Βιβλιο

Λεπτομέρειες 414

Αμαρτία εξομολογουμένη ουκ έστιν αμαρτία...

43714-98169.jpg
Σταυρούλα Παπασπύρου
ΤΕΥΧΟΣ 414
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
30149-68021.jpg

Αμαρτία εξομολογουμένη ουκ έστιν αμαρτία... Ένα από τα λιγοστά ελληνικά μυθιστορήματα που μπήκε στον κατάλογο του Γκαλιμάρ, που κυκλοφόρησε στα γερμανικά, τα ιταλικά, τα πορτογαλικά, τα σερβικά, που ως την Κίνα έφτασε η χάρη του κι είχε μαζέψει ντόπια εύσημα εγκαίρως, άργησα να το ανακαλύψω. Νίκος Παναγιωτόπουλος, «Το γονίδιο της αμφιβολίας». Μόλις επανεκδόθηκε στη φτηνή –με την καλή έννοια– σειρά του Μεταίχμιου. Σπεύστε!

Βρισκόμαστε στο 2063 κι ένας πολλά υποσχόμενος συγγραφέας που έμελλε να ξεβραστεί από την εκδοτική βιομηχανία, λίγο πριν πεθάνει, δέχεται να υποβληθεί στο «τεστ Τσίμερμαν» και να τσεκάρει αν κουβαλά το γονίδιο του ταλέντου. Ο Παναγιωτόπουλος δεν περίμενε τον Ουελμπέκ για να σχολιάσει –ιδιοφυώς– την αχαλίνωτη εμπορευματοποίηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Όταν πάντως πρωτοεκδόθηκε το «Γονίδιο...» (Πόλις, 1998) εμείς βλέπαμε ανέμελοι τα άρλεκιν να αναρριχώνται από τα περίπτερα στις βιτρίνες ως «λογοτεχνία».

Τότε ήταν που ανέτειλε και το άστρο της πρώην αεροσυνοδού Χρύσας Δημουλίδου, η οποία,  μετακομίζοντας από τον Λιβάνη στον Ψυχογιό, ως άλλος...Πρινς, το γύρισε σε Χρυσηίδα. Άστραφτε και βρόνταγε τις προάλλες στο fb για το ψωμί που της παίρνουν μέσα απ’ τα χέρια οι δανειστικές βιβλιοθήκες. Αυτή κι αν είναι αμαρτία! Τόσα χρόνια στο κουρμπέτι, και να μην έχει πάρει χαμπάρι ότι οι λαϊκές βιβλιοθήκες εδώ είναι σπάνιο, εξαιρετικά σπάνιο είδος.

Τίτλος: «Μπορείς να κλάψεις μες στο νερό;» Λίγα λόγια για την υπόθεση: Τα μέλη μιας οικογένειας σε τυπικό, ήσυχο διαμέρισμα της Αθήνας δέχονται ξαφνικά επίθεση από θαμμένους έρωτες, παλιές ιστορίες και απαγορευμένες μνήμες. Η έκρηξη δεν θα αργήσει. Πρωταγωνιστούν: Χρήστος Στέργιογλου, Λουκία Μιχαλοπούλου, Θόδωρος Στεφανόπουλος, Ζέφη Κόλλια κ.ά. Γκεστ σταρ: Θανάσης Καστανιώτης. Δεν είναι ταινία, είναι βίντεο κλιπ για το καινούργιο –υπαρξιακό, φυσικά– μυθιστόρημα του Αλέξη Σταμάτη.

●Του χρόνου συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του Δημήτρη Χατζή και 150 από τη γέννηση του Καβάφη. Το Ίδρυμα Ωνάση θα τον τιμήσει δεόντως τον Αλεξανδρινό. Τον Χατζή θα τον νοιαστεί κανείς ή παραείναι αριστερός για τον υφυπουργό Τζαβάρα;

stavroulapapaspirou@gmail.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φώτης Πεχλιβανίδης - Ένα καινούργιο χθες
Φώτης Πεχλιβανίδης - Ένα καινούργιο χθες: Rock the Kasbah!

«Τότε έγραφα για πράγματα που δεν είχαμε βρει ακόμα λέξεις να τα περιγράψουν, όπως η τοξική αρρενωπότητα, τα fake news), η κουλτούρα της επαγρύπνησης εναντίον φυλετικών προκαταλήψεων και διακρίσεων»

Σέρχιο Πιτόλ: Η Τέχνη Της Γραφής
Σέρχιο Πιτόλ: Η Τέχνη Της Γραφής

Το βιβλίο του Σέρχιο Πιτόλ «Η τέχνη της φυγής» (Δώμα, μετ. Αγγελική Βασιλάκου) είναι ο πρώτος τόμος της «Τριλογίας της μνήμης» του Μεξικανού συγγραφέα. Το ξεκίνησα και δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου.

Το κουίρ βιβλίο της εβδομάδας: Greekling, του Kostya Tsolakis
Το κουίρ βιβλίο της εβδομάδας: Greekling, του Κόστια Τσολάκης

Greekling, όπως Γραικύλος, εκ του Graeculus: φράση υποτιμητική που χρησιμοποιούνταν από τους Ρωμαίους για συμπολίτες τους που ήθελαν να το παίζουν Έλληνες. Κατά (μειωτική) επέκταση: ο υποταγμένος Έλληνας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.