νόημα πως όλες οι κρίσεις κάποτε τελειώνουν. Δήλωσε πάντως, αναφερόμενος στην ελληνική περίπτωση ότι τα σημερινά δεδομένα δε του αφήνουν περιθώριο εκτίμησης, από ποιους και πότε θα συμβεί.

Σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Andrews αναφορικά με τις παγκόσμιες τάσεις, το 2050 ο πληθυσμός θα έχει πολλαπλασιαστεί αγγίζοντας τα 9 δις και κατά 1/3 θα αποτελείται από ηλικιωμένους. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα ζουν σε πόλεις, γεγονός που θα συνδεθεί με αντίστοιχες αλλαγές στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Το 2050 οι νέοι θα περνούν περισσότερο χρόνο στις σχολικές αίθουσες και ο χρόνος υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα έχει αυξηθεί σε τουλάχιστον 12 έτη (μόλις 6 σήμερα στην Ινδία). Όσον αφορά στον καίριο τομέα της τεχνολογίας, η Ευρώπη θα πάψει να αποτελεί τη σημερινή μεγάλη δύναμη και θα δώσει τη σκυτάλη στις χώρες της Ασίας.

«Όταν έχεις ισχυρή οικονομία διαθέτεις και μεγάλο στρατό», υπογράμμισε, εκτιμώντας ότι από το 2020 η Κίνα θα αρχίσει να ξοδεύει περισσότερα χρήματα σε στρατιωτικές δαπάνες συγκριτικά με τις ΗΠΑ.

«Σε αντίθεση με αυτό που συνηθίζεται στην Ελλάδα, όπου το θετικό δεν πουλάει, το βιβλίο των συντακτών του Economist εκπέμπει αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία» επισήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης.

n

Όπως είπε, βρήκε ενδιαφέρουσες τις παρατηρήσεις του συγγράμματος, σύμφωνα με τις οποίες «τα καλά νέα δεν μαθαίνονται ποτέ» και «όσο λιγότερες οι προβλέψεις, τόσο μεγαλύτερη η πρόοδος».

Ο κ. Στυλιανίδης μεταξύ άλλων, εστίασε στις δυσκολίες οι οποίες έχουν ευδιάκριτη απεικόνιση στη νεοελληνική ιστορία για να τονίσει την πρόοδο την οποία έχει επιτύχει έως σήμερα η χώρα.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να παίρνεις αποφάσεις με μια κοινωνία που βρίσκεται απέναντι», δήλωσε ανάμεσα σε άλλα για την παρούσα συγκυρία στην Ελλάδα. Πάντως, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις μελλοντικές εξελίξεις: «Εγώ βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο».

Με αποκορύφωμα το 2009, ο εύκολος δανεισμός διατηρούσε επί χρόνια το «πάρτι» στην Ελλάδα, αυξάνοντας σημαντικά το κόστος εργασίας, διαπίστωσε ο καθηγητής στο London Business School Μιχάλης Ιακωβίδης, ο οποίος αναφέρθηκε με έμφαση σε στρεβλώσεις της ελληνικής αγοράς και υπογράμμισε τη σημασία της αλλαγής κινήτρων στη δημόσια διοίκηση.

Σύμφωνα με τον κ. Ιακωβίδη, «το πρόβλημα στην περίπτωση της Ελλάδας είναι ότι οι πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών, που πλέον διακρατούν το ελληνικό δημόσιο χρέος, έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Περιγράφοντας πτυχές της σημερινής παγκόσμιας πραγματικότητας, παρατήρησε ότι η Κίνα παράγει σε υψηλούς ρυθμούς, δημιουργώντας αποθεματικά με τα οποία χρηματοδοτεί τα δάνεια των ανεπτυγμένων χωρών: «εκείνες πιστεύουν ότι είναι πλούσιες και καταναλώνουν, αλλά αυτό θα σταματήσει όταν δεν θα μπορούν να εξυπηρετούν αυτά τα δάνεια».

Τη μεγάλη δυναμική των ψηφιακών τεχνολογιών ανάπτυξε στην ομιλία του ο γενικός διευθυντής της Google Ελλάς Στέφανος Λουκάκος, προβλέποντας ότι τα επόμενα χρόνια το διαδίκτυο θα είναι προσαρμοσμένο στις προσωπικές ανάγκες του καθενός και οι χώροι κοινωνικής δικτύωσης θα επεκταθούν σημαντικά. Κατά μέσο όρο, το 2020 ο άνθρωπος θα αφιερώνει 50 ώρες την εβδομάδα μπροστά σε μία οθόνη (30 ώρες το 2012). Τα επόμενα 3 χρόνια όλα τα κινητά τηλέφωνα θα είναι smartphones.

n

Σήμερα: 2 δις χρήστες internet (πάνω από 5 δις το 2020) - 1 δις εγγεγραμμένοι στο Facebook - 2 δις video views στο Youtube κάθε 24 ώρες. «Παρά το γεγονός ότι το βιβλίο αναφέρεται ελάχιστα στην Ελλάδα, με βοήθησε να αντιληφθώ τις αιτίες των προβλημάτων και κυρίως, μου έδωσε τη σιγουριά ότι αν αναγνωρίσουμε τα λάθη μας και αν ξεπεράσουμε τα ταμπού των προηγούμενων ετών, μπορούμε να χτίσουμε μία νέα Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος των εκδόσεων ΜΙΝΩΑΣ, Γιάννης Κωνστανταρόπουλος, ο οποίος εντόπισε τις ελληνικές αδυναμίες κυρίως στο πεδίο εφαρμογής των νόμων.

«Μάλλον θα βγούμε ωφελημένοι από τις σημερινές δυσκολίες», συμπέρανε, αφού ευχαρίστησε τους κ.κ. Andrews και Franklin, όπως και τις ομάδες τους, που εμπνεύστηκαν την ιδέα συγγραφής του βιβλίου Ο κόσμος το 2050.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος από την εφημερίδα Καθημερινή και το τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, Μπάμπης Παπαδημητρίου, ο οποίος επιμελήθηκε το εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου: «Η Ελλάδα και τα άλλα κράτη, επιδιώκοντας να διασώσουν όσα έχουν πετύχει, θα κάνουν ορθότερες επιλογές σε έναν πιο αισιόδοξο πενηντακοετή ορίζοντα».